Израел атакува централата на "Хизбула" при мащабен удар в Бейрут Снимка: © Скрийншот, Х

Израел атакува в петък централния щаб на „Хизбула“ в южните предградия на Бейрут. Мащабното нападение е разтърсило ливанската столица и е предизвикало гъсти облаци дим над града, предават световните агенции.

В изявление на израелските военни се казва, че е нанесен "точен удар“ по централата на "Хизбула", която според тях е „разположена под жилищни сгради в сърцето на Дахия в Бейрут“.

Експлозията е била толкова силна, че има данни за изпочупени прозорци на около 30 километра северно от Бейрут.

Изданието "Axios" съобщава, като се позовава на свой източник от Израел, че целта на атаката е била лидерът на „Хизбула“ Саид Хасан Насрала.

По информация на агенция "Reuters" Насрала е жив. Иранската информационна агенция "Tasnim" също твърди, че той е в безопасност и към момента се изяснява състоянието му.

Подкрепяната от Иран телевизия „Ал Манар“ на "Хизбула" предаде в петък вечер, че четири сгради са разрушени и "има много жертви при многобройните удари", които бележат сериозна ескалация на конфликта на Израел с признатата от редица страни за терористична групировка.

Тази информация не може да бъде проверена независимо.

Международни анализатори оценяват, че днешната израелска атака срещу "Хизбула" е най-мощната от началото на войната с групировката.

Ударите бяха нанесени в Бейрут малко след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се зарече да продължи атаките на Израел срещу подкрепяните от Иран бойци в Ливан в речта си в ООН.

От трибуната на ООН Нетаняху заяви, че действията на Израел не са насочени срещу Ливан, а срещу шиитската групировка и добави, че ако "Хизбула" избере войната, Израел няма избор и има право да се защити".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024