"Второто освобождение" - филма за съветската окупация на България от 1944-1947

Документалният филм "Второто освобождение", разкриващ архивни документи за състоянието на България по време на съветската окупация между 1944 и 1947 г., се превърна в едно от най-обсъжданите събития на последните дни.

Филмът, продуциран от историка проф. Евелина Келбечева, режисьора Светослав Овчаров и оператора Светла Цоцоркова, хвърля светлина върху слабо известната история на човешките и материалните загуби на българската държава, след като СССР ѝ обявява война без формално основание на 5 септември 1944 г., а Червената армия навлиза на българска територия.

С множество документи и архивни кадри е описано как се създава митът за "освободителната" кампания на съветските войски в България, докато правителство е свалено с държавен преврат от 9 септември.

Независимо от доброволното съгласие на ОФ-властта с тежките условия на примирието и готовността на населението да посрещне войските на Сталин, изискванията на съветските власти за захранване на армията и офицерите ѝ с български хранителни стоки стават все по-драстични.

Във филма са показани списъци с имената на над 150 мъже, жени и деца, станали жертви на престъпления, извършени от руски войници по време на окупацията.

Сред описаните инциденти има множество случаи на пиянски свади, убийства, изнасилвания, прегазване на хора с военни камиони - наред с посегателствата върху частни имоти, в които са настанени руснаците, или присвояване на инвентар от общински или държавни обекти.

Докато вагони и шлепове, натоварени с продукция, се насочват към руска територия, в България се въвежда купонна система заради дефицита на стоки от първа необходимост.

Филмът беше излъчен на 30 април по Българската национална телевизия, като телевизионната му премиера беше последвана от множество положителни оценки и призиви за разпространението му сред по-голяма аудитория.

Интересът към него доведе до неофициалното му разпространение в YouTube, Daily Motion и други видеоплатформи с хиляди гледания - а на 10 май той беше публикуван и в Youtube канала на "Държавна агенция Архиви".

Консултант на екипа, създал "Второто освобождение", е историкът и директор на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев.

"Искахме да минат прожекциите в кината в София и след това ние самите да го пуснем безплатно, в хубава резолюция", каза проф. Келбечева за "Булевард България".

Все повече стават и призивите към БНТ да излъчи отново филма "Второто освобождение", за да може да достигне до по-широка аудитория.

Ден след първото му излъчване в ефира на националната телевизия, сайтът BNT.bg беше хакнат, а под анотацията му се появи допълнителен "критичен" коментар, подписан от инициалите "ZR".

"Второто освобождение" спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон" през февруари, "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024