"Много политика, малко фармакология": Ген. Мутафчийски за сагата с хидроксихлорохина Снимка: © Unsplash

"В лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология" - с този цитат ген. Венцислав Мутафчийски отхвърли твърденията, че хидроксихлорохинът е отречен като терапия за пациенти с коронавирус.

Лекарството започна да се произвежда в България след появата на първи данни от изследвания за положителен ефект върху болни с Covid-19. Медикаментът беше разрешен за лечение на пациенти в българските болници от средата на май при болнични условия.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) и американската Служба за безопасност на храните и лекарствата (FDA) излязоха с противоречиви решения относно хидроксихлорохина заради ново изследване, публикувано в списание Lancet, което постави под съмнение ефективността на лечението.

Ген. Мутафчийски обаче подчерта, че самото списание е оттеглило статията си няколко дни след излизането й, защото "се оказа, че тя не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации и никакви клинични изследвания. Lancet направи опровержение. Говоря за авторитетно списание, а не за социални мрежи".

Той посочи, че основната дейност на СЗО не е да се занимава с провеждане на изследвания на терапевтични методи, а да дава общи насоки за лечение и за мерки срещу разпространяването на болестта.

"Най-добрите детайли, които се получават за развитието на епидемията, са на CDC Атланта и Роберт Кох Институт. От два дни СЗО каза, че прекратява изследванията с хидроксихлорохин, без да го мотивира. Не е казала, че медикаментът не е надежден. Той продължава да се използва в Латинска Америка, Африка и някои европейски страни", каза Мутафчийски.

По думите му - Асоциацията на лекарите и хирурзите в САЩ е завела съдебен иск срещу американската FDA, защото решението й да спре ползването на хдироксихлорохина "не е коректно и не почива на никакви научни факти". До средата на юни медикаментът можеше да се прилага в Съединените щати при тежки случаи на Covid.

Той посочи, че търсенето на терапевтични схеми за Covid-19 все още продължава по цял свят, като посочи, че в този процес се замесват и политически интереси, а не само чиста наука.

"Ще цитирам едно много добро изказване на проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация) - в лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология. Отдавна не коментираме политически теми и търсим най-доброто за нашите пациенти", каза той.

Ген. Мутафчийски подчерта, че никога Щабът не е давал препоръка хидроксихолорохин да се ползва в извънклинична обстановка.

Той напомни, че терапевтичната доза на медикамента създава риск от увреждания за пациентите, които имат придружаващи заболявания на сърцето особено когато лечението е съчетано с антибиотик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024