"Много политика, малко фармакология": Ген. Мутафчийски за сагата с хидроксихлорохина Снимка: © Unsplash

"В лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология" - с този цитат ген. Венцислав Мутафчийски отхвърли твърденията, че хидроксихлорохинът е отречен като терапия за пациенти с коронавирус.

Лекарството започна да се произвежда в България след появата на първи данни от изследвания за положителен ефект върху болни с Covid-19. Медикаментът беше разрешен за лечение на пациенти в българските болници от средата на май при болнични условия.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) и американската Служба за безопасност на храните и лекарствата (FDA) излязоха с противоречиви решения относно хидроксихлорохина заради ново изследване, публикувано в списание Lancet, което постави под съмнение ефективността на лечението.

Ген. Мутафчийски обаче подчерта, че самото списание е оттеглило статията си няколко дни след излизането й, защото "се оказа, че тя не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации и никакви клинични изследвания. Lancet направи опровержение. Говоря за авторитетно списание, а не за социални мрежи".

Той посочи, че основната дейност на СЗО не е да се занимава с провеждане на изследвания на терапевтични методи, а да дава общи насоки за лечение и за мерки срещу разпространяването на болестта.

"Най-добрите детайли, които се получават за развитието на епидемията, са на CDC Атланта и Роберт Кох Институт. От два дни СЗО каза, че прекратява изследванията с хидроксихлорохин, без да го мотивира. Не е казала, че медикаментът не е надежден. Той продължава да се използва в Латинска Америка, Африка и някои европейски страни", каза Мутафчийски.

По думите му - Асоциацията на лекарите и хирурзите в САЩ е завела съдебен иск срещу американската FDA, защото решението й да спре ползването на хдироксихлорохина "не е коректно и не почива на никакви научни факти". До средата на юни медикаментът можеше да се прилага в Съединените щати при тежки случаи на Covid.

Той посочи, че търсенето на терапевтични схеми за Covid-19 все още продължава по цял свят, като посочи, че в този процес се замесват и политически интереси, а не само чиста наука.

"Ще цитирам едно много добро изказване на проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация) - в лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология. Отдавна не коментираме политически теми и търсим най-доброто за нашите пациенти", каза той.

Ген. Мутафчийски подчерта, че никога Щабът не е давал препоръка хидроксихолорохин да се ползва в извънклинична обстановка.

Той напомни, че терапевтичната доза на медикамента създава риск от увреждания за пациентите, които имат придружаващи заболявания на сърцето особено когато лечението е съчетано с антибиотик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023