Неизвестни подписаха сайта на БНТ със ZR, заради филма "Второто освобождение" Снимка: © Facebook

Сайтът на Българската национална телевизия е бил хакнат снощи, а причината за това е филмът „Второто освобождение“, пише в "Сега". Под aнотацията на филма в интернет страницата на БНТ най-изненадващо се появява допълнителен текст, подписан като “ZR” - Z е буквата, с която се изразява подкрепа за войната на Русия в Украйна и R като Russia.

В дописания от неизвестни лица текст пише, че „от началото на масовото кино филмите се подбират „подходящо“ за публиката и времената“.

„Филмът разкрива тази непопулярна страница в историята, която изненадващо излиза на бял свят чак след 75 години – през 2021, в контекста на нова геополитическа обстановка.

Странно е, че в историческите теми за филми не попада изхранването на османската войска през петвековното турско робство, други национални катастрофи, както и чуждите и местните грабежи пред последните 30 „демократични“ години в България (от 1989 до днес)“, гласи текстът добавен на страницата на БНТ.

Документалният филм „Второто освобождение“ на режисьора Светослав Овчаров, историка проф. Евелина Келбечева и оператора Светла Цоцоркова бе излъчен в ефира на БНТ на 30 април и предизвика широк обществен интерес, а аудиторията изрази оптимизъм, че прожекцията му в ефира на БНТ показва, че „вятърът на промяната най-сетне задуха“ в обществената телевизия.

„Второто освобождение“ разказва за непопулярна страница в историята на България след Втората световна война - съветската окупация от есента на 1944 до зимата на 1947 г., която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Филмът е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път.

В периода от 1944 до 1947 г. България е принудена да изхранва 200 хил. войници на червената армия, разквартирувани в страната до подписването на Парижкия мирен договор от 1947 г, а това струва на българската държава между 600 милиона и 1 милиард лева на месец.

Паралелно с това до май 1944 г. България е издържала и собствената си армия, която воювала на страната на Съюзниците. След войната нито СССР, нито САЩ, нито Обединеното кралство се съгласили България да има статут на воювала срещу Тройната коалиция държава.

"Отношението на Русия спрямо България винаги е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено желание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго поведение винаги е било наказвано", казва режисьорът на филма Светослав Овчаров.

Филмът бе качен в YouTube, но скоро след това бе свален оттам. Въпреки това в социалните мрежи се появиха линкове, откъдето той може да бъде свален и гледан, много потребители също така го ъплоаднаха в личните си профили в Youtube.

"Второто освобождение" ще бъде прожектиран в кино "Одеон" на 2 май (понеделник), 20:00 ч. и на 5 май (четвъртък), 20:00 ч.

Документалният филм спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон" миналата седмица: от Гилдия "Филмова критика" и от Българската национална филмотека. Мотивите на журито на фестивала са "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024