Как Амал Клуни изигра ключова роля в делото на Съда в Хага срещу Нетаняху и "Хамас" Снимка: © Getty Images

Амал Клуни се оказа част от експертната група, която е поискала издаването на заповед за арест на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и на трима лидери на "Хамас".

Съпругата на холивудския актьор Джордж Клуни е известен адвокат по международно право и правата на човека.

Преди няколко месеца тя е била поканена от прокурора на Международния наказателен съд в Хага да се включи в анализа на доказателствата за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа.

На уебсайта на Фондация "Клуни за правосъдие" тя съобщава, че се е присъединила към група от осем международни правни експерти, които са работили по разследването.

"Заедно започнахме дълъг процес по преглед на доказателствата и правен анализ, включително в Международния наказателен съд в Хага", заявява Амал.

В понеделник главният прокурор на съда поиска да бъдат издадени заповеди за арест на Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант, както и на трима лидери на "Хамас" - Ехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. Според него те са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Газа и Израел.

Амал Клуни посочва, че "въпреки различното минало" на всеки от експертите, решенията им са взети с консенсус.

"Единодушно стигнахме до заключението, че има основателни причини да се смята, че лидерите на "Хамас" са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително вземане на заложници, убийства и престъпления, свързани със сексуално насилие", добавя още популярната адвокатка.

"Единодушно стигнахме до заключението, че има основателни причини да смятаме, че израелският премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително използване на глада като метод на военни действия, убийства, преследване и избиване", казва тя.

Амал Клуни не за първи път участва в международен конфликт: в миналото тя е представлявала стотици жертви на масово насилие и агресия, в които е специализиран Международният наказателен съд, отбелязва френското издание "Le Figaro".

През април 2022 г. 46-годишната жена говори пред ООН за конфликта в Украйна.

В юридическата си практика тя е водила и дела срещу Ислямска държава, в които защитава „робите на ИДИЛ“ – жените от етнорелигиозната група на язидите.

Що се отнася до израелско-палестинския конфликт обаче, досега съпругата на Джордж Клуни пазеше мълчание, заради което и получаваше упреци.

Сега тя посочва, че е участвала в експертния панел, защото "вярва във върховенството на закона и нуждата да опазваме живота на цивилните хора".

"Като защитник на човешките права никога няма да приема, че животът на едно дете има по-малка стойност от този на друго. Не приемам, че един конфликт е извън обсега на закона, нито че един извършител е над закона", аргументира тя решението си, като добавя че подкрепя "историческата стъпка", предприета от МНС.


Джордж Клуни написа отворено писмо до медиите: "Не публикувайте снимки на децата ми"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024