Снимка: © instagram.com/h2oetry

Преди седмица американци откриха мистериозен монолит, напомнящ на елемент от  "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик. Стотици приключенци се втурнаха да търсят металния блок и да се снимат с него, макар властите да не предоставиха точните му координати в пустинята на Юта, тъй като сметнаха, че авантюристите могат да се загубят сред скалите. Но в неделя стана ясно, че монолитът е изчезнал мистериозно.

Правителствената агенция Bureau of Land Management, която е част от Министерството на природните богатства на САЩ, съобщи, че обектът е бил премахнат от „неизвестно лице“. И след като дни наред приключенци качваха снимки в Instagram с високия 3,7 метра метален блок, сега те изразяват разочарованието си, че след дългото пътуване са успели да намерят едва няколко части, останали от монолита.

Странният случай с монолита от Юта: "Космическа одисея" на Кубрик, но на живо

Веднага се появиха и теории на конспирациите, включващи извънземни. „Е, изминах целия този път до Юта и се провлачих през постинята със своя GPS, за да видя монолита, но той е изчезнал още миналата нощ. Извънземни?“, пише потребител в социалната мрежа.

Друг добавя: „След като прекарах часове в колата, изкачвах се 9 мили на над 2000 метра надморска височина, пристигнах на мястото, където е монолитът от Юта! Можете да сеи представите разочарованието ми, когато видях, че извънземните са изскочили от тъмнината осем часа по-рано и са си го отнесли у дома. Трябва обаче много да са бързали, тъй като са оставили една от рпирамидите. Това е най-важната част, ключът към мистериозната енергия“.

През последните дни в САЩ започна дискусия как металният блок, който напомня на гледка от „Зората на човечеството“, се е озовал там. Не стана ясно кой е неговият автор, както и кога за първи път се е появил. Сега въпросите са насочени към това кой е премахнал творението, открито от пилоти на 18 ноември.

Райън Бейчър, който е пилотирал своя хеликоптер над пустинята на Юта, е видял монолита и двамата с приятеля му посетили обекта следобед в петък. Когато обаче се завърнали на следващия ден, вече блокът е бил в историята, споделя той пред местната телевизия KSL.

„24 часа по-късно аз и близкият ми приятел, който също е пилот на хеликоптер, закарахме нашите семейства да видят какво бяхме открили“, казва той и изразява разочарованието си от гледката, която е открил в събота.

От Bureau of Land Management обявиха, че не те са премахнали монолита, който е „структура, определяна като частна собственост“. „Ние не разследваме престъпления, свързани с частната собственост – за тези неща отговаря щатският шериф“.

„Монолитът обелиск не издържа дълго време, преди да пристигнем. Останала е само триъгълната част от върха му, както и няколко части от основата. Мисля, че вероятно е бил премахнат от някого, решен да спре безразсъдното любопитство на хората, което води до разрушаване на примамливи за окото обекти“, казва друг потребител, качвайки снимки от остатъците от металния блок в Instagram.

Пилотът, който първи откри монолита – Брет Хътчингс, каза, че може би той е бил изграден от „някакъв тип нов артист“ или фен на Стенли Кубрик и филма му от 1968. Властите съобщиха, че това е произведение на изкуството, но построяването ѝ върху държавна собственост е незаконно – „без значение от коя планета идваш“.

Стана ясно, че "Новата скала" е човешко произведение, при това професионално изработено. Три големи метални плоскости (вероятно неръждаема стомана) са били занитени една за друга, като вътрешността е оставена празна. 

Който и да е авторът на инсталацията, със сигурност е ползвал мощни инструменти, за да пробие скалистата основа и да вгради в нея металната конструкция. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове