Израел обвини "Хизбула" за ракетна атака над Голанските възвишения и повиши опасенията от ескалация на напрежението Снимка: © Getty Images

Най-малко 12 души, включително деца, са били убити при ракетна атака над село в контролираните от Израел Голански възвишения.

Властите в Тел Авив определят нападението като "най-смъртоносната атака" от 7 октомври насам, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Израел и повишава опасенията от още по-сериозна ескалация на конфликта в региона.

Израелските власти твърдят, че са идентифицирали "приблизително 30 снаряда", които са преминали при обстрела от Ливан в израелска територия и обвиниха подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" за нападението.

Военната групировка "категорично отрече" да стои зад атаката.

В отговор на нападението израелските военни са извършили ответни въздушни удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан, става ясно от съобщение на израелските отбранителни сили. Според информацията са атакувани редица цели на групировката, включително оръжейни складове и "терористична инфраструктура," се казва в изявлението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "Хизбула" ще "плати висока цена", което подсили опасенията, че напрежението на границата между Израел и Ливан може значително да ескалира.

Сред местата, ударени при атаката, е и футболно игрище, където са играели деца и тийнейджъри, съобщава говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Той описва обстрела като "най-смъртоносната атака срещу израелски цивилни от 7 октомври насам."

"Това е много сериозен инцидент и ние ще действаме пропорционално," каза той.

По думите му, ракетата, която ударя футболното игрище, е с бойна глава от 50 кг. Според Хагари Става дума за иранска ракета "Фалак", с които работи "Хизбула".

В допълнение към 12-те жертви, други 29 души са били ранени при ракетната атака в селото, което се намира в смятана за окупирана територия на Голанските възвишения.

В смятана за окупирана територия според международното право и резолюции на Съвета за сигурност на ООН, живее арабска общност от около 20 000 друзи, които се пределят като сирийци и около 50 000 израелски заселници.

След атаката Бенямин Нетаняху обяви, че съкращава посещението си в САЩ, за да се върне в Израел,където незабавно ще свика заседание на кабинета по сигурността веднага след завръщането си.

Премиерът заяви, че е "шокиран" от атаката. "Мога да кажа, че държавата Израел няма да мълчи за това. Няма да го оставим на заден план," каза той.

В неделя израелският министър на отбраната Йов Галант посети атакуваното село и заяви, цитиран от CNN, че "Хизбула е отговорна за това и те ще платят цената".

Напрежението в граничната зона между Израел и Ливан се засили в последните месеци, след като Израел уби двама висши командири на Хизбула през май и юни, като ги обвини в ръководството на атаки както преди, така и след нападението на Хамас от 7 октомври от Газа. "Хизбула" отговори с изстрелването на стотици ракети в Израел.

По време на атаката на Хамас през октомври най-малко 1 200 души бяха убити и над 250 други отвлечени, според израелските власти. Ответните военни действия на Израел доведоха до хуманитарна криза и хиляди убити палестинци.

Ливанското правителство заяви след атаката, че осъжда "всички актове на насилие и атаки срещу всички цивилни," съобщи ливанската държавна новинарска агенция NNA, цитирана от CNN.

Правителството също така призова за "незабавно прекратяване на военните действия на всички фронтове" и каза, че "целта на цивилни представлява явно нарушение на международното право и е в противоречие с принципите на човечеството".

Групировката "Хизбула" отрече "категорично" участие в ракетната атака.

"Ислямската съпротива в Ливан категорично отрича обвиненията, направени от някои вражески медийни платформи и различни медийни платформи относно целенето на Маджал Шамс (селото, което е атакувано в Голанските възвишения, б.р.)" се казва в изявлението.

"Потвърждаваме, че Ислямската съпротива няма връзка с инцидента и категорично отрича всички фалшиви твърдения в това отношение," продължава изявлението.

Белият дом осъди атаката, като потвърди "желязната" подкрепа на САЩ за Израел.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призова за независимо международно разследване на атаките и призова за сдържаност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024