Снимка: © Unsplash

"В лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология" - с този цитат ген. Венцислав Мутафчийски отхвърли твърденията, че хидроксихлорохинът е отречен като терапия за пациенти с коронавирус. 

Лекарството започна да се произвежда в България след появата на първи данни от изследвания за положителен ефект върху болни с Covid-19. Медикаментът беше разрешен за лечение на пациенти в българските болници от средата на май при болнични условия. 

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) и американската Служба за безопасност на храните и лекарствата (FDA) излязоха с противоречиви решения относно хидроксихлорохина заради ново изследване, публикувано в списание Lancet, което постави под съмнение ефективността на лечението. 

Ген. Мутафчийски обаче подчерта, че самото списание е оттеглило статията си няколко дни след излизането й, защото "се оказа, че тя не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации и никакви клинични изследвания. Lancet направи опровержение. Говоря за авторитетно списание, а не за социални мрежи". 

Той посочи, че основната дейност на СЗО не е да се занимава с провеждане на изследвания на терапевтични методи, а да дава общи насоки за лечение и за мерки срещу разпространяването на болестта. 

"Най-добрите детайли, които се получават за развитието на епидемията, са на CDC Атланта и Роберт Кох Институт. От два дни СЗО каза, че прекратява изследванията с хидроксихлорохин, без да го мотивира. Не е казала, че медикаментът не е надежден. Той продължава да се използва в Латинска Америка, Африка и някои европейски страни", каза Мутафчийски.

По думите му - Асоциацията на лекарите и хирурзите в САЩ е завела съдебен иск срещу американската FDA, защото решението й да спре ползването на хдироксихлорохина "не е коректно и не почива на никакви научни факти". До средата на юни медикаментът можеше да се прилага в Съединените щати при тежки случаи на Covid. 

Той посочи, че търсенето на терапевтични схеми за Covid-19 все още продължава по цял свят, като посочи, че в този процес се замесват и политически интереси, а не само чиста наука. 

"Ще цитирам едно много добро изказване на проф. Георги Момеков (председател на Българското научно дружество по фармация) - в лекарствената терапия за Covid вече има толкова много политика и толкова малко фармакология. Отдавна не коментираме политически теми и търсим най-доброто за нашите пациенти", каза той. 

Ген. Мутафчийски подчерта, че никога Щабът не е давал препоръка хидроксихолорохин да се ползва в извънклинична обстановка. 

Той напомни, че терапевтичната доза на медикамента създава риск от увреждания за пациентите, които имат придружаващи заболявания на сърцето особено когато лечението е съчетано с антибиотик. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента