Израел обмисля да изпрати военна помощ на Украйна след провокациите на Москва Снимка: © Getty Images

Дни след избухването на дипломатическия скандал между Русия и Израел, провокиран от антисемитските внушения на външния министър Сергей Лавров, правителството в Йерусалим се готви да изостави досегашната си политика на неутралитет спрямо войната в Украйна и да започне да предоставя военна помощ за Киев.

Това съобщава израелската медия "Haaretz", като цитира свои източници от политическите и военните среди в страната.

Повечето представители на властите в Израел подкрепят усилването на военните и хуманитарни доставки за Украйна, а в близките дни предстои да се преразгледа списъкът с продукцията, която страната може да изпрати в помощ на украинската армия. Както коментират източниците на "Haaretz" - "има много голямо разнообразие на възможности между каските за войниците и противоракетната система "Железен купол".

Според източниците на "Haaretz" - на този етап вероятно няма да бъдат предоставяни ПВО-системи, високотехнологични оръжия и системи за нападение, но се обмисля изпращането на защитни системи, които осигуряват сигурността на войниците на фронта, приспособления за лична защита и предупредителни системи.

Досега Израел предоставя хуманитарна помощ на Украйна, включително изграждането на полева болница, както и доставка на около 100 тона стоки като системи за пречистване на вода, медицинско оборудване, одеяла и облекла. Одобрено е и изпращането на бронежилетки и каски за украинската войска.

Според "Haaretz", решението на Израел да заема по-твърда позиция в помощ на Украйна се очаква и от САЩ, и от редица европейски държави.

Междувременно президентът на страната Исаак Херцог се обърна към Кремъл с настояване Сергей Лавров да се извини за коментарите си, с които прехвърля част от вината за зверствата по време на Холокоста върху еврейската общност и твърди, че "дори Хитлер е имал еврейска кръв".

"Истината е, че прочетох какво е казал няколко пъти. Първоначално не можех да повярвам, че такива думи са изречени от руски външен министър. Почувствах гняв и възмущение от изказванията му. Точно в седмицата, посветена на паметта за Холокоста, руският външен министър Сергей Лавров реши да разпространява лъжи, ужасни лъжи, от които лъха антисемитизъм. Очаквам да вземе думите си назад и да се извини", казва израелският президент.


Лавров задълбочи антисемитския скандал с Израел с нова провокация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024