Къде могат да празнуват децата 1 юни - Международния ден на детето Снимка: © Getty Images

На 1 юни се отбелязва Международният ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата в Женева преди близо 100 години и се чества от 1950 г. насам.

По повод Деня на детето в редица градове в страната са организирани тържества и други културни и образователни събития, които да зарадват най-малките.

София

Зоологическата градина в София ще е с безплатен вход за всички посетители – деца и възрастни.Зоопаркът ще работи с редовно работно време и ще е отворен от 9:30 до 18:00 часа, а престоят на посетители е разрешен до 19:00 часа.

В Княжевската градина кметът на София Васил Терзиев ще открие празника по наслов "Мечтаем заедно", с който ще бъде поставено и началото на месеца на детето, през който ще има безплатни театрални представления, а известни актьори ще четат откъси от любими книги.

​Детският панаир в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ ще радва децата с много ателиета и работилници на 1 юни с вход свободен.

Регионалният исторически музей – София, по-известен като Музей за история на София, ще е с вход свободен за всички до 12 години с до 2-ма придружители.

Столичната библиотека организира "Детски празник на площад "Славейков". Предвидена е разнообразна програма: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3-D писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои; Корейски занимателни детски игри – работилница по Ханбок; Тебеширено парти; Артателие с художника Христо Кърджилов; Изложба „В света на птиците“; Театрална и музикална програма на школата за сценични изкуства „Essens“, както и представления, фотоизложба и филмов следобед.

От 24 май до 2 юни, с вход свободен, се провежда Пролетен базар на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК. На 1 юни стартира Благотворителният Немски пролетен фестивал в Градската градина с музикална програма и игри.

От 9:00 до 13:00 ч. ще се проведат Атлетически игри и състезание по бягане за деца с вход свободен. Маршрутът е ул. "Генерал Гурко", от бул. "Васил Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Днес ще се проведе и официалното награждаване на Мини Европейско първенство по футбол за смесени ученически отбори на Национален стадион "Васил Левски".

"Музейко" ще предложи на децата различни активности, сред които цветна лаборатория; работилници, отворена артзона и планетариум.

Довечера от 19:00 ч. в зала "Арена София" ще се проведе галаспектакъла "Нощ на звездите"

По повод 1 юни БДЖ организира пътуване с ретровлак до Банкя. Композицията ще бъде съставена от парен локомотив, пет седящи вагона за пътуващите и два от вагоните на царската композиция на цар Борис III “Корона Експрес“. Парният локомотив от Централна гара София в 09:55 ч. и ще пристигне в Банкя в 10:25 ч. От Банкя влакът ще тръгне обратно към София в 15:55 ч. и ще пристигне в столицата в 16:25 ч.

С деца на театър!

Столичният куклен театър се включва в детския празник с предложения. На 1 юни от 11:00 и от 17:00 ч., в салона на ул. "Гурко" 14, ще се играе „Трите прасенца“, а в салона на бул. "Янко Сакъзов" 19, от 11:00 ч. – „За граховото зърно и една принцеса“. Входът ще е свободен за деца, но с билети за придружителите.

На 1 юни от 11:00, 12:30 и 16:00 ч. в Театър „Възраждане“ ще се играе „Червената шапчица“. Входът е с билети.

От 11:00 ч. на голямата сцена в Театър „Сълза и смях“ ще бъде изнесена постановката „Феята от захарницата“. Входът е с билети, а след представлението са предвидени подаръци за всички деца.

Пловдив

Пловдив отбелязва Международния ден на детето с няколко инициативи.

Държавен куклен театър - Пловдив ще изнесе четири спектакъла - „Косе Босе“, „Малкия принц“ и Приказка за зъбките "Чук и Пук". Във фоайето на театъра ще бъдат изложени и избрани рисунки от четирите издания на онлайн конкурса за рисунка, който се провежда от началото на годината.

На 1 и 2 юни в Пловдив, от 10:00 до 16:00 ч. ще се проведе поредното издание на Детския фестивал на знанието и движението - "Пловдив-2024“,

Всички сгради на Градската художествена галерия в града под тепета ще работят с вход свободен за посетители до 18 години. Регионален исторически музей – Пловдив кани децата на арт работилница в градината на Kъща музей „Христо Г. Данов“, където са предвидени четене на детски книжки, изработване и илюстриране на своя собствена книжка и весели игри на открито.

Регионален етнографски музей – Пловдив ще е с безплатен вход за всички ученици. Подготвени са специални работни листове със забавни и образователни игри,

Варна

Във Варна делфинариумът кани деца и родители на представления с богата анимационна програма и тематични наградни игри с публиката. Представленията са от 10:30, 12:00, 15:30 и 17:00 ч. Входът е свободен за деца до 12 години.

Около Слънчевия часовник и входа на Морската градина ще се проведе образователното изложение "Оранжево морето" с над 40 образователни организации за деца, ученици и кандидат-студенти. Посетителите ще могат да участват безплатно в технолигични, езикови, научни, творчески и спортни работилници.

Бургас

В Зоопарка на морския град ще има празнична програма от 12 до 13:30 ч. със занимателни игри, викторина и фокуси. За всички деца до 12 години входът е безплатен, но влизането в зоопарка е разрешено само с придружител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024