Годината е 2007, мястото - Сан Франциско. Бащата на Airbnb, Брайън Чески е световно неизвестен безработен дизайнер, който се опитва да пробие в силно конкурентната професионална среда. Без доходи и без перпективи, Чески и съквартирантът му решават, че могат да си помогнат с наема, като обзаведат една от стаите в квартирата си с надуваеми дюшеци и я пуснат под наем през собствен сайт на име "Air Bed and Breakfast".

В края на 2020 г. Airbnb е глобален феномен в сферата на технологиите. През декември компанията ще направи първично публично предлагане на американската борса, като се надява да получи пазарна оценка между 30 и 33 милиарда долара.

Независимо от удара, който Covid-пандемията нанесе върху целия туристически сектор в глобален мащаб, финансовите пазари създават благоприятна среда за технологичните акции в края на турбулентната 2020 г. Търсенето на жилищни имоти за краткосрочен или средносрочен наем се възстанови по-бързо за сметка на големи хотели.

Airbnb все още се опитва да преодолее загубите - през пролетта стотици служители бяха съкратени, а приходите се свиха с над 70% във второто тримесечие на 2020. Възстановяването започна, след като компанията се адаптира към новите нужди на клиентите си: все повече се търсят извънградски къщи или имоти в по-малки населени места, които предлагат едновременно възможност за home office и достатъчно пространство за живот при евентуална карантина.

Спадът започна да се компенсира още през лятото. На 14 юли платформата обяви, че за първи път от 3 март е регистрирала над 1 млн. резервации за нощувки на потребителите си, направени за един ден.

Covid-кризата съвсем не е приключила, а зимата ще бъде дълга и трудна за всички нива на туристическата индустрия.

Обичайният поток от чуждестранни посетители е доста свит, а режимите на ограничителни мерки понякога изненадват както бизнеса, така и властите.

Какво означава това за пазара на имоти за краткосрочен наем?

Един от най-важните проблеми пред индустрията на т.нар. краткосрочни наеми датира още преди пандемията и той остава неразрешен. Технологиите позволиха на много собственици на имоти да допълват приходите си с отдаването на стаи, апартаменти или къщи през Airbnb, но платформата донесе и доста негативни ефекти на цели градове и квартали - изчерпване на жилищата с достъпни цени, разрушителна вълна от свръхтуризъм и недоволство както от страна на съседите, така и на регулаторите.

Както коментира NYT - Airbnb е един от малкото технологични посредници в gig-икономиката, който е ненавиждан не от разочаровани клиенти, а от хора, които никога не са ползвали услугите му. Животът в кооперация, в която постоянно се появяват неканени гости или се организират унищожителни партита през вечер, може да превърне всеки човек в убеден противник на свободния пазар за имоти с цел краткосрочно настаняване. Затова екипът на Чески се опитва да наложи нов тип политика към по-устойчив и здравословен бизнес, към който главните действащи лица в индустрията поемат по-сериозна отговорност.

Само че колкото повече политиката се опитва да поправи изкривяванията на пазара, толкова повече проблеми създава - в градове като Торонто, например, регулациите са толкова строги и отблъскващи за гостите, че собствениците на имоти под наем в Airbnb се затрудняват да изплащат ипотеките им.

Инвеститори, които са вложили средствата си във ваканционни недвижими имоти с надеждата за сигурна възвращаемост с помощта на Airbnb, продават апартаментите си на загуба, която понякога достига 50% заради непредвидени законодателни ограничения.

Втората голяма заплаха за бизнеса с краткосрочните наеми е склонността на платформите да работят с професионални корпоративни наемодатели, вместо с традиционните индивидуални собственици на имоти. 28% от нощувките, резервирани през Airbnb за 2019 г., са в полза на професионални наемодатели. Самостоятелните хостове, които получават по-голям дял от 5-звездните отзиви на клиенти, често се оплакват, че техните оферти се запушват заради наплива на корпоративни предложения.

Големите инвестиционни фондове за недвижими имоти "имат силата, контактите и парите, с които да гарантират, че ще бъдат изключени от евентуално зониране или регулационни проблеми, които може да възникнат на съответния пазар. Знаем какви са правилата на тази игра. Airbnb винаги печели", пише Skift в свой анализ за бъдещето на бизнеса.

Изострянето на отношенията между домакините и Airbnb се засили през пролетта на 2020 г., след като мениджмънтът на компанията реши да възстанови плащанията на всички потребители, които не могат да изпълнят резервациите си заради извънредното положение с Covid-19. На практика това остави собствениците на имотите с празни ръце.

Брайън Чески се извини за едностранното решение и обеща да вземе мерки за поправянето на нередностите, но много от домакините останаха разочаровани от подхода на Airbnb.

Там, където конкурентът не е Hilton

От документите за първично публично предлагане на Airbnb се вижда как самата компания вижда най-големите си конкуренти - това не са големите хотелиерски вериги като Marriott, Hilton, Accor и др., а всички останали онлайн-туристически агенции като Booking.com, Expedia, и други регионални платформи.

На второ място като риск са посочени интернет-търсачките като Google и китайската Baidu - Airbnb има доста силен бранд и не е така зависима от експозицията си в Google както Booking.com или Tripadvisor, но цялата туристическа индустрия ще бъде принудена да плаща все по-висок данък за услугите на гиганта, ако регулаторите не успеят да наложат по-справедлива конкуренция.

Но Google не е единственият проблем. В Азия, където електронната търговия е много развита, някои от потенциалните конкуренти на Airbnb създават "супер app-ове", в които предлагат най-разнообразни услуги за потребителите си, само и само да ги задържат в мобилното си приложение.

Според официалните документи на Airbnb, платформата предлага 7,4 млн. предложения за имоти и изживявания "на разположение" към 30 септември. Само 5,6 млн. от тях обаче са активни - т.е. показват се в онлайн-платформата и са привлекли поне една резервация.

Липсата на достатъчно предлагане на висококачествени оферти за настаняване е следващият голям проблем - и той може да се окаже основният фактор за ограничаване на растежа в този сектор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023