Къде да гледаме "Второто освобождение" - филма за съветската окупация на България от 1944-1947

Документалният филм "Второто освобождение", разкриващ архивни документи за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 г., се превърна в едно от най-обсъжданите събития на последните дни.

Филмът, продуциран от историка проф. Евелина Келбечева, режисьора Светослав Овчаров и оператора Светла Цоцоркова, хвърля светлина върху слабо известната история на човешките и материалните загуби на българската държава, след като СССР ѝ обявява война без формално основание на 5 септември 1944 г., а Червената армия навлиза на българска територия.

С множество документи и архивни кадри е описано как се създава митът за "освободителната" кампания на съветските войски в България, докато правителство е свалено с държавен преврат от 9 септември.

Независимо от доброволното съгласие на ОФ-властта с тежките условия на примирието и готовността на населението да посрещне войските на Сталин, изискванията на съветските власти за захранване на армията и офицерите ѝ с български хранителни стоки стават все по-драстични.

Във филма са показани списъци с имената на над 150 мъже, жени и деца, станали жертви на престъпления, извършени от руски войници по време на окупацията.

Сред описаните инциденти има множество случаи на пиянски свади, убийства, изнасилвания, прегазване на хора с военни камиони - наред с посегателствата върху частни имоти, в които са настанени руснаците, или присвояване на инвентар от общински или държавни обекти.

Докато вагони и шлепове, натоварени с продукция, се насочват към руска територия, в България се въвежда купонна система заради дефицита на стоки от първа необходимост.

Филмът беше излъчен на 30 април по Българската национална телевизия, като телевизионната му премиера беше последвана от множество положителни оценки и призиви за разпространението му сред по-голяма аудитория.

Интересът към него доведе до неофициалното му разпространение в YouTube, Daily Motion и други видеоплатформи с хиляди гледания - а на 10 май той беше публикуван и в Youtube канала на "Държавна агенция Архиви".

Консултант на екипа, създал "Второто освобождение", е историкът и директор на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев.

"Искахме да минат прожекциите в кината в София и след това ние самите да го пуснем безплатно, в хубава резолюция", каза проф. Келбечева за "Булевард България".

Все повече стават и призивите към БНТ да излъчи отново филма "Второто освобождение", за да може да достигне до по-широка аудитория.

Ден след първото му излъчване в ефира на националната телевизия, сайтът BNT.bg беше хакнат, а под анотацията му се появи допълнителен "критичен" коментар, подписан от инициалите "ZR".

"Второто освобождение" спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон" през февруари, "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023