Кадиев: Забравете за еврозоната, никой няма да ни пусне след скандала с Божков

"Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков", но "косвените доказателства за съжаление показват, че истината е по-скоро на негова страна", каза бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев пред bTV.

"Никой не знае къде е истината. Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков, защото той има своите интереси. Но по никакъв начин не приемаме за чиста монета и това, което казва другата страна - Бойко Борисов и Владислав Горанов, защото и те имат своите интереси. Косвените доказателства показват, че за съжаление истината е по-скоро на страната на Васил Божков."

За "неволната грешка", която е довела до спестяване на 8 милиона лева данъци за Божков през 2014 година, Кадиев обясни, че е допусната в резултат на желанието му да запази висок данък за "Еврофутбол" и че не се притеснява от проверка на прокуратурата:

"Нека да проверяват. Аз предполагам, че вече съм бил проверяван по някакви линии, сигурно някои съдии гледат банковите ми сметки в момента, но винаги съм бил абсолютно открит. Нямам притеснения, никога не е ставало дума за каквито и да е парични взаимоотношения между мен и господин Божков. Никога не е имало предложение, никога не съм се страхувал от него, но не е имало и заплаха."


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: КАК СЕ ОТВОРИХА "ВРАТИЧКИТЕ" В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА?


Въпросните косвени факти, за които той говори са следните:

"През 2014 година, аз в желанието си да поправя тази грешка, която съм направил миналата година, внасям законопроект. Много ясно подписвам, че с ниска ставка се облагат само покер турнирите в игрални зали. Васил Божков твърди, че след това му се обажда Бойко Борисов и му казва "ние ще оправим работите - ще ликвидираме този законопроект и ще направим друг". И тогава се намесва фигурата на Менда Стоянова. И фактът е, че това се случва - ето ви косвените факти, заради които аз считам, че Васил Божков казва истината в случая."

"В бюджетна комисия на парламента всички депутати до един гласуват за моята поправка, включително депутатите от ГЕРБ. Влизаме в зала - от ГЕРБ 15 човека гласуват "за", 15 гласуват "против", останалите ги няма - законопроектът не минава. Вие познавате ГЕРБ - там няма своеволия. Фактът, че така са се разделили, за мен, означава, че такава е била командата - ликвидирайте този законопроект, обаче го направете така, че да не си личи много ясно."

Според Кадиев, ако Васил Божков няма доказателства, "всичко ще мине и ще замине", но щетата от конфликта вече е нанесена:

"700 милиона лева ги няма, няма и да ги има. Българите са убедени, че корупцията на всички политици, включително и "опозиционните разбойници" е огромна. администрацията е тотално демотивирана, защото тя как да събира пари, като гледа онея от горе какво правят. За еврозоната забравете - нито една европейска държава няма да се съгласи България, с такива подозрения за корупция на финансовия министър и на премиера, да отиде и да гласува техните лихви в централната банка за техните банки - никога няма да стане това нещо."

Според него решението на този скандал е единствено смяна на управлението.

Кадиев разказа и за своите собствени "перипетии" с Божков, които започват още от 2005-2006 година:

"И те не са само по отношение на хазарта - хората са забравили, но той беше най-големият собственик на безмитни магазини. 2006 година ги затворихме - на 1 януари 2007 г.," след което изрази подозрения откъде е произлязла въведената по-ниска ставка, с която се е облагал хазартният бос:

"Там също имаше драма. Също един от неговите съдружници беше дошъл с готови текстове за закона, които искаше да вкараме. Антони Наумов се казваше. Сега разбирам, че е починал, аз съм го виждал тогава веднъж, но силно подозирам, че и тези текстове в закона по хазарта, спорни, според които той в момента се е облагал на по-ниска ставка, не са писани от Менда Стоянова, нито от хората покрай нея, а са ѝ донесени директно от него."

Бившият заместник-министър на финансите коментира участието си в илюстрациите на Божков*, в която се разказва за т.нар 20% "такса помагане":

"Нарича всички народни представители "разбойници" и ги дели на управляващи и опозиционни - аз съм от опозиционните.разбойници в неговите очи. Защо ме нарича разбойник? Защото съм искал да обложа неговия бизнес с висока ставка, която, за разлика от обвиненията му по-късно срещу Владислав Горанов, Бойко Борисов и Менда Стоянова, че отива в техните джобове, аз съм го направил, за да отиде в държавния бюджет. И няма как да е отишла в моя джоб, защото съм бил в опозицията - никой нямаше да го допусне, дори и да го исках."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023