"Много политика, малко фармакология": Ген. Мутафчийски за сагата с хидроксихлорохина Снимка: © Unsplash

"В лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология" - с този цитат ген. Венцислав Мутафчийски отхвърли твърденията, че хидроксихлорохинът е отречен като терапия за пациенти с коронавирус.

Лекарството започна да се произвежда в България след появата на първи данни от изследвания за положителен ефект върху болни с Covid-19. Медикаментът беше разрешен за лечение на пациенти в българските болници от средата на май при болнични условия.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) и американската Служба за безопасност на храните и лекарствата (FDA) излязоха с противоречиви решения относно хидроксихлорохина заради ново изследване, публикувано в списание Lancet, което постави под съмнение ефективността на лечението.

Ген. Мутафчийски обаче подчерта, че самото списание е оттеглило статията си няколко дни след излизането й, защото "се оказа, че тя не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации и никакви клинични изследвания. Lancet направи опровержение. Говоря за авторитетно списание, а не за социални мрежи".

Той посочи, че основната дейност на СЗО не е да се занимава с провеждане на изследвания на терапевтични методи, а да дава общи насоки за лечение и за мерки срещу разпространяването на болестта.

"Най-добрите детайли, които се получават за развитието на епидемията, са на CDC Атланта и Роберт Кох Институт. От два дни СЗО каза, че прекратява изследванията с хидроксихлорохин, без да го мотивира. Не е казала, че медикаментът не е надежден. Той продължава да се използва в Латинска Америка, Африка и някои европейски страни", каза Мутафчийски.

По думите му - Асоциацията на лекарите и хирурзите в САЩ е завела съдебен иск срещу американската FDA, защото решението й да спре ползването на хдироксихлорохина "не е коректно и не почива на никакви научни факти". До средата на юни медикаментът можеше да се прилага в Съединените щати при тежки случаи на Covid.

Той посочи, че търсенето на терапевтични схеми за Covid-19 все още продължава по цял свят, като посочи, че в този процес се замесват и политически интереси, а не само чиста наука.

"Ще цитирам едно много добро изказване на проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация) - в лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология. Отдавна не коментираме политически теми и търсим най-доброто за нашите пациенти", каза той.

Ген. Мутафчийски подчерта, че никога Щабът не е давал препоръка хидроксихолорохин да се ползва в извънклинична обстановка.

Той напомни, че терапевтичната доза на медикамента създава риск от увреждания за пациентите, които имат придружаващи заболявания на сърцето особено когато лечението е съчетано с антибиотик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024