Странният случай с монолита от Юта: "Космическа одисея" на Кубрик, но на живо

Гледката напомня на "Зората на човечеството" от "2001: Космическа одисея". Само че годината е 2020, а не 1968, и монолитът от фантастиката на Стенли Кубрик наистина стои побит между скалите в пустинен каньон в щата Юта.

Странният метален блок беше открит преди дни от екип пилоти на хеликоптер, мобилизирани в кампания за преброяване на популацията от дебелороги овни. В един момент летците попадат на необичаен отблясък насред прахоляка и скалите на необитаваната местност.

Само 48 часа по-късно Instagram започна да прелива от снимки на ентусиасти, които сами успяха да открият местоположението на мистериозния 3.5-метров обект. Местните власти не съобщиха къде се намира той, за да не провокират любопитството на аматьори-приключенци, които биха рискували да се изгубят сред скалите.

Предупрежденията обаче не спряха интереса на онлайн-откривателите, които доста бързо успяха да намерят координатите на точното място с помощта на Google Earth и с проследяване на траекторията на хеликоптера, открил монолита. Геолокационните му данни се разпространяват свободно във форуми като Reddit.

Оказва се, че металният блок не е ново явление - архивните сателитни снимки показват, че отличителната сянка на продълговатото и тясно тяло се появява за първи път през октомври 2016 г.

Кой е поставил монолита и защо? Тези въпроси засега остават без отговор.

Версията за "извънземен произход" по мотиви от филма на Кубрик и романа на Артър Кларк, естествено, изобилства в онлайн-дискусиите.

Все пак на място се вижда, че "Новата скала" е човешко произведение, при това професионално изработено. Три големи метални плоскости (вероятно неръждаема стомана) са занитени една за друга, като вътрешността е оставена празна.

Който и да е авторът на инсталацията, със сигурност е ползвал мощни инструменти, за да пробие скалистата основа и да вгради в нея металната конструкция.

Една от хипотезите за произхода й, според BBC, се свързва с предполагаем последовател на покойния концептуален артист Джон МакКракън (1934-2011).

Неговият галерист Дейвид Зуирнър първоначално обяви, че скулптурата със сигурност принадлежи на МакКракън, но по-късно коригира позицията си и предположи, че авторът й просто отдава почит на твореца, известен с авангардните си блокови скулптури.

Според други коментатори, монолитът от Юта може би е дело на артиста Петисия льо Фоунхоук, която също инсталира тотемични скулптури в тайни необитавани местности и преди години е живяла в Юта. Тя обаче отрича да има нещо общо с откритието.

В интервю за Artnet художничката казва, че действително е обмисляла да постави някое от произведенията си в щата, но в този случай "не може да си припише авторството".

Създателят на необичайния метален артефакт остава неизвестен, докато хора от цяла Америка планират да го посетят дори само за да избягат символично от негативната енергия на пандемичната 2020 г.


Прочетете още:

Да снимаш "Стената" на Pink Floyd


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024