Кадри на ГЕРБ стават областни управители в нова серия назначения Снимка: © Getty Images

Шестима нови областни управители са назначени от кабинета "Денков" във Варна, Кърджали, Софийска област, Търговище, Хасково и Ямбол.

Други двама управители на Перник и Кюстендил, които бяха наследени от служебния кабинет, ще запазят позициите си и при редовното правителство - това са Людмил Веселинов и Александър Пандурски. Веселинов беше един от малкото, които не си подадоха оставката "в комплект" с назначенията на Румен Радев, а Пандурски беше намекнал, че е готов да оттегли своята, ако му се гласува доверие от новия кабинет.

Новите шест назначения правят впечатление с това, че връщат на висши позиции кадри на ГЕРБ на местно ниво.

Такъв е случаят с Никола Чанев (Кърджали), който вече е заемал поста на областен управител в кабинета "Борисов 3". Той беше и кандидат за кмет на общината на миналите местни избори от ГЕРБ.

Чанев е работил в местната структура на НАП, магистър е по счетоводство и контрол от УНСС и по "Национална и регионална сигурност" от ПУ "Паисий Хилендарски".

Гергана Цонева ще управлява област Търговище, след като през 2021 г. тя беше кандидат за депутат от местната листа на ГЕРБ-СДС. Досега тя е зам.-председател на Общинския съвет на Търговище, избрана от ГЕРБ. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Била е юрисконсулт в Областната служба „Изпълнения на наказанията – Търговище“, в общината, както и в Районната здравноосигурителна каса. Работила е също като адвокат и като дознател в областната дирекция на МВР, става ясно от биографичната ѝ справка.

Софийска област ще се ръководи от Юлиан Леков - кадър на Съюза на демократичните сили, който също е бивш кандидат-депутат от ГЕРБ-СДС. Леков е бил областен управител и през 2014 г., назначен по време на служебняи кабинет на Росен Плевнелиев. По-рано е бил общински съветник в Своге в два мандата, като през 2015 г. се явява от Реформаторския блок.

Леков има опит в няколко държавни компании, а също така в частния бизнес и като консултант по изпълнение на проекти. Магистър е по публична администрация от Стопанската академия в Свищов.

Андрияна Андреева е новият областен управител на Варна. Тя е доцент и доктор по право, ръководи катедра „Правни науки“ в Икономически университет – Варна. Андреева е участвала в множество научни проекти, автор е на над 50 научни статии, студии и монографии, участвала е в подготовката по издаването на над 20 учебници и учебни помагала в областта на правото.

Новият областен управител на Хасково е Гинка Райчева, която е бивш общински съветник от "Коалиция за Хасково" на бившия кмет Георги Иванов. Тя е дългогодишен директор на основно училище „Св. Климент Охридски“ в град Хасково. От Министерски съвет псоочват, че е първият директор на училище, удостоен с престижната награда на МОН „ Св. Иван Рилски“ за принос в развитието на българското образование.

Биляна Кавалджиева-Димитрова е назначена за областен управител на Ямбол. През 2022 г. тя е била заместник областен управител в същата област, назначена от кабинета "Петков". Завършила е право в Бургаския свободен университет. До този момент е била главен юрисконсулт във „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД в Ямбол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024