Снимка: © Getty Images

162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната вече имат сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени тестове в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането, административната работа, свързана с отчитането на резултатите в Националната здравно-информационна система, и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

Карта на всички 162 лаборатории в страната, извършващи бързи антигенни тестове по договор с МЗ:

Антигенният тест е една от възможностите за получаване на зелен Covid-сертификат, с който българските граждани задължително влизат в обществени обекти като ресторанти, кина, театри, молове, фитнеси и други.

В гр. София 11 лаборатории очакват получаване на подписания договор, показва списъкът на МЗ. Заболеваемостта в столицата е много висока през последните 2 седмици – над 1206 заразени на 100 хиляди от населението. 35% от хората там са със завършен имунизационен цикъл.

Не във всички области обаче има лаборатории, сключили договор с Министерството на здравеопазването за извършване на антигенни проби. Списъкът, публикуван от МЗ, показва, че в област Русе все още няма нито една. Там заболеваемостта от Covid е над 617 на 100 хиляди души за последните две седмици.

В други области предлагането е ограничено. В Кюстендил има само една лаборатория (в МБАЛ "Д-р Никола Василиев"), а във Видин са две (в "Биомед" и "Св. Иван Рилски"). В двете области заболеваемостта е изключително висока – съответно 951 на 100 хил. и 1068 на 100 хил. (в рамките на последните две седмици).

Във Враца и в Кърджали също има по две лаборатории, предлагащи бързи антигенни тестове по договор с МЗ. Враца е в тъмночервената зона със заболеваемост 784 на 100 хиляди души, а Кърджали е областта с най-ниско разпространение на Covid – тя е в жълтата зона със 199 заразени на 100 хил. души.

В сряда България отчете рекорден брой нови случаи на дневна база от началото на Covid-пандемията. За едно денонощие са регистрирани 6816 инфектирани с коронавирус, което представлява 13,5% от броя на направените тестове. Починалите с доказан Covid са 124, като над 94% от тях са без ваксинация.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ