Снимка: © Getty Images

Дни след избухването на дипломатическия скандал между Русия и Израел, провокиран от антисемитските внушения на външния министър Сергей Лавров, правителството в Йерусалим се готви да изостави досегашната си политика на неутралитет спрямо войната в Украйна и да започне да предоставя военна помощ за Киев.

Това съобщава израелската медия "Haaretz", като цитира свои източници от политическите и военните среди в страната.

Повечето представители на властите в Израел подкрепят усилването на военните и хуманитарни доставки за Украйна, а в близките дни предстои да се преразгледа списъкът с продукцията, която страната може да изпрати в помощ на украинската армия. Както коментират източниците на "Haaretz" - "има много голямо разнообразие на възможности между каските за войниците и противоракетната система "Железен купол".

Според източниците на "Haaretz" - на този етап вероятно няма да бъдат предоставяни ПВО-системи, високотехнологични оръжия и системи за нападение, но се обмисля изпращането на защитни системи, които осигуряват сигурността на войниците на фронта, приспособления за лична защита и предупредителни системи.

Досега Израел предоставя хуманитарна помощ на Украйна, включително изграждането на полева болница, както и доставка на около 100 тона стоки като системи за пречистване на вода, медицинско оборудване, одеяла и облекла. Одобрено е и изпращането на бронежилетки и каски за украинската войска.

Според "Haaretz", решението на Израел да заема по-твърда позиция в помощ на Украйна се очаква и от САЩ, и от редица европейски държави.

Междувременно президентът на страната Исаак Херцог се обърна към Кремъл с настояване Сергей Лавров да се извини за коментарите си, с които прехвърля част от вината за зверствата по време на Холокоста върху еврейската общност и твърди, че "дори Хитлер е имал еврейска кръв".

"Истината е, че прочетох какво е казал няколко пъти. Първоначално не можех да повярвам, че такива думи са изречени от руски външен министър. Почувствах гняв и възмущение от изказванията му. Точно в седмицата, посветена на паметта за Холокоста, руският външен министър Сергей Лавров реши да разпространява лъжи, ужасни лъжи, от които лъха антисемитизъм. Очаквам да вземе думите си назад и да се извини", казва израелският президент.


Лавров задълбочи антисемитския скандал с Израел с нова провокация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти