Израел обмисля да изпрати военна помощ на Украйна след провокациите на Москва Снимка: © Getty Images

Дни след избухването на дипломатическия скандал между Русия и Израел, провокиран от антисемитските внушения на външния министър Сергей Лавров, правителството в Йерусалим се готви да изостави досегашната си политика на неутралитет спрямо войната в Украйна и да започне да предоставя военна помощ за Киев.

Това съобщава израелската медия "Haaretz", като цитира свои източници от политическите и военните среди в страната.

Повечето представители на властите в Израел подкрепят усилването на военните и хуманитарни доставки за Украйна, а в близките дни предстои да се преразгледа списъкът с продукцията, която страната може да изпрати в помощ на украинската армия. Както коментират източниците на "Haaretz" - "има много голямо разнообразие на възможности между каските за войниците и противоракетната система "Железен купол".

Според източниците на "Haaretz" - на този етап вероятно няма да бъдат предоставяни ПВО-системи, високотехнологични оръжия и системи за нападение, но се обмисля изпращането на защитни системи, които осигуряват сигурността на войниците на фронта, приспособления за лична защита и предупредителни системи.

Досега Израел предоставя хуманитарна помощ на Украйна, включително изграждането на полева болница, както и доставка на около 100 тона стоки като системи за пречистване на вода, медицинско оборудване, одеяла и облекла. Одобрено е и изпращането на бронежилетки и каски за украинската войска.

Според "Haaretz", решението на Израел да заема по-твърда позиция в помощ на Украйна се очаква и от САЩ, и от редица европейски държави.

Междувременно президентът на страната Исаак Херцог се обърна към Кремъл с настояване Сергей Лавров да се извини за коментарите си, с които прехвърля част от вината за зверствата по време на Холокоста върху еврейската общност и твърди, че "дори Хитлер е имал еврейска кръв".

"Истината е, че прочетох какво е казал няколко пъти. Първоначално не можех да повярвам, че такива думи са изречени от руски външен министър. Почувствах гняв и възмущение от изказванията му. Точно в седмицата, посветена на паметта за Холокоста, руският външен министър Сергей Лавров реши да разпространява лъжи, ужасни лъжи, от които лъха антисемитизъм. Очаквам да вземе думите си назад и да се извини", казва израелският президент.


Лавров задълбочи антисемитския скандал с Израел с нова провокация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024