Извънредната обстановка за Covid остава до края на юли Снимка: © Getty Images

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ще удължи срока на извънредната епидемична обстановка във връзка с Covid-19 до края на месец юли.

"Ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола на своята област, както и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в конкретния регион. Ще препоръчаме на база на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия, защото забелязваме силно разпространение на вируса при провеждане на такива мероприятия", каза Ананиев на пресконференция с участието на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Не казвам, че продължаваме тази обстановка, за да наложим по-тежки мерки, но ако наистина се наложи, мисля, че е от полза на цялото общество министърът на здравеопазването да има такава възможност", каза Кирил Ананиев.

Здравният министър предупреди, че е възможно да се въведе забрана за провеждането на футболни мачове с публика заради увеличаването на положителните проби след срещата на "Черно море" и "Царско село".

"Има 15 души от екоипа на "Черно море". Първата информация за положителните тестове дойде по обяд, ставаше дума за петима футболисти, треньорът и масажистът, но има и още 8 други лица. Положителни проби имат и 4 души от "Царско село", и четиримата са футболисти. Един е играл на терена, другите не са влезли на терена. Ако процесът се задълбочи, може в най-скоро време да вземем мерки за игра на мачове без публика. Но по всяка вероятност заразата е дошла отвън, до няколко дни ще разберем дали има заболял човек от публиката. Ако има влошаване на показателя, ще предприемем мерки", каза Кирил Ананиев.

Здравният министър посочи, че е възложил проверка на случая с починалия лекар от Центъра за спешна медицинска помощ - София, д-р Юлиян Стамов, след сигнала от негов колега, че медикът е изпратен без пълно защитно облекло на адрес с пациент със съмнения за Covid.

"Проверката съм я назначил, тъй като чувам най-различни версии по медиите от близкия колега на починалия и от ЦСМП София. За да съм сигурен кое е вярното, днес съм назначил такава проверка", каза Ананиев.

Както той, така и д-р Тодор Кантарджиев отхвърлиха съмненията за това, че положителни тестове на един и същи пациент се регистрират многократно като "нови" проби.

"В нашия регистър има уникално ЕГН и всеки пациент се явява веднъж. Няма как да се дублира резултат или да се промени", каза Ананиев.

Кантарджиев обясни появата на "фалшиво отрицателни" данни от тестовете с евентуално некачествено вземане на пробата от заболелия човек.

"Отрицателният резултат може да е не добре взет материал, от лошо съхраняване и транспортиране на материала, или от недоброжелателно взимане на материал. Ако имаш един положителен тест, а на следващия ден имаш отрицателен тест, отговорът е, че ти си положителен за Covid. Пет резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази държава има само една референтна лаборатория. Ако има съмнение в резултата, той се потвърждава в референтната лаборатория", каза той.

Здравният министър и ръководителят на Агенцията по лекарствата анонсираха, че български учени правят изследване за ползите от препарата ивермектин върху пациенти с Covid, като за момента той се тества на 30 души от 9 болници в страната. Резултати от експериментите ще се съобщят едва в края на месец юли или началото на август, но министър Ананиев анонсира новината като "обнадеждаваща" и каза, че екипът бил "близо до откриване на медикамент за лечението" на болестта.


Прочетете още:

"Много политика, малко фармакология": Ген. Мутафчийски за сагата с хидроксихлорохина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024