Снимка: © Getty Images

Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson е постигнала обещаващи резултати в търсенето на ваксина за Covid-19. Компанията публикува данни от изследвания върху примати, които показват, че тяхната ваксина Ad26.COV2-S успешно изгражда силна защитна реакция на организма срещу коронавирусна инфекция.

Експериментът е направен върху две групи с маймуни - първите са получили имунизация, докато вторите са използвани за контрол на резултата. Във втората фаза на изследването животните са изложени на SARS-Cov2. Данните показват, че маймуните, които не са получили ваксината, са се разболели от коронавирусна инфекция.

За разлика от други разработки - учените смятат, че Ad26 може да се прилага с единична доза при инжектиране, вместо с две.

"Показахме, че единична имунизация с ваксината на Covid-19 провокира защитна реакция с неутрализиращи антитела", казва Дан Барух, директор на Центъра по вирусология и изследвания на ваксините в медицинския център Бет Израел в Бостън.

Данните от изследването ще се използват и в следващата фаза за клинично изпитание на препарата - прилагането му върху хора започва в САЩ и Белгия още тази седмица. Доброволците ще бъдат поставени под наблюдение, а кръвта им ще се анализира, за да се установи как ваксината въздейства върху реакцията на имунната система.

Ако всичко върви по план, Johnson & Johnson ще започнат мащабно изследване във Фаза 3 през септември - тогава ще стане ясно доколко ефективна е Ad26.

Компанията беше включена в програма за бюджетно финансиране в САЩ заедно с конкуренти като Moderna и AstraZeneca, която си партнира с учени от Оксфорд.

В случай че изпитанията на J&J докажат ефективността на разработката с единично инжектиране в човешкия организъм, тя може да има допълнително предимство при масовото производство с цел ограничаване на пандемичното разпространение.

Johnson & Johnson планират да произведат 1 млрд. дози от успешен кандидат за ваксина срещу Covid-19 през 2021 г.

"Резултатите от предклиничните изследвания ни дават повод за оптимизъм, преди да започнем първото изпитание върху хора. Радваме се, че навлизаме в следващия етап на изследване и разработване в посока на ваксина за Covid-19. Знаем, че ако е успешна, тази ваксина ще може да се разработи бързо, да се произведе в голям мащаб и да се разпространи по целия свят", казва Матай Мамен, ръководител на Research & Development отдела в компанията Janssen Pharmaceutica, които партнират на Johnson & Johnson в проекта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“