Кабул падна пред талибаните: Една 20-годишна мисия се срина в рамките на ден Снимка: © Getty Images

20-годишните усилия на НАТО за запазване на мира в Афганистан претърпяха колапс само в рамките на един ден. Групировката на талибаните нахлу в столицата Кабул, президентът Ашраф Гани избяга зад граница, а азиатската страна осъмна под пълния контрол на бойците.

Дори самите те бяха изненадани от скоростта, с която поеха властта, както отбеляза един от основателите на политическото крило на движението "Талибан" - молла Барадар Абдул Гани, поемащ президентството.

Скоро се очаква талибаните да обявят Афганистан за Ислямско емирство. Много хора в Кабул не вярват на обещанията на бунтовниците за „помилване“ на старите им врагове, в това число и активистките за равни права, мечтаещи за различно бъдеще на страната.

Затова те опитват да избягат през летището в Кабул, където още в нощта между неделя и понеделник се възцари хаос. На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как огромните тълпи се надпреварват по пътищата към летището, за да хванат последните възможни самолети. Сутринта в понеделник стана ясно, че всички пътнически полети са отменени и хората са в капан.

Големите авиокомпании като United Airlines, Emirates, FlyDubai, British Airways и Virgin Atlantic обявиха, че няма да използват въздушното пространство над Афганистан.

Междувременно над 4 хиляди американски военни помагат за евакуирането на членовете на посолството и техните семейства. Сцените са разрушителни за администрацията на президента Джо Байдън, който само месец преди 20-ата годишнина от атаките на 11 септември видя спирала от дим над посолството на Вашингтон и сваленото американско знаме. Всички документи бяха събрани или унищожени, преди дипломатите да бъдат взети с военен хеликоптер.

Германия и Великобритания също евакуираха служителите на дипломатическите си представителства.

САЩ нахлу в Афганистан през 2001 след терористичната атака, организирана от Ал-Кайда. По-късно другите държави членки на НАТО също мобилизираха свои военни. Оттогава насам бяха организирани няколко мисии, които подпомагаха местните сили срещу терористични групировки като талибаните, мрежата Хакани и Ислямска държава в Хорасан.

Още в неделя стана напълно ясно, че втората ера на управление на талибаните в страната е започнала. Те не спазиха дадената дума за примирие преди изтеглянето на чуждестранните контингенти и след като завладяха за няколко дни всички ключови градове, обградиха столицата Кабул. Командирите им бяха толкова уверени в победата, че наредиха на бойците просто да изчакат мирното предаване на властта извън града.

Силите на афганистанското правителство обаче не успяха да овладеят разбунтувалите се граждани и талибаните откриха перфектен повод да нахлуят в столицата – за да „възстановят реда“. Влязоха не като бойци, а като служители на реда, представящи се като членове на следващото правителство, съобщават кореспондентите на The Guardian Ема Греъм-Харисън и Люк Хардинг.

Вечерта те вече бяха влезли в президентския дворец и поискаха цялата власт въпреки договореното споразумение за преходно правителство. На кадрите, публикувани в социалните мрежи, се видя как свалят всички знамена и поставят техните собствени.

Магазини за основни стоки са затворени, а дори някои болници не работят. В парковете и откритите пространства са опънати палаткови лагери. Те са на хора, избягали в столицата след нашествието на талибаните в останалите градове в страната. Според Агенцията за бежанците на ООН – над 550 хиляди души са напуснали домовете си в Афганистан от началото на годината.

Говорител на талибаните обеща „амнистия“ за тези, които са работили в полза на падналото правителство или в съюз със Запада. Бойците поканиха всички мъже да се включат към армията им, „за да служат на нацията и на държавата“.

Почти никой обаче не смее да се подведе по това предложение. В много райони талибаните извършиха убийства, екзекуция на предаващите се войници, а жените им трябваше да напуснат работа или да прекратят образованието си.

Част от останалата до последно изпълнителна власт пътува до Катар, за да се срещне с представители на талибаните и да договори мирен трансфер на властта, помощ за бежанците и обещание за забрана на репресиите. Съдбата на Афганистан по тези три ключови точки остава неясна.

Президентът Гани се отправи към Таджикистан, за да предотврати евентуално „кръвопролитие“. „Талибаните спечелиха със силата на своите мечове и оръжия, а сега са отговорни за предпазването на собствените си сънародници“, написа той във Facebook.

Карима Джамили – държавен служител под ръководството на Гани – го обвини, че е предал народа. „Гани продаде страната на талибаните. Доверих му се и гласувах за него, но той се провали като лидер“, казва мъжът пред The Guardian.

Много афганистанци се страхуват от завръщане на режима от 90-те години на миналия век, характеризиращ се с публични екзекуции и убийства с камъни. По улиците вече се чуват изстрели, над 40 души бяха ранени в неделя, а безредиците продължават.

Над 60 държави призоваха гражданите на Афганистан да бъдат допуснати да излязат свободно от страната. От Министерството на външните работи на България също се присъединиха към декларацията.

"Предвид влошаващата се среда на сигурност, ние подкрепяме, работим да подсигурим и призоваваме всички страни да уважават и улесняват безопасното и основаващо се на ред и правила отпътуване на чужди и афганистански граждани, които желаят да напуснат страната. Имащите властови позиции на територията на Афганистан носят отговорност – и подлежат на отчетност – за защитата на човешкия живот и имущество, както и за незабавното възстановяване на обществения ред и сигурност", пишат от МВнР.

"На чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите. Афганистанският народ заслужава да живее в безопасност, сигурност и достойнство. Ние в международната общност изразяваме готовност да го подкрепим", гласи още съобщението на външно министерство.

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност, в който една от темите е нова мигрантска вълна. Европа е заплашена точно от такава след смяната на властта в Кабул.

Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на Европа

Всичко това се случва две десетилетия след обявената победа на Вашингтон и Лондон над талибаните. „Никой не иска Афганистан отново да бъде почва, от която да расте терор“, обяви британският премиер Борис Джонсън след среща със спешния комитет Cobra.

Доналд Тръмп заяви, че Джо Байдън „бяга от Афганистан“ и стига до „пълен провал поради слабост, некомпетентност и непоследователност“. Американският президент се защити с думите, че не може да оправдае „безкрайното американско присъствие в среда на граждански конфликт в друга държава“.

Години наред Западът поддържаше демократичните и човешките права, които сега се очаква да бъдат затрити. Талибаните ще разчитат на строга интерпретация на исляма, която включва ограничения над жените и момичетата от гледна точка на движението им, на професии и образование.

„Днес съм много тъжна. За мен е ужасно, че талибаните се завърнаха в Кабул“, казва млада жена пред The Guardian. „Те няма да зачитат нашата свобода“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024