Ръководните органи на ГЕРБ и БСП ще бъдат глобени с 3000 лева за това, че са провели партийни сбирки на закрити врата без спазване на мерките за социална дистанция.

Санкция ще бъде наложена и на ръководството на Националния стадион "Васил Левски" за допуснатото струпване на фенове по трибуните по време на мача ЦСКА - Левски в събота, 20 юни. 

"Всяко събиране на много хора на едно място без спазване на дистанция и без носене на маски носи риск. Няма значение кога и как се провежда то. Щом хората са на закрито и не носят маски, има риск", каза държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването. 

По повод дербито в София той разкритикува организаторите за това, че не са контролирали поведението на привържениците въпреки формално спазеното условие за броя на зрителите.

"На мача между ЦСКА и Левски беше спазен броят на допуснатите зрители, но от друга страна нямаше никакъв контрол и те скачаха и се прегръщаха. Не се съмнявайте, че скоро ще видим ефекта", каза Кунчев.

В събота премиерът Бойко Борисов присъства на партийно събрание на ГЕРБ в Стара Загора, при което залата беше пълна, а присъстващите не спазваха препоръчителна дистанция от 1,5 м. Самият министър-председател публикува снимки, от които се вижда, че се прегръща със свои симпатизанти без предпазни маски. Няколко дни по-рано ГЕРБ свика пресконференция в партийната си централа, на която се събраха десетки депутати, министри и журналисти - отново без спазване на мерките за сигурност. 

В неделя бившият депутат от БСП Янаки Стоилов беше приет във ВМА след положителна проба за коронавирусна инфекция. Стоилов участваше в последния пленум на Социалистическата партия преди уикенд и в сбирка на Градската организация на БСП в София. Предстои да бъдат тествани всички контактни лица от двете срещи. 

"Всички мерки са важни. Вирусът не се търкаля по улиците на България. Пръскането на тонове дезинфектанти навън има своето място, но вирусът не по улиците, а в носовете и гърлата ни. Той продължава да не се държи като нормален респираторен вирус. Не се сбъдна моята прогноза, че при топлото време с понижена влажност на въздуха вирусът ще изчезне от само себе си", каза Ангел Кунчев на брифинга.

Досега носенето на маски на повечето закрити публични места беше само препоръчително - тази мярка беше задължителна само за обществения транспорт, аптеките и болниците. Здравният министър Кирил Ананиев обаче обяви, че ще издаде заповед за връщането на тази мярка в сила.

МАСКИТЕ НА ЗАКРИТО СЕ ВРЪЩАТ, ОБМИСЛЯ СЕ УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ОБСТАНОВКА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията