Ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" превърна последните дни в кошмар за местните жители.

През последните дни "Хамас" са изстреляли над 1600 ракети срещу Израел - включително срещу най-населения град Тел Авив - в отговор на ликвидирането на военни командири и срутването на блокове в Газа от израелските въздушни атаки. Здравното министерство на Палестина обяви, че вследствие на офанзивата срещу Газа са загинали най-малко 83 души, сред които 17 деца.

Поредното ожесточаване на отношенията е особено напрегнато, но според израелските власти - близо 90% от ракетите, изстреляни от страна на "Хамас", са прихванати от националната система за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Системата "Железен купол" е разработена от компаниите Rafael Advanced Defense Systems и Israel Aerospace Industries с финансова и техническа помощ от страна на САЩ.

За първи път тя е въведена в експлоатация през 2011 г., като целта й е да предотвратява обстрел с ракети и артилерийни снаряди с малък обсег на действие като тези, които "Хамас" използва от Газа. Идеята за "Железен купол" възниква още през 2006 г. по време на войната с Ливан, когато "Хизбула" атакува Израел с хиляди ракети.

Други две отделни системи са разработени за спиране на атаки със среден или дълъг обсег чрез самолети, дронове и различни видове ракети, пише "Washington Post" в описание на защитната технология на Израел.

"Железен купол" разчита на батареи с радари за засичане и проследяване, система за контрол и управление и ракети-прихващач "Тамир", за да определи кога обстрелът отвън представлява сериозна заплаха. Изстрелването на "Тамир" се случва само ако приближаващата ракета застрашава населено място или важен инфраструктурен обект. Системата работи при всички атмосферни условия, денем и нощем.

Прихващачите се изстрелват от мобилни установки или от статична площадка, като целта им е да детонират приближаващата ракета още във въздуха. Доближавайки се на 10 метра от целта си, снарядите на "Железен купол" се взривяват и разпръскват шрапнели, които унищожават противниковата ракета.

Кадри от обстрела над Израел показваха как в небето избухват множество експлозии на фона на звукa от сирените, които предупреждават гражданите да потърсят убежище.

Системата използва оборудването си от 10 години насам, но софтуерът й се подобрява постоянно, така че способностите й да се увеличават с времето. Моше Пател от израелското Министерство на отбраната твърди, че тя може да противодейства на крилати ракети, безпилотни самолети и др., вкл. заплахи, които дори още не съществуват в момента, но вероятно ще се появят в близките месеци".

Разходите за използването на "Железен купол" са значителни - прихващачът "Тамир" струва около 80 000 долара, а при една акция се налага изстрелването на десетки ракети.

Ефикасността на системата за отбрана обаче е много висока, ако се оценява в мащабите на предотвратените човешки жертви и още по-яростно ожесточаване на конфликта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024