Документалният филм "Второто освобождение", разкриващ архивни документи за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 г., се превърна в едно от най-обсъжданите събития на последните дни. 

Филмът, продуциран от историка проф. Евелина Келбечева, режисьора Светослав Овчаров и оператора Светла Цоцоркова, хвърля светлина върху слабо известната история на човешките и материалните загуби на българската държава, след като СССР ѝ обявява война без формално основание на 5 септември 1944 г., а Червената армия навлиза на българска територия.

С множество документи и архивни кадри е описано как се създава митът за "освободителната" кампания на съветските войски в България, докато правителство е свалено с държавен преврат от 9 септември. 

Независимо от доброволното съгласие на ОФ-властта с тежките условия на примирието и готовността на населението да посрещне войските на Сталин, изискванията на съветските власти за захранване на армията и офицерите ѝ с български хранителни стоки стават все по-драстични.

Във филма са показани списъци с имената на над 150 мъже, жени и деца, станали жертви на престъпления, извършени от руски войници по време на окупацията.

Сред описаните инциденти има множество случаи на пиянски свади, убийства, изнасилвания, прегазване на хора с военни камиони - наред с посегателствата върху частни имоти, в които са настанени руснаците, или присвояване на инвентар от общински или държавни обекти. 

Докато вагони и шлепове, натоварени с продукция, се насочват към руска територия, в България се въвежда купонна система заради дефицита на стоки от първа необходимост. 

Филмът беше излъчен на 30 април по Българската национална телевизия, като телевизионната му премиера беше последвана от множество положителни оценки и призиви за разпространението му сред по-голяма аудитория. 

Интересът към него доведе до неофициалното му разпространение в YouTube, Daily Motion и други видеоплатформи с хиляди гледания - а на 10 май той беше публикуван и в Youtube канала на "Държавна агенция Архиви". 

Консултант на екипа, създал "Второто освобождение", е историкът и директор на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев. 

"Искахме да минат прожекциите в кината в София и след това ние самите да го пуснем безплатно, в хубава резолюция", каза проф. Келбечева за "Булевард България". 

Все повече стават и призивите към БНТ да излъчи отново филма "Второто освобождение", за да може да достигне до по-широка аудитория.  

Ден след първото му излъчване в ефира на националната телевизия, сайтът BNT.bg беше хакнат, а под анотацията му се появи допълнителен "критичен" коментар, подписан от инициалите "ZR"

"Второто освобождение" спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон" през февруари, "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне