Костадинов пак плаши с фалшива новина, че паметникът на Шипка е в опасност Снимка: © Screenshot

С арсенал от фалшиви новини, които понякога и сам произвежда, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов прочете декларация от парламентарната трибуна, с която отново създаде внушения, че някой искал да посегне на паметника на свободата на връх Шипка и се правели опити да се премахват "всякакви факти, свързани с признателността на българския народ към Русия". И този път изказванията му се основаваха на оскъден брой факти.

Обвиненията си Костадинов насочи към управляващите. Ползва за аргумент собственото си невярно и опровергано от всички засегнати твърдение, че паметникът на връх Шипка е в опасност. Всъщност той ще бъде ремонтиран и укрепен, като за това има одобрен проект и предписание. Лидерът на проруската парламентарна партия обаче повтаря, че монументът е застрашен - прави го за втори път публично този месец, след като преди това пусна статус във Facebook, илюстриран със стара и подвеждаща снимка от 2019 г. След това изтри снимката.

Лидерът на "Възраждане" днес реши да използва парламентарната трибуна, като освен че повтори, че мраморната плоча на паметника на Шипка, на която пише за "заветната дружба между българи и руснаци", може да бъде премахната, каза, че същото можело да се случи и други творби и документи.

оглед на политиката да се премахват всякакви факти, свързани с признателността на българския народ към Русия за нейната освободителна роля, имаме всички основания да смятаме, че тази плоча (на Шипка) ще бъде унищожена и премахната", отсече Костадинов, без да дава допълнителни аргументи.

Костадинов се позова за внушенията си и на друга фалшива новина, която беше лансирана от самия него в социалните мрежи.

Става дума за коментарен текст на журналистката Светла Енчева за изданието "Свободна Европа", озаглавен "Демографска криза? Мигрантска криза? До какво води страхът от загуба на идентичност". В него авторката изразява следното лично мнение: че "няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат "Аз съм българче", без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им".

Откъсът от текста започна да се разпространява в социалните мрежи, но със съвсем друго внушение. "Свободна Европа иска забраната на Вазовото „Аз съм българче", написа в страницата си във Фейсбук общинският съветник в София от ВМРО Карлос Контрера.

Самият Костадинов също публикува свой пост, в който твърди, че "според Свободна Европа стихотворението трябва да се премахне от учебниците". Неверните тълкувания създадоха цяла фалшива новина - която впоследствие се наложи да бъде опровергана и оспорена от Министерството на образованието. Ведомството излезе с официална позиция, че подобна промяна никога не е обсъждана. Реакция имаше и от Министерския съвет.

Въпреки това лидерът на "Възраждане" реши да използва парламентарната трибуна, за да продължи с неверния наратив и подхвана цитати на документи и творби, които правителството можело да премахне. Сред тях било и стихотворението на Иван Вазов - "Русия", което щяло да бъде изхвърлено изцяло от образователната система предвид неговото "неевроатлантическо заглавие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024