Снимка: © Facebook

Сайтът на Българската национална телевизия е бил хакнат снощи, а причината за това е филмът „Второто освобождение“, пише в "Сега". Под aнотацията на филма в интернет страницата на БНТ най-изненадващо се появява допълнителен текст, подписан като “ZR” - Z е буквата, с която се изразява подкрепа за войната на Русия в Украйна и R като Russia. 

В дописания от неизвестни лица текст пише, че „от началото на масовото кино филмите се подбират „подходящо“ за публиката и времената“.

„Филмът разкрива тази непопулярна страница в историята, която изненадващо излиза на бял свят чак след 75 години – през 2021, в контекста на нова геополитическа обстановка.

Странно е, че в историческите теми за филми не попада изхранването на османската войска през петвековното турско робство, други национални катастрофи, както и чуждите и местните грабежи пред последните 30 „демократични“ години в България (от 1989 до днес)“, гласи текстът добавен на страницата на БНТ.

Документалният филм „Второто освобождение“  на режисьора Светослав Овчаров, историка проф. Евелина Келбечева и оператора Светла Цоцоркова бе излъчен в ефира на БНТ на 30 април и предизвика широк обществен интерес, а аудиторията изрази оптимизъм, че прожекцията му в ефира на БНТ  показва, че „вятърът на промяната най-сетне задуха“ в обществената телевизия.

„Второто освобождение“ разказва за непопулярна страница в историята на България след Втората световна война - съветската окупация от есента на 1944 до зимата на 1947 г., която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Филмът е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път.

В периода от 1944 до 1947 г. България е принудена да изхранва 200 хил. войници на червената армия, разквартирувани в страната до подписването на Парижкия мирен договор от 1947 г, а това струва на българската държава между 600 милиона и 1 милиард лева на месец.

Паралелно с това до май 1944 г. България е издържала и собствената си армия, която воювала на страната на Съюзниците. След войната нито СССР, нито САЩ, нито Обединеното кралство се съгласили България да има статут на воювала срещу Тройната коалиция държава.

"Отношението на Русия спрямо България винаги е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено желание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго поведение винаги е било наказвано", казва режисьорът на филма Светослав Овчаров.

Филмът бе качен в YouTube, но скоро след това бе свален оттам. Въпреки това в социалните мрежи се появиха линкове, откъдето той може да бъде свален и гледан, много потребители също така го ъплоаднаха в личните си профили в Youtube.

"Второто освобождение" ще бъде прожектиран в кино "Одеон" на 2 май (понеделник), 20:00 ч. и на 5 май (четвъртък), 20:00 ч.

Документалният филм спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон" миналата седмица: от Гилдия "Филмова критика" и от Българската национална филмотека. Мотивите на журито на фестивала са "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи