Johnson & Johnson тестват обещаваща нова ваксина срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson е постигнала обещаващи резултати в търсенето на ваксина за Covid-19. Компанията публикува данни от изследвания върху примати, които показват, че тяхната ваксина Ad26.COV2-S успешно изгражда силна защитна реакция на организма срещу коронавирусна инфекция.

Експериментът е направен върху две групи с маймуни - първите са получили имунизация, докато вторите са използвани за контрол на резултата. Във втората фаза на изследването животните са изложени на SARS-Cov2. Данните показват, че маймуните, които не са получили ваксината, са се разболели от коронавирусна инфекция.

За разлика от други разработки - учените смятат, че Ad26 може да се прилага с единична доза при инжектиране, вместо с две.

"Показахме, че единична имунизация с ваксината на Covid-19 провокира защитна реакция с неутрализиращи антитела", казва Дан Барух, директор на Центъра по вирусология и изследвания на ваксините в медицинския център Бет Израел в Бостън.

Данните от изследването ще се използват и в следващата фаза за клинично изпитание на препарата - прилагането му върху хора започва в САЩ и Белгия още тази седмица. Доброволците ще бъдат поставени под наблюдение, а кръвта им ще се анализира, за да се установи как ваксината въздейства върху реакцията на имунната система.

Ако всичко върви по план, Johnson & Johnson ще започнат мащабно изследване във Фаза 3 през септември - тогава ще стане ясно доколко ефективна е Ad26.

Компанията беше включена в програма за бюджетно финансиране в САЩ заедно с конкуренти като Moderna и AstraZeneca, която си партнира с учени от Оксфорд.

В случай че изпитанията на J&J докажат ефективността на разработката с единично инжектиране в човешкия организъм, тя може да има допълнително предимство при масовото производство с цел ограничаване на пандемичното разпространение.

Johnson & Johnson планират да произведат 1 млрд. дози от успешен кандидат за ваксина срещу Covid-19 през 2021 г.

"Резултатите от предклиничните изследвания ни дават повод за оптимизъм, преди да започнем първото изпитание върху хора. Радваме се, че навлизаме в следващия етап на изследване и разработване в посока на ваксина за Covid-19. Знаем, че ако е успешна, тази ваксина ще може да се разработи бързо, да се произведе в голям мащаб и да се разпространи по целия свят", казва Матай Мамен, ръководител на Research & Development отдела в компанията Janssen Pharmaceutica, които партнират на Johnson & Johnson в проекта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024