Израелският премиер направи совалка между Путин, Зеленски, Макрон и Шолц Снимка: © Getty Images

Във вчерашния ден израелският премиер Нафтали Бенет проведе сложна дипломатическа совалка, която започна с пътуване до Москва и завърши в Берлин.

Премиерът напусна Израел в ранните часове на съботния ден, като първата спирка от неговото пътуване беше Москва. Там той проведе среща с руския президент Владимир Путин.

По информация на неназован източник, от Axios съощбават, че в Москва Бенет е отправил искане към Путин за отварянето на хуманитарни коридори, с които да се даде възможност на украинските евреи да напуснат страната. Лидерите са обсъдили и влиянието на войната върху еврейската общност в Русия, както и състоянието на ядрените преговори с Иран.

Според израелските медии, премиерът Бенет е изразил позиция против възобновяването на ядрената сделка с Иран от 2015 г. Споразумението осигурява облекчаване на икономическите санкции срещу Иран. В замяна, страната трябва да ограничи ядрената си програма под строг контрол на ООН.

Позицията на Израел е, че нова ядрена сделка ще бъде по-слаба от предишната и ще направи Близкия изток по-нестабилен.

През 2018 г. бившия американски президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението и така тежките санкции срещу Иран бяха възстановени. В началото на тази година петте водещи ядрени сили в света - САЩ, Франция, Русия, Китай и Великобритания, подписаха декларация, с която се ангажират с това да спрат разпространението на атомни оръжия.

По-рано Русия заяви, че ще поиска писмени гаранции от САЩ, че новите санкции няма да попречат на сътрудничеството ѝ с Иран и общите преговори за ново ядрено споразумение.

Как се натиска ядреното копче в Русия?

В пътуването си до Москва премиерът е бил придружаван от израелския министър на строителството и жилищната политика Зеек Елкин. Той е изпълнил и ролята на преводач по време на разговора. Самият Елкин е роден в Украйна и говори руски език.

След продължилата близо три часа среща, израелският премиер е провел и телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. За това съобщи самият Зеленски в профила си в Туитър като написа, че "продължават диалога".

Срещата с президента Путин е била координирана със САЩ, Германия и Франция и в "непрекъснат диалог с Украйна". След нея Бенет е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон, за да го уведоми как е протекла. В предварителен разговор между двамата Макрон е запознал Бенет с неговите обаждания до Путин, казаха от Елисейския дворец.

„Те ще поддържат връзка с цел да се прекратят военните действия в координация с германския канцлер Олаф Шолц“, заяви служител на Елисейския дворец.

След Москва израелският премиер се отправи към Берлин - там той се срещна с канцлера Олаф Шолц. Лидерите са разговаряли близо час и половина и са се споразумяли да поддържат близък контакт. Двамата са се ангажирали да прекратят войната в Украйна "възможно най-скоро", съобщи говорителят на германското правителство Щефан Хебестрейт.

Премиерът на Израел е религиозен евреин и по принцип не извършва държавни дела в събота - това е седмичният почивен ден за евреите. Извънредните обстоятелства обаче го карат да замине за Москва още рано сутринта.

Днес на заседание на израелското правителство Бенет обсъжда резултатите от разговорите си с Путин, Зеленски, Макрон и Шолц.

"Върнах се от Москва и Берлин преди няколко часа. Отидох там, за да подпомогна диалога между всички страни, разбира се с благословията и насърчението на всички играчи", заяви Бенет.

Бенет е сред световните лидери, които не са осъдили пряко руските действия в Украйна, макар подобни коментари да бяха отправени от израелския външен министър.

Израел се стреми да заема позицията на посредник в руско-украинския конфликт, като поддържа отношения с лидерите и на двете страни. През последните години страната разчита на руските си връзки, за да може да продължи въздушните удари срещу ирански цели в Сирия.

Украинският президент също има стабилна връзка с Израел. Володимир Зеленски е от еврейски произход, като двамата му родители са евреи. Той има и семейство в Израел.

Очаква се Русия и Украйна да проведат трети кръг от преговорите за прекратяване на военние действия в Украйна. Първите два кръга от дипломатични преговори не доведоха до резултат, но двете страни се съгласиха да се срещнат отново.

Украйна и Русия ще подновят преговорите в понеделник

Срещата между Бенет и Путин е втората такава за руския президент с чуждестранен лидер, откакто руските войски нахлува в Украйна. В първия ден от военните действия руският президент се срещна с премиера на Пакистан Имран Хан. Основната тема за разговорите между двамата лидери обаче не беше инвазията в Украйна, а икономическото сътрудничество между Русия и Пакистан и изграждането на газопровода „Пакистански поток“ .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024