Израел отново протестира, тъй като Нетаняху напредва със спорната съдебна реформа Снимка: © Getty Images

Хиляди граждани излязоха на протест в Израел в знак на несъгласие със съдебната реформа, която крайнодясното правителство в страната се опитва да реализира.

Уличните протести в четвъртък блокираха няколко ключови пътища, включително главната магистрала на Тел Авив за няколко часа. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

Демонстрациите бяха подкрепени от Асоциацията на лекарите, която обяви предупредителна стачка. Към гражданското недоволство се включват и все повече резервисти от военновъздушните сили - важен елемент в милитаризирана страна като Израел. Някои от тях са обявили, че не желаят повече да се явяват на служба в знак на протест.

Правителството иска чрез закон, който може да бъде приет още тази седмица, да ограничи правомощията на Върховния съд - ход, който се разглежда като опит за отслабване на демократичното управление. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи със спорната реформа, въпреки безпрецедентните масови протести в страната, както и призивите на президента на САЩ да отложи плановете си.

В телевизионно обръщение Нетаняху изтъкна, че законът "ще укрепи демокрацията".

"Всички тези твърдения за разрушаването на демокрацията са просто абсурдни“, каза той.

Според медиите в страната законът може да влезе в сила още в понеделник или вторник. Тогава вече няма да е възможно Върховният съд да оценява решения на правителството или на отделни министри като "необосновани" или "неподходящи"

В началото на годината Нетаняху трябваше да освободи своя вътрешен министър, тъй като съдиите сметнаха назначението му за „неподходящо“ заради неговото криминално минало. Наблюдатели смятат, че управляващите искат да премахнат подобни "пречки" за в бъдеще, като чрез реформата властта ще се съсредоточи в ръцете на премиера и неговите крайно десни съюзници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024