Как се натиска ядреното копче в Русия? Снимка: © Getty Images

Когато през уикенда президентът Владимир Путин обяви, че ядрените сили на Русия трябва да бъдат приведени в повишена бойна готовност, светът затаи дъх.

До този момент идеята, че инвазията на Русия в Украйна може да доведе до ядрена ескалация, сякаш не стоеше на дневен ред.

Руската система се състои от четири нива на предупреждение. Първият се прилага в мирно време. Повишаването на тревогата, както обяви Путин в неделя, не означава, че състоянието на ядрените оръжия ще бъде променено, казва военният експерт Карло Масала пред "Шпигел". Едва от третото ниво ще се активират оръжията. Четвъртият етап, преведен като „пълен“ в Русия, означава изстрелване на ядрено оръжие.

В Русия обаче командването на ядрените оръжия, пословичният червен бутон, не е само на Путин. Въпреки това се смята за сигурно, че той е решаващото звено в сложна командна верига, за някои от които може само да се спекулира.

Предполага се обаче, че се състои от три части: самият Путин има Чегет, което е ядрената кутия, съдържаща кодове - тя винаги трябва да е наблизо.

Ето как би работила командната верига на Русия в случай на изстрелване на ядрено оръжие.

Кой решава да се изстреля ядрено оръжие в Русия?

В документ от 2020 г., наречен „Основни принципи на държавната политика на Руската федерация за ядрено възпиране“, се казва, че руският президент взима решение за използване на ядрени оръжия.

Малкото куфарче (Чегет) се държи близо до държавния през цялото време. То го свързва с мрежата за командване и контрол на руските стратегически ядрени сили. Чегет не съдържа бутон за ядрен старт, а по-скоро предава заповеди за изстрелване на централното военно командване - Генералния щаб.

Куфарът има собствена специална комуникационна система (Кавказ) с един вид телефон.

Какво става, когато Путин издаде ядрена заповед?

Ако президентът даде заповед за активиране на ядрена бойна глава, тя отива при министъра на отбраната, Сергей Шойгу. Той също има такъв куфар и съответно трябва да въведе и предаде правилния код за оторизация.

Третият куфар е собственост на началника на кабинета - Валерий Герасимов. Само прилагането на трите дава пълния код, който е необходим за изстрелването.

Най-близкото обкръжение на Путин, или кой ръководи войната

Руският генерален щаб, от своя страна, разполага с достъп до кодовете за изстрелване и има два метода за активиране на ядрени бойни глави. Той може да изпраща кодове за оторизация до отделни командири на оръжия, които след това да изпълнят процедурите за изстрелване. Има също така резервна система, известна като "Периметър", която позволява на Генералния щаб директно да инициира изстрелването на наземни ракети, заобикаляйки всички непосредствени командни пунктове.

Прави ли заповедта на Путин за висока бойна готовност по-вероятна ядрената атака?

През уикенда Путин обяви, че ядрените сили на нацията трябва да бъдат приведени в повишена бойна готовност. На следващия ден руското Министерство на отбраната обяви, че нейните ракетно-ядрени сили са поставени в „засилено“ бойно дежурство.

Изразът засилено, или специално бойно дежурство не се появява в руската ядрена доктрина, което оставя военните експерти озадачени какво би могло да означава.

Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследване на разоръжаването в Женева, коментира в Туитър, че заповедта може да е активирала ядрената система за командване и контрол на Русия, като по същество е отворила комуникационни канали за всяка евентуална заповед за изстрелване. Като алтернатива той посочи опцията руснаците да са добавили персонал към своите ядрени съоръжения.

Имат ли руснаците правила за задействане на ядрена атака?

Доктрина 2020 представя четири сценария, които биха могли да оправдаят използването на руско ядрено оръжие:

  • използването на ядрени оръжия или оръжия за масово унищожение срещу Русия или нейни съюзници;
  • данни, показващи изстрелването на балистични ракети, насочени срещу Русия или нейни съюзници;
  • атака срещу критични правителствени или военни обекти, които биха подкопали действията за реакция на ядрените сили на страната;
  • използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е застрашено".

Какви ядрени възможности има Русия?

Русия, като най-голямата ядрена сила, е имала 6255 ядрени бойни глави през 2021 г. САЩ съхраняват 5550, пише "Шпигел". От всички девет държави, притежаващи ядрено оръжие, двете страни имат далеч най-много оръжия - над 90 процента. В световен мащаб SIPRI преброи 13 080 ядрени оръжия. Това е значителен спад в сравнение с разгара на Студената война, когато в света имаше около 70 000 ядрени бойни глави. Днес обаче оръжията са по-мощни, отколкото тогава.

По други данни Русия разполага с 5977 ядрени бойни глави, което пак е повече от всяка друга страна. От тях 1588 са разгърнати и готови за употреба. Ракетите могат да бъдат изстреляни от сушата, от подводници или самолети. Путин наблюдава координиран тест на руските ядрени сили на 19 февруари - малко преди да нареди влизането на войски в Украйна.

Използвала ли е Русия ядрено оръжие досега?

Не. Към днешна дата единственото използване на ядрени оръжия по време на конфликт са атомните бомби, хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки от Съединените щати през 1945 г., в края на Втората световна война.

Дори и Путин да е най-важната фигура във веригата за взимане на решения за ядрен удар, все пак още няколко души ще трябва да участват в процеса. Въпросът е дали въоръжените сили биха се съобразили? Павел Лузин, руски военен експерт от мозъчния тръст Riddle, каза пред френската чуждестранна телевизия France 24: "Тези хора не са луди и не принадлежат към никоя секта".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024