Източване на близо 1 милион лв. е открито и в Родопския драматичен театър

Не само Разградският, но и Смолянският театър е източван през бюджета за заплати - това се твърди от Министерството на културата, което съобщава за резултати от нова проверка.

Установени са "сериозни нарушения от ръководството" на театъра, като се "повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград".

При Разград беше установено, че над 40 души са били назначени на фиктивни договори и са получавали необяснимо високи заплати, а общата сума на предполагаемата щета е почти 1 млн. лв.

Това е ставало през посредническа фирма, с която и директорът на театъра в Смолян Румен Бечев потвърди, че е работил, без да знае, че е замесена в измама.

Според Министерството на културата - сумата на изтеклите средства от Родопския драматичен театър е "идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт".

Проверките продължават. Поетапно ще се проверят всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както и ще бъдат извършени вътрешни проверки на всички звена, съобщават от Министерството на културата.

"Да стопим минусите" или как културата може да е касичка без отчет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полиция привиква журналистка заради списъка с купувачи на вот, пуснат от Ивайло Мирчев

Човек, разпознал се като Памперса, се оплакал на МВР в Габрово от журналистката и политика

17:32 - 02.10.2024
Пътуване

Четири градски винени фестивала ще се проведат този месец по повод Международния ден на мавруда

За трета година екипът на БАВП организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени URBAN WINE FEST в 4 големи града на страната.

16:44 - 02.10.2024
Важно днес

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

То ще започне в 10.00 ч. в петък

12:10 - 02.10.2024