Снимка: © Getty Images

Правителството гласува удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка. Предложението беше направено от здравния министър Кирил Ананиев след поредния ден 130 нови случая на Covid-19 за един ден .

"Причинителят на заболяването продължава да е с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Няма налични данни за изграден постинфекциозен имунитет на индивидуално ниво. Източник на инфекция може да служи не само болният човек, но и асимптомният вирусоносител. Все още няма открито специфично лечение и ваксина. Това ми дава основание да предложа удължение на извънредната епидемична обстановка до 15 юли 2020 г. Няма да налагаме нови или стари тежки мерки, а Маските на закрито се връщат, обмисля се удължаване на извънредната обстановка ", каза Кирил Ананиев.

Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват. Въвеждаме много строг и повсеместен контрол, каза още той.

"Проблемът е, че няма някой в света, който да ни каже кое е правилно. С яд по някой път слушам наши критици, които казват "Проба - грешка". Целият свят е в тази ситуация. Безспорно мерките дават резултат за здравето на хората. Не правим нищо, което да напряга психически хората. Спряхме брифингите, медиите си взимат информацията и я разпространяват, не ние всяваме страх. Социалните и икономическите мерки ще продължат и в този период", каза премиерът Бойко Борисов.

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 24 ЮНИ)

По-рано министър Ананиев изнесе данни за заболеваемостта през последните четири седмици, от която се вижда над 3-кратно увеличение на средния брой нови вирусоносители на ден.

"Между 27 май - 9 юни среднодневният брой на заразените е 26 души, докато в периода от 10 юни до 23 юни нараства на 84 случая на ден, което означава 3,2 пъти увеличение на носителите на коронавируса. Ние увеличихме броя на изследванията през последния месец. Имаме 36 лаборатории, които са разкрити към лечебни и здравни заведения. От 26 май до 9 юни сме правили среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните седмици са 2000 проби на ден. В първите две седмици след 26 май средното ниво на положителност е било 2,43%, а сега е 4,4%. Това показва, че има повишаване на интензивността на епидемичния процес", каза министър Ананиев.

Повищава се и броят на заразените медицински специалисти - само за последните два дни бяха регистрирани общо 13 случая на инфектирани лекари, медицински сестри, санитари и други служители.

Мерките, които действат в момента, ще останат в сила до 15 юли, без да се налагат допълнителни ограничения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката