Снимка: © Getty Images

Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson е постигнала обещаващи резултати в търсенето на ваксина за Covid-19. Компанията публикува данни от изследвания върху примати, които показват, че тяхната ваксина Ad26.COV2-S успешно изгражда силна защитна реакция на организма срещу коронавирусна инфекция. 

Експериментът е направен върху две групи с маймуни - първите са получили имунизация, докато вторите са използвани за контрол на резултата. Във втората фаза на изследването животните са изложени на SARS-Cov2. Данните показват, че маймуните, които не са получили ваксината, са се разболели от коронавирусна инфекция. 

За разлика от други разработки - учените смятат, че Ad26 може да се прилага с единична доза при инжектиране, вместо с две. 

"Показахме, че единична имунизация с ваксината на Covid-19 провокира защитна реакция с неутрализиращи антитела", казва Дан Барух, директор на Центъра по вирусология и изследвания на ваксините в медицинския център Бет Израел в Бостън. 

Данните от изследването ще се използват и в следващата фаза за клинично изпитание на препарата - прилагането му върху хора започва в САЩ и Белгия още тази седмица. Доброволците ще бъдат поставени под наблюдение, а кръвта им ще се анализира, за да се установи как ваксината въздейства върху реакцията на имунната система. 

Ако всичко върви по план, Johnson & Johnson ще започнат мащабно изследване във Фаза 3 през септември - тогава ще стане ясно доколко ефективна е Ad26. 

Компанията беше включена в програма за бюджетно финансиране в САЩ заедно с конкуренти като Moderna и AstraZeneca, която си партнира с учени от Оксфорд. 

В случай че изпитанията на J&J докажат ефективността на разработката с единично инжектиране в човешкия организъм, тя може да има допълнително предимство при масовото производство с цел ограничаване на пандемичното разпространение. 

Johnson & Johnson планират да произведат 1 млрд. дози от успешен кандидат за ваксина срещу Covid-19 през 2021 г. 

"Резултатите от предклиничните изследвания ни дават повод за оптимизъм, преди да започнем първото изпитание върху хора. Радваме се, че навлизаме в следващия етап на изследване и разработване в посока на ваксина за Covid-19. Знаем, че ако е успешна, тази ваксина ще може да се разработи бързо, да се произведе в голям мащаб и да се разпространи по целия свят", казва Матай Мамен, ръководител на Research & Development отдела в компанията Janssen Pharmaceutica, които партнират на Johnson & Johnson в проекта. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба