Кадиев: Забравете за еврозоната, никой няма да ни пусне след скандала с Божков

"Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков", но "косвените доказателства за съжаление показват, че истината е по-скоро на негова страна", каза бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев пред bTV.

"Никой не знае къде е истината. Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков, защото той има своите интереси. Но по никакъв начин не приемаме за чиста монета и това, което казва другата страна - Бойко Борисов и Владислав Горанов, защото и те имат своите интереси. Косвените доказателства показват, че за съжаление истината е по-скоро на страната на Васил Божков."

За "неволната грешка", която е довела до спестяване на 8 милиона лева данъци за Божков през 2014 година, Кадиев обясни, че е допусната в резултат на желанието му да запази висок данък за "Еврофутбол" и че не се притеснява от проверка на прокуратурата:

"Нека да проверяват. Аз предполагам, че вече съм бил проверяван по някакви линии, сигурно някои съдии гледат банковите ми сметки в момента, но винаги съм бил абсолютно открит. Нямам притеснения, никога не е ставало дума за каквито и да е парични взаимоотношения между мен и господин Божков. Никога не е имало предложение, никога не съм се страхувал от него, но не е имало и заплаха."


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: КАК СЕ ОТВОРИХА "ВРАТИЧКИТЕ" В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА?


Въпросните косвени факти, за които той говори са следните:

"През 2014 година, аз в желанието си да поправя тази грешка, която съм направил миналата година, внасям законопроект. Много ясно подписвам, че с ниска ставка се облагат само покер турнирите в игрални зали. Васил Божков твърди, че след това му се обажда Бойко Борисов и му казва "ние ще оправим работите - ще ликвидираме този законопроект и ще направим друг". И тогава се намесва фигурата на Менда Стоянова. И фактът е, че това се случва - ето ви косвените факти, заради които аз считам, че Васил Божков казва истината в случая."

"В бюджетна комисия на парламента всички депутати до един гласуват за моята поправка, включително депутатите от ГЕРБ. Влизаме в зала - от ГЕРБ 15 човека гласуват "за", 15 гласуват "против", останалите ги няма - законопроектът не минава. Вие познавате ГЕРБ - там няма своеволия. Фактът, че така са се разделили, за мен, означава, че такава е била командата - ликвидирайте този законопроект, обаче го направете така, че да не си личи много ясно."

Според Кадиев, ако Васил Божков няма доказателства, "всичко ще мине и ще замине", но щетата от конфликта вече е нанесена:

"700 милиона лева ги няма, няма и да ги има. Българите са убедени, че корупцията на всички политици, включително и "опозиционните разбойници" е огромна. администрацията е тотално демотивирана, защото тя как да събира пари, като гледа онея от горе какво правят. За еврозоната забравете - нито една европейска държава няма да се съгласи България, с такива подозрения за корупция на финансовия министър и на премиера, да отиде и да гласува техните лихви в централната банка за техните банки - никога няма да стане това нещо."

Според него решението на този скандал е единствено смяна на управлението.

Кадиев разказа и за своите собствени "перипетии" с Божков, които започват още от 2005-2006 година:

"И те не са само по отношение на хазарта - хората са забравили, но той беше най-големият собственик на безмитни магазини. 2006 година ги затворихме - на 1 януари 2007 г.," след което изрази подозрения откъде е произлязла въведената по-ниска ставка, с която се е облагал хазартният бос:

"Там също имаше драма. Също един от неговите съдружници беше дошъл с готови текстове за закона, които искаше да вкараме. Антони Наумов се казваше. Сега разбирам, че е починал, аз съм го виждал тогава веднъж, но силно подозирам, че и тези текстове в закона по хазарта, спорни, според които той в момента се е облагал на по-ниска ставка, не са писани от Менда Стоянова, нито от хората покрай нея, а са ѝ донесени директно от него."

Бившият заместник-министър на финансите коментира участието си в илюстрациите на Божков*, в която се разказва за т.нар 20% "такса помагане":

"Нарича всички народни представители "разбойници" и ги дели на управляващи и опозиционни - аз съм от опозиционните.разбойници в неговите очи. Защо ме нарича разбойник? Защото съм искал да обложа неговия бизнес с висока ставка, която, за разлика от обвиненията му по-късно срещу Владислав Горанов, Бойко Борисов и Менда Стоянова, че отива в техните джобове, аз съм го направил, за да отиде в държавния бюджет. И няма как да е отишла в моя джоб, защото съм бил в опозицията - никой нямаше да го допусне, дори и да го исках."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Унгария най-после одобри членството на Швеция в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024