Израел след Covid-19: Над 5 млн. ваксинирани души и първи ден с нула смъртни случаи от 10 месеца насам Снимка: © Getty Images

Нула смъртни случая от Covid-19 - това е статистиката на Израел за последното отчетено денонощие на 23 април. За първи път от края на юни 2020 г. насам държавата отчита ден, в който нито един пациент с потвърдена коронавирусна инфекция не е починал.

Средният брой на смъртните случаи в Израел за последния месец е 7 починали на ден. 13 април е последният ден, в който са съобщени повече от 10 фатални случая на пациенти с Covid-19.

Здравните власти продължават да правят масови изследвания за коронавирсни инфекции, като за едно денонощие са проведени над 35 000 теста, от които положителните са само 129, или 0,4%.

За сравнение - в България делът на позитивните тестове за последното денонощие е над 11% (потвърдените случаи са над 1700). Смъртните случаи са средно 107 на ден за изминалата седмица, независимо от тенденцията за понижение.

Преди два дни Израел премина бариерата от 5 милиона души с получени две имунизационни дози срещу Covid-19, като вече почти 58% от цялото население на държавата е ваксинирано. На база на подлежащото на имунизация население (хората над 16-годишна възраст) делът на хората, получили две дози, е около 80%.

В момента Израел се подготвя за евентуално разрешаване на ваксинацията за деца на възраст от 12 до 15 години, което може да започне, ако американският лекарствен регулатор FDA даде "зелена светлина" на Pfizer / BioNTech за тази цел.

The Times of Israel цитира главния здравен директор към Министерството на здравеопазването на Израел Шези Леви, според когото обхващането на тази възрастова група ще бъде достатъчно за постигането на колективен имунитет, като няма да се налага ваксиниране на по-малки деца.

Междувременно ограниченията върху социалния живот в страната отпадат едно по едно - преди дни беше отменена и заповедта за задължително носене на предпазни маски на открито.

Преди седмица всички ученици получиха възможност да се върнат обратно на училище за присъствени занятия при спазване на някои противоепидемични мерки. Плановете на здравните власти е да се премахнат всички ограничения до месец, ако тенденцията за ниска заболеваемост се запази.

Според националната статистика - все още има 1850 активни случая на Covid-19 в страната, от които малко под 160 пациенти са в сериозно или критично състояние. За сравнение, броят на активните случаи в България по данни на единната информационна система e 56 599. 751 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са в интензивни отделения на болниците в страната.

Правителството все още поддържа система за предупреждения за избягване на пътувания до определени държави с висока заболеваемост от Covid-19 заради притесненията от евентуален внос на вирусни мутации, които може да се окажат резистентни на ваксини. Сред тези страни са Украйна, Турция, Индия, Мексико, Етиопия, Бразилия, Южна Африка.

Covid-кризата в Германия: Вечерен час при над 100 нови случая на 100 000 в три поредни дни

Изданието цитира израелски учени, според които всяка развита държава може да преодолее пандемията с Covid-19 чрез ваксините.

В доклад, публикуван в Cell Reports Medicine, авторите посочват, че в момента, в който половината от населението над 60-годишна възраст бъде имунизирано, може да се очаква сериозен спад в броя на случаите, а болниците няма да бъдат претоварвани.

"Израел беше изправен пред набор от фактори, които усложняваха ситуацията особено много, и ако тази държава успя да се справи независимо от всичко - а ние успяхме да постигнем бърз спад на случаите - то тогава всяка развита държава може да го направи", казва проф. Дан Ямин от Университета в Тел Авив.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024