Как "Аз съм българче" стана новата "дъвка" на проруската дезинформация Снимка: © NOVA / „Хермес"

Стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов отново попадна в кампания с проруска дезинформация в последните седмици.

След като Министерският съвет беше принуден да опровергава фалшива новина, че се подготвя премахване на стихотворението от учебниците, сега обект на руска пропаганда стана корицата на книга от издателство "Хермес".

Поводът този път е още по-абсурден: на нея е изобразено дете със синьо-жълт пуловер, което развява българския флаг, което според критиците означавало, че стихотворението било подложено на "асимилаторска диверсия".

Статия в сайта ПИК, от която всъщност тръгва несъществуващият скандал, внушава, че изборът на цветовете "най-безсрамно вклинявал" геополитиката и войната в Украйна в сборника със стихотворения на Иван Вазов.

Авторът на публикацията e издателят на ПИК Недялко Недялков. Отново Недялков стои и зад по-ранната гневна и също толкова безпочвена статия от 11 януари, която твърдеше, че "Свободна Европа" искала да се забрани "Аз съм българче", заради извадени от контекст думи от коментар на Светла Енчева.

Недялков пропуска факта, че книгата на издателство „Хермес“ е издаден за първи път с тази корица преди 18 години, много преди събитията около руската военна инвазия в Украйна.

Дори сред като издателството обяснява предисторията на сборника, Недялков продължава с внушенията за предполагаем заговор на "грантовата интелигенция": "Отвъд техническия контекст по-важно е да разберем защо е изобразено българче в жълто-син пуловер", пише той и добавя следния абсурден довод за възпаляването на поредния безумен скандал: "защото аз не съм виждал много български деца да носят такива пуловери"...

Художник на илюстрацията е Борис Стоилов.

По Nova Стоилов обясни, че книгата е преиздавана 5 или 6 пъти и никой до момента не е повдигал въпроса за цветовете на пуловера на детето, нито е бил обвиняван в проукраински настроения.

Първото издание на сборника на издателство "Хермес" е още от 2002 година. Тогава на корицата има символи, които не вече не са адекватни – като калпаче на чавдарче, разказва художникът-илюстратор. Затова четири години по-късно той променя изцяло външния вид на детето от корицата.

"Тогава не знаех дори какво е знамето на Украйна. Както не зная и какви са флаговете на много страни в света", обясни художникът.

Всъщност преди 18 години синовете му са имали дрехи в синьо и жълто и той е нарисувал на корицата на сборника "Аз съм българче" именно тяхното облекло.

„Здравият разум казва, че не може да има нищо общо с войната в Украйна, защото е рисувано през 2006 година,“ oбясни Борис Стоилов.

Художникът коментира, че не знае дали има кампания или не, но според него "има по-страшна опасност от това – пандемия от неразбирателство, злоба и омраза".

"Това, което преживях вчера, всичко, което получих в социалните мрежи, не пожелавам на никого да го чете. Отрази се и на семейството ми, и на приятелите ми, които помислиха, че вече съм си заминал”, допълни художникът.

Специалистът по обработка на данни Никола Тулечки обясни пред „Свободна Европа“, че винаги, когато става въпрос за национални символи и деца, темата "има силен потенциал, върху който могат да се правят дезинформационни кампании".

В началото на годината на министерския съвет се наложи да опровергава поредица от фалшиви новини свъразни със стихотворението.

Публикация на преподавателката по немски език Светла Енчева в българското издание на “Свободна Европа” предизвика бурни реакции в социалните мрежи, че държавата планира да премахне от учебниците стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче” заради децата на мигрантите у нас.

В защита на стихотворението се включи и Съюзът на българските писатели, който излезе със своя декларация в подкрепа творбата да остане в учебното съдържание.

А дори след като държавата отрече подобни намерения, Съюзът на българските журналисти коментира, че въпреки опроверженията, "мнозина продължващи да коментират темата смятат, че тя неслучайно е била „подхвърлена” в общественото пространство с цел сондиране на нагласи и реакции – нещо, което е всеизвестна и нерядко използвна практика по цял свят, откакто човечеството е под влиянието на медиите", написаха от СБЖ.

Подобна дезинформация се появи и по отношение на паметника на връх Шипка, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви как властите искали да бутнат монумента.

И тази новина се наложи да бъде официално опровергана от Министерския съвет и местните власти. Истината е, че никой няма да бута Паметника на свободата, а той ще бъде ремонтиран и укрепен и за това има проект.

ремонт паметник на Шипка, Костадин Костадинов Костадинов извади снимка от 2019 г, за да внуши, че паметникът на Шипка е в опасност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024