Снимка: © Getty Images

162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната вече имат сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени тестове в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането, административната работа, свързана с отчитането на резултатите в Националната здравно-информационна система, и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

Карта на всички 162 лаборатории в страната, извършващи бързи антигенни тестове по договор с МЗ:

Антигенният тест е една от възможностите за получаване на зелен Covid-сертификат, с който българските граждани задължително влизат в обществени обекти като ресторанти, кина, театри, молове, фитнеси и други. 

В гр. София 11 лаборатории очакват получаване на подписания договор, показва списъкът на МЗ. Заболеваемостта в столицата е много висока през последните 2 седмици – над 1206 заразени на 100 хиляди от населението. 35% от хората там са със завършен имунизационен цикъл.

Не във всички области обаче има лаборатории, сключили договор с Министерството на здравеопазването за извършване на антигенни проби. Списъкът, публикуван от МЗ, показва, че в област Русе все още няма нито една. Там заболеваемостта от Covid е над 617 на 100 хиляди души за последните две седмици.

В други области предлагането е ограничено. В Кюстендил има само една лаборатория (в МБАЛ "Д-р Никола Василиев"), а във Видин са две (в "Биомед" и "Св. Иван Рилски"). В двете области заболеваемостта е изключително висока – съответно 951 на 100 хил. и 1068 на 100 хил. (в рамките на последните две седмици).

Във Враца и в Кърджали също има по две лаборатории, предлагащи бързи антигенни тестове по договор с МЗ. Враца е в тъмночервената зона със заболеваемост 784 на 100 хиляди души, а Кърджали е областта с най-ниско разпространение на Covid – тя е в жълтата зона със 199 заразени на 100 хил. души.

В сряда България отчете рекорден брой нови случаи на дневна база от началото на Covid-пандемията. За едно денонощие са регистрирани 6816 инфектирани с коронавирус, което представлява 13,5% от броя на направените тестове. Починалите с доказан Covid са 124, като над 94% от тях са без ваксинация.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление