Ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" превърна последните дни в кошмар за местните жители.

През последните дни "Хамас" са изстреляли над 1600 ракети срещу Израел - включително срещу най-населения град Тел Авив - в отговор на ликвидирането на военни командири и срутването на блокове в Газа от израелските въздушни атаки. Здравното министерство на Палестина обяви, че вследствие на офанзивата срещу Газа са загинали най-малко 83 души, сред които 17 деца.

Поредното ожесточаване на отношенията е особено напрегнато, но според израелските власти - близо 90% от ракетите, изстреляни от страна на "Хамас", са прихванати от националната система за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Системата "Железен купол" е разработена от компаниите Rafael Advanced Defense Systems и Israel Aerospace Industries с финансова и техническа помощ от страна на САЩ.

За първи път тя е въведена в експлоатация през 2011 г., като целта й е да предотвратява обстрел с ракети и артилерийни снаряди с малък обсег на действие като тези, които "Хамас" използва от Газа. Идеята за "Железен купол" възниква още през 2006 г. по време на войната с Ливан, когато "Хизбула" атакува Израел с хиляди ракети.

Други две отделни системи са разработени за спиране на атаки със среден или дълъг обсег чрез самолети, дронове и различни видове ракети, пише "Washington Post" в описание на защитната технология на Израел.

"Железен купол" разчита на батареи с радари за засичане и проследяване, система за контрол и управление и ракети-прихващач "Тамир", за да определи кога обстрелът отвън представлява сериозна заплаха. Изстрелването на "Тамир" се случва само ако приближаващата ракета застрашава населено място или важен инфраструктурен обект. Системата работи при всички атмосферни условия, денем и нощем.

Прихващачите се изстрелват от мобилни установки или от статична площадка, като целта им е да детонират приближаващата ракета още във въздуха. Доближавайки се на 10 метра от целта си, снарядите на "Железен купол" се взривяват и разпръскват шрапнели, които унищожават противниковата ракета.

Кадри от обстрела над Израел показваха как в небето избухват множество експлозии на фона на звукa от сирените, които предупреждават гражданите да потърсят убежище.

Системата използва оборудването си от 10 години насам, но софтуерът й се подобрява постоянно, така че способностите й да се увеличават с времето. Моше Пател от израелското Министерство на отбраната твърди, че тя може да противодейства на крилати ракети, безпилотни самолети и др., вкл. заплахи, които дори още не съществуват в момента, но вероятно ще се появят в близките месеци".

Разходите за използването на "Железен купол" са значителни - прихващачът "Тамир" струва около 80 000 долара, а при една акция се налага изстрелването на десетки ракети.

Ефикасността на системата за отбрана обаче е много висока, ако се оценява в мащабите на предотвратените човешки жертви и още по-яростно ожесточаване на конфликта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024