Снимка: © Facebook.com/Отровното трио

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ вече ще има ново име – „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Промяната е факт след първото заседание на парламентарната група, обяви Мая Манолова, която остава лидер и председател на ПГ в 46-ото Народно събрание. Николай Хаджигенов ще бъде зам.-председател.

„Препотвърдихме нашите приоритети – изгонването на мутрите от политиката, повишаване на доходите на българските граждани, подкрепа на малкия бизнес“, съобщи Манолова.

По-рано днес депутатите от ИСМВ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян обявиха, че създават неправителствена организация с името „Ние идваме!“.

Двама от организаторите на летните протести от 2020 написаха във Facebook профила на „Отровното трио“, че гражданското движение ще включи поддръжници на антиправителствените демонстрации. Една от причините за създаването на организацията, по думите им, е „защото мутрите не са вън от системата на управление и живота на гражданите“.

„Ние идваме, защото е време за поколението, което настоява България да е част от модерния, цивилизован свят. Ние идваме, за да следим отблизо дали правосъдната система дава справедливост. Ние идваме за битка с корупцията. Ние идваме, защото правата на всички са равни, а идеите на всички са ценни. Ние идваме, защото всяка власт трябва да знае, че винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре!“, пишат Хаджигенов и Бабикян.

„Ние, гражданите, създаваме гражданско движение на стотиците последователи и симпатизанти, на хора от протестите, които настояваха да изградим организация, в която да се включат активно. В последната година се сформираха комитети по регионите на случаен принцип, водени от ентусиазма на гражданите за промяна в България. Днес си даваме сметка, че без нашите координирани, общи усилия, трудно ще защитим човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика“, съобщават те.

Хаджигенов, Бабикян и проф. Велислав Минеков станаха известни като „Отровното трио“ миналото лято, когато излязоха на площада в протест срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Минеков реши да не влиза в политиката, когато останалите двама се присъединиха към Мая Манолова в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Сега той е служебен министър на културата в кабинета на Стефан Янев.

„Изправи се! Мутри вън!“ влезе в парламента за втори пореден път, като на 11 юли събра 136 885 гласа, или 5,01% подкрепа. Този резултат им отреди 13 мандата в 46-ото Народно събрание.

Във вторник – ден преди първото заседание на новия парламент, Мая Манолова обяви, че коалицията не е водила разговори с „Има такъв народ“ за съставяне на правителство с мандат на първата политическа сила. Формацията ѝ „не желае министерски кресла и позиции“, а да бъдат включени нейните приоритети в програмата на бъдещия кабинет.

„Българските граждани очакват стабилно правителство на промяната, което да проведе истинска, дълбока съдебна реформа“, каза тя.

Сред първите инициативи на коалицията в новото Народно събрание ще са внасяне на искания за изслушване на правосъдния министър Янаки Стоилов и на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, обяви Николай Хаджигенов. Причината е, че Рашков изготви доклад за „престъпления на главния прокурор“, а Стоилов предложи на ВСС да отстрани Иван Гешев - нещо, което гражданите на площада дълго настояват.

Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще внесе и законопроекти за НСО, за да се прекрати „практиката на слугинаж“ на тази служба към политиците „с парите на данъкоплатците“. 

Манолова иска още подновяване и разширяване на комисията за ревизия на управлението на Бойко Борисов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година