Ръководните органи на ГЕРБ и БСП ще бъдат глобени с 3000 лева за това, че са провели партийни сбирки на закрити врата без спазване на мерките за социална дистанция.

Санкция ще бъде наложена и на ръководството на Националния стадион "Васил Левски" за допуснатото струпване на фенове по трибуните по време на мача ЦСКА - Левски в събота, 20 юни. 

"Всяко събиране на много хора на едно място без спазване на дистанция и без носене на маски носи риск. Няма значение кога и как се провежда то. Щом хората са на закрито и не носят маски, има риск", каза държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването. 

По повод дербито в София той разкритикува организаторите за това, че не са контролирали поведението на привържениците въпреки формално спазеното условие за броя на зрителите.

"На мача между ЦСКА и Левски беше спазен броят на допуснатите зрители, но от друга страна нямаше никакъв контрол и те скачаха и се прегръщаха. Не се съмнявайте, че скоро ще видим ефекта", каза Кунчев.

В събота премиерът Бойко Борисов присъства на партийно събрание на ГЕРБ в Стара Загора, при което залата беше пълна, а присъстващите не спазваха препоръчителна дистанция от 1,5 м. Самият министър-председател публикува снимки, от които се вижда, че се прегръща със свои симпатизанти без предпазни маски. Няколко дни по-рано ГЕРБ свика пресконференция в партийната си централа, на която се събраха десетки депутати, министри и журналисти - отново без спазване на мерките за сигурност. 

В неделя бившият депутат от БСП Янаки Стоилов беше приет във ВМА след положителна проба за коронавирусна инфекция. Стоилов участваше в последния пленум на Социалистическата партия преди уикенд и в сбирка на Градската организация на БСП в София. Предстои да бъдат тествани всички контактни лица от двете срещи. 

"Всички мерки са важни. Вирусът не се търкаля по улиците на България. Пръскането на тонове дезинфектанти навън има своето място, но вирусът не по улиците, а в носовете и гърлата ни. Той продължава да не се държи като нормален респираторен вирус. Не се сбъдна моята прогноза, че при топлото време с понижена влажност на въздуха вирусът ще изчезне от само себе си", каза Ангел Кунчев на брифинга.

Досега носенето на маски на повечето закрити публични места беше само препоръчително - тази мярка беше задължителна само за обществения транспорт, аптеките и болниците. Здравният министър Кирил Ананиев обаче обяви, че ще издаде заповед за връщането на тази мярка в сила.

МАСКИТЕ НА ЗАКРИТО СЕ ВРЪЩАТ, ОБМИСЛЯ СЕ УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ОБСТАНОВКА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели

"Булсатком": Трансформацията неизбежна

"Възможността да вземеш нещо толкова счупено и да го направиш отново шлифован диамант не се появява всеки ден"