Как българите се адаптират към глобалните хранителни тенденции Снимка: © Take Away

За трета поредна година компанията Takeaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, глобален лидер в сектора за доставка на храна, разкри какви са вкусовите предпочитания на българите за изминалата година.

Към регулярния анализ на направените поръчки чрез платформата на Takeaway.com, от компанията направиха и по-задълбочено социологическо проучване сред повече от 1000 жители на редица големи градове в България в сътрудничество с Прогрес консулт, свързано с тенденциите при хранителните навици в България и как тези тенденции намират отражение спрямо глобалните.

Традиция с усет към модерното

Хранителните навици на българите са се променили през изминалата година, балансирайки местните вкусове с глобалните влияния.

Данните на Takeaway.com показват нарастващо търсене на по-здравословни хранителни опции, приоритизиране на автентичната кухня и превръщането на ежедневните моменти в поводи за събирания с близките.

Местната, италианска и американска кухня доминират в поръчките, но нараства интересът и към тайландски, ориенталски и японски кулинарни вкусове.

Докато световните тенденции подчертават иновациите и експериментирането, то от проведеното социологическо проучване за локалния пазар българските потребители наблягат на простотата, качеството и емоционалната връзка с храната. Тези различия отразяват как местните вкусове се формират от културните ценности и практичния начин на живот.

Макар глобални тенденции като нощното хранене и яденето на популярни храни, вдъхновени от филми и знаменитости да не намират значителна почва у нас, то българите имат вкусов допир в следните направления:

  • Автентична кухня: потребителите ценят прозрачността и проследимостта, като се фокусират върху това откъде идва храната им и как е направена. Почти 80% от анкетираните в социологическото проучване посочват, че за тях е от съществена важност храната, която консумират да е автентична, с проверени и близки до дома съставки.
  • Храната като грижа за себе си: храната все повече се възприема не само като средство за изхранване, но и като начин да подпомогнеш на здравето си. В България почти 94% вярват, че храната има значителен принос за здравето им, а пък 82,9% активно търсят по-здравословни опции при поръчката на храна за вкъщи.
  • В чест на храната: ежедневните моменти се превръщат в повод за празнуване. 67,2% от анкетираните българи споделят, че дейности като да се поглезиш с любимата си храна или напитка, както и да си поръчаш храна правят деня им по-специален.

Поглед към вкусовете на бъдещето

Вече за трета поредна година от Takeaway.com изследват промените в нагласите на българите спрямо храната и за този период от компанията виждат как предпочитанията у нас се развиват към изследване на нови кулинарни територии, но и активно поддържане на връзката с местните вкусове.

Изводите от направените проучвания показват, че компанията се развива в правилната посока и се стреми да отговори на променящите се вкусови навици на своите потребители.

Българският потребител се променя – търси баланс, качество и моменти на щастие във всяко хранене. Като лидер в сектора на доставки за храна, разпознаването на бъдещите тенденции още днес е неразделна част от същността на Takeaway.com.

Това ни позволява не само да отговорим подобаващо на променящите се очаквания на потребителите, но и да вдъхновяваме нашите партньори към по-иновативни кулинарни решения.“, коментира Юлиана Хартарска, кънтри мениджър на Takeaway.com за България.

Ключови данни, както и пълният списък на Хранителни тенденции в България, могат да бъдат разгледани тук.

*Данните от проучването на Takeaway.com са събрани посредством вътрешен статистически измервания, отчетени в периода юли 2023 до юли 2024 година. Социологическото проучване е проведено чрез онлайн анкета сред 1005 респонденти и е представително за градското население на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Мартин Пар - човекът, който промени документалната фотография, е починал на 73 години

Наричан „хроникьор на британския живот“, Мартин Пар оставя след себе си над 120 книги и хиляди кадри

20:15 - 07.12.2025
Спорт

“Левски” се завърна към победите след успех срещу “Спартак” (Варна)

“Левски” завършва календарната година с 44 точки

19:56 - 07.12.2025
Важно днес

Благомир Коцев би се кандидатирал за президент, ако хората го поискат

Въпросът обаче не е на дневен ред на този етап

19:25 - 07.12.2025
Важно днес

Почина основателят на "Фантастико" Валери Николов

Той е починал на 74-годишна възраст след продължително боледуване

18:06 - 07.12.2025
Спорт

Ландо Норис спечели първата си титла във Формула 1

Без много драма, но с много напрежение в Абу Даби

17:11 - 07.12.2025
Важно днес

Красен Станчев: Бюджет 2026 създава опашки от искащи пред тези, които доят хората

Новият бюджет не решава проблемите и хората ще го разберат много бързо, смята икономистът

16:58 - 07.12.2025
Важно днес

Делян Добрев: Допуснахме много грешки с гласуването на бюджета

ГЕРБ припознавали втория вариант на бюджета като свой, предишният бил на мнозинството

16:06 - 07.12.2025
Важно днес

Пеевски организира контрапротести в защита на правителството

Структурите на ДПС по места обявяват демонстрации под мотото "Не на омразата"

13:31 - 07.12.2025
Важно днес

Гръцките фермери отново затвориха границата между Гърция и България

Спряно е движението на камиони през пунктовете “Кулата - Промахон” и “Илинден-Ексохи”

13:28 - 07.12.2025