Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас" Снимка: © Getty Images

Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан иска да бъдат издадени заповеди за арест и на лидери на "Хамас", и на израелския премиер Бенямин Нетаняху и военния му министър Йоав Галант.

Хан заяви, че според него Нетаняху, Галант и трима лидери на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" - Ехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания - са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на ивицата Газа и Израел.

Войната в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор Израел започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистката групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.

"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от моята служба, имам основателни причини да смятам, че Бенямин Нетаняху и Йоав Галант носят наказателна отговорност за следните военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г: гладуването на цивилни граждани като метод на водене на война, умишлено причиняване на големи страдания или тежки телесни или здравословни щети..", се казва в изявлението на Хан, публикувано в сайта на Съда в Хага.

За действията на "Хамас" на 7 октомври той казва, че сам е видял "опустошителните сцени на тези нападения и дълбокото въздействие на безсъвестните престъпления".

"В разговори с оцелели чух как любовта в едно семейство, най-дълбоките връзки между родител и дете, са били изкривени, за да се причини неизмерима болка чрез пресметната жестокост и изключителна бездуховност. Тези деяния изискват отговорност", посочва Хан.

Поисканите заповеди за арест от главния прокурор на МНС предизвикаха остри критики от страна на Израел.

"Да поставиш лидерите на една страна, която е влязла в битка, за да защити своите граждани, в една редица с кръвожадните терористи - това е морална слепота", коментира израелският политик Бени Ганц.

През март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповед за ареста и на руския президент Владимир Путин за извършване на военни престъпления в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024