Израел атакува военни обекти в Иран Снимка: © Архив/Getty Images

Израел нанесе удари по военни обекти в Иран рано в събота сутрин. От изявление на израелските военни става ясно, че атаката е била в отговор на безпрецедентното ракетно нападение на Техеран от 1 октомври.

Иранските медии съобщиха за множество експлозии в продължение на няколко часа в столицата и в близките военни бази, започнали малко след 2 ч. в събота сутрин.

Израелската атака е била на три вълни, като е била съсредоточена върху „съоръженията за производство на ракети“, където са били произведени ракетите, които Иран изстреля срещу Израел в първия ден на октомври.

Преди разсъмване израелската обществена телевизия съобщи, че операцията е приключила.

Иран заяви, че неговата система за противовъздушна отбрана успешно е противодействала на израелските атаки срещу военни цели в Техеран, провинциите Хузестан и Илам, като на някои места са нанесени „ограничени щети“.

Напрежението между двете страни ескалира, след като "Хамас", подкрепяната от Иран и признатата от ЕС и САЩ за терористична организация, нападна Израел на 7 октомври 2023 г. При атаката загинаха над 1200 цивилни, а други 240 бяха взети за заложници. Впоследствие израелското правителство предприе мащабна военна офанзива в ивицата Газа, при която загинаха хиляди.

Ако режимът в Иран допусне грешка и започне нов кръг на ескалация, ние ще бъдем длъжни да отговорим“, заявиха военните рано в събота.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Вашингтон, който е основният поддръжник и доставчик на оръжие на Израел, няма да подкрепи удар по ядрените обекти на Техеран.

"Reuters" цитира високопоставен служител от администрацията на американския президент, според когото „целенасочените и пропорционални удари“ на Израел би трябвало да са краят на пряката размяна на огън между двете страни. Източникът на агенцията обаче добавя, че САЩ са напълно готови отново да защитят Израел, ако Иран реши да отговори.

Техеран вече се закани да отвърне на атаката.

Иран си запазва правото да отговори на всяка агресия и няма съмнение, че Израел ще бъде изправен пред пропорционална реакция за всяко действие, което предприеме“, съобщи в събота полуофициалната информационна агенция Tasnim, позовавайки се на свои източници.

Иран извърши атака с балистични ракети срещу Израел (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН чака окончателните резултати, но няма да работи с ДПС на Пеевски

Според Тошко Йорданов е рано да се говори за бъдещо управление

20:45 - 27.10.2024
Важно днес

Наталия Киселова (БСП): Резултатите не ни радват, политическата криза се задълбочава

Георги Свиленски обяви партията за "подчинена" от ДПС Ново начало

20:37 - 27.10.2024
Важно днес

Президентката на Грузия не призна изборите - това е като "да позволим Русия да нахлуе"

Саломе Зурабишвили и опозицията зоват за масови протести срещу "Грузинска мечта"

20:23 - 27.10.2024
Важно днес

Първи коментар от ППДБ: Оставаме зад плана за равноотдалечен премиер

ГЕРБ носят отговорността за съставяне на правителство, припомни Николай Денков

20:17 - 27.10.2024
Важно днес

Избирателната активност към 16 ч. остава по-висока, отколкото на предишните избори

Официално от ЦИК: 26,25% от имащите право на глас са дали своя вот

17:11 - 27.10.2024