Пълен провал за израелското разузнаване. Страната на практика е във война (Обновена) Снимка: © Getty Images

Най-важното до момента. Новината е обновена в 21:10 ч. на 7 октомври 2023 г.:

  • Бойци на терористичната групировка "Хамас" навлязоха в израелска територия в събота и проведоха изненадваща атака с ракети.
  • Сраженията в районите на Южен Израел все още продължават. Загиналите са стотици.
  • Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му е във война.
  • В отговор на нападението Израел започна обстрел над Газа и по цели на "Хамас"
  • Няма данни за пострадали българи.

Стотици са загинали, а хиляди са ранени при навлизането на силите на "Хамас" в Израел. Това е една от най-жестоките атаки над Израел в 75 годишната история на държавата. Бенямин Нетаняху обяви, че страната му е във война, след като при непровокирана палестинска атака стотици ракети удариха Израел от контролираната от "Хамас" Газа, въпреки примирието от май. Анализатори описват ситуацията като израелския "Пърл Харбър."

Десетки въоръжени лица от ислямистката военна групировка "Хамас" са проникнали в южната част на страната от множество различни точки и са започнали да обстрелват с автомати местното население. Бойната групировка твърди, че е изстреляла 5 хил. ракети по израелска територия, въпреки въздушния щит, който има страната. Израелските отбранителни сили съобщават, че войските им се сражават на десетки места в момента.

Нахлуването на "Хамас" е грандиозен провал за разузнаването на Израел.

От своя страна Израел също започна обстрел над Газа и по цели на "Хамас". По-късно властите съобщиха, че са атакували 17 военни комплекса и 4 оперативни щаба на групировката.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза в изявление, че Вашингтон ще се погрижи Израел да разполага с всичко необходимо, за да се защити.

"Следя отблизо развитието на ситуацията в Израел. Ангажиментът ни към правото на Израел да се защитава остава непоколебим и изказвам съболезнованията си на семействата на загиналите при това отвратително нападение срещу цивилни граждани. През следващите дни Министерството на отбраната ще работи, за да гарантира, че Израел разполага с необходимото, за да се защитава и да предпазва цивилните граждани от безразборно насилие и тероризъм", допълва Остин.

Военният министър на Израел Йоав Галант каза, че бунтовническата групировка е "допуснала сериозна грешка" и "държавата Израел ще спечели тази война". Сирени за въздушно нападение продължават да звучат, включително в Тел Авив и Йерусалим.

"Йерусалим пост" съобщава за случаи, в които бойци на "Хамас" са завзели израелски градчета. Има сведения и че в атаката участват руски дронове.

Освен жертвите и ранените, десетки хора са взети за заложници от бойците на "Хамас". По непотвърдени данни, около 57 израелци, живи и мъртви, са били отведени в Газа.

Отменени полети

Германската авиокомпания "Lufthansa" първа обяви, че ограничава полетите до Израел заради военното напрежение там. Последваха съобщения и от други авиокомпании. WizzAir, която извършва полети от София до Тел Авив, излезе с позиция, че ги спира в неделния ден и че ще следи ситуацията.

Контекст

Не е ясно каква е официалната причина "Хамас" да извърши нападение, което идва след седмици на нарастващо напрежение по границата с Газа. То се случва в момент на историческо разделение в Израел относно предложената от премиера Нетаняху съдебна реформа.

Масовите протести срещу законодателния проект изкараха на улиците стотици хиляди израелци и и накараха стотици военни резервисти да избягват доброволната служба. Тези сътресения породиха опасения за мотивацията на хората при евентуална мобилизация, както и за готовността на армията при евентуална атака.

Част от политиката на дясната националистическа коалиция на Нетаняху е да потушава съпротивата в палестинските територии. 200 палестинци вече са загинали в антитерористични операции само тази година, което повече от когато и да било. В същото време правителството на Нетаняху ускорява изграждането на селища в палестинските територии. Израелски и международни експерти от месеци повтарят, че това носи риск от ескалация.

Проникването на бойци в Южен Израел бележи не просто ескалация в Израело-палестинския конфликт, но и реална възможност за война. Израел е построил масивна ограда по границата с Газа, която има за цел да затрудни пропускането на хора. Тя минава дълбоко под земята и е оборудвана с камери, високотехнологични сензори и чувствителна технология за подслушване. При нападението обаче една част от нея е била разрушена.

"Хамас" се смята за суверенната сила в ивицата Газа, но е определена от Запада като терористична организация - клон на режима на аятолаха в Иран, който насърчава терористична дейност срещу израелски и еврейски обекти по целия свят. Организацията има политически и военен клон. Възможно е атаката на 7 октомври да е сигнал, че политическата власт на "Хамас" е отслабена, защото интересът в последните години беше да няма конфликт в Газа, за да не страда местното население, вкл. и по икономически причини.

Атаката се случва на 50-ата годишнина от войната от 1973 г., в която арабските държави обстрелват Израел на Йом Кипур - най-свещения ден от еврейския календар. Нападението от тази събота идва на фона на друг еврейски празник - Симхат Тора, в момент, в който стотици хиляди израелци по традиция отиват към синагогите, за да празнуват със своите общности и семейства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Турбулентните скандали, които разтърсиха Boeing

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024