Снимка: © Getty Images

Започва масов контрол за спазване на противоепидемичните мерки у нас, някои от старите ограничения, като носенето на маски на закрито, се връщат, а управляващите ще обмислят до края на седмицата дали да удължат извънредната епидемична обстановка, която важи до 30 юни.

Това стана ясно от брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, членове на Националния оперативен щаб и столичният кмет Йорданка Фандъкова след проведена среща с премиера Бойко Борисов.

Ананиев каза, че няма да се въвеждат „тежки мерки“. „Все пак се договорихме за следните: Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при запълване до 50% от капацитета на залите, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства. Същото важи за нощни заведения, кина, театри, спортни състезания“, каза той.

„На второ място – в закритите обществени места – магазини, търговски центрове и молове, задължително ще се носят маски и трябва да се спазва дистанция от 1 метър и половина. Персоналът в търговските обекти също трябва да носи маски“, допълни министърът.

„Засилваме масовият контрол при спазването на новите мерки – както на новите, така и на действащите в момента мерки по отношение на носенето на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките“, каза Ананиев.

На футболните мачове у нас ще се допускат до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито – запълването да е до 50% или през седалка. Ако няма седалки, да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина, каза министърът.

„Направихме един задълбочен анализ за разпространението на коронавируса в нашата страна на седмична основа, който показа увеличение на броя на положителните проби на коронавирус, от една страна, и, от друга – неспазване на дисциплината на голяма част от българските граждани в тази ситуация. Това ни дава основание, без да въвеждаме нови извънредни, тежки мерки, да се обърнем към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а оттам – по-висока степен на заболяване“, каза Ананиев.

„Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани. Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната“, съобщи той.

Неспазването на противоепидемичните мерки, определени от здравния министър, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. Глобата за болните и преносителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, е 5000 лв.


ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 22 ЮНИ)

"Гавра с труда ни": Снимката от нощен клуб, която разгневи медиците

33 нови случая на Covid-19 за изминалото денонощие, но при 566 теста


Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев определи ситуацията като "сложна". "Имаме увеличаване на броя на случаите. За щастие, то не е чак толкова много по отношение на хората, които имат нужда от интензивни грижи. Въпросът е какво е това – промени във вируса, промени в нашето поведение или нещо, което се случва във всички страни?

Той предостави данни, че първото място на Балканите по заболяемост се държи от Северна Македония с 45,6 заразени на 100 хиляди от населението. После идва Албания с 12,9 на сто хиляди, Босна и Херцеговина с 11,9, Турция с 10,7. А на пето и шесто място са България с 8,3 и Сърбия със 7,9.

"В България ли се случва това? Не – случва се най-вече на Балканите, както и в Европа", каза членът на Националния оперативен щаб.

3000 лв. глоба: ГЕРБ и БСП ще бъдат наказани за препълнените зали за това, че са провели партийни сбирки при закрити врата без спазване на мерките за социална дистанция, добави Кунчев.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов свика работна среща заради актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 у нас. На премиера е докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки, обявиха от пресцентъра на правителството.

В срещата участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, членовете на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Александровска болница Костадин Ангелов и изпълнителният директора на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" Иван Костов.

В рамките на разговора са били обсъдени данните за разпространението на COVID-19 у нас, тъй като в пет от дните през последните две седмици се наблюдават по над 100 нови случая за денонощие.

Борисов за пореден път е изтъкнал, че опасността не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение към момента продължава да има спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова