Как България е обслужила Русия със строежа на "Турски поток" Снимка: © Getty Images

България е нарушавала собственото си законодателство в периода 2018 - 2020 година, за да реализира проекта „Турски поток“ през територията си. Това е газопроводът, който позволява на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна в транзита на природен газ, преди да започне пълномащабната война на нейна територия в началото на 2022 г.

Това потвърждават нови документи, изтекли от пощата на Евгений Зобнин, който е помощник на руския политик и съветник на Путин - Александър Бабаков.

Бабаков който е уличаван в няколко корупционни скандала и е сред санкционираните от ЕС руснаци. Данните от кореспонденцията бяха извлечени първо от мрежата InformNapalm - доброволческа група, която започва работа в отговор на руската инвазия, и са разкодирани от българска онлайн общност от експерти BgElves.

Според документите още от 2017 г. са разработвани различни схеми, така че "Газпром Експорт" да поеме контрол върху „Турски поток“, а "Газпромбанк" да го финансира, но да се запази формалният победител в търга за строежа, проведен от "Булгартрансгаз" - това беше саудитският консорциум "Аркад".

От документите, с които и „Булевард България“ разполага, се виждат справки и доклади от серия разговори с представители на Саудитска Арабия, както и детайли по развитието на проекта в България. Те потвърждават, че зад финансирането на проекта стои руската страна, преговорите и дейностите са консултирани през цялото време с Москва, а търгът за строителство, който неведнъж беше наричан "най-прозрачен" от управляващите по времето на строежа, практически е провеждан отвъд правилата на закона.

„Турски поток“ минава по дъното на Черно море от Русия до европейската част на Турция. Продължението на тръбата през в България до Сърбия позволява пренос на руски газ към Европа. То на практика замени проваления стар проект "Южен поток".

Изграждането на инфраструктурата в България струва около 3 млрд. лева, като по план те се изплащат на изпълнителя чрез приходите от транзитни такси на газ към Сърбия и Унгария. Проектът беше реализиран светкавично в последния мандат на ГЕРБ.

От документите „изплува“ и пътната карта "за развитие на българската газопреносна инфраструктура", подписана в Русия през 2017 г. от Теменужка Петкова - тогава енергиен министър от ГЕРБ, и директора на „Газпром“ Алексей Милер.

Този документ изчезна безследно в последните години, въпреки че подписването му беше официално съобщено, когато се случи от Министерството на енергетиката. Нито в самото министерство, нито в "Булгартрансгаз", на която се води по документи тръбопровода на българска територия, нито ДАНС го откриха досега.

От пътната карта се разбира, че работа по проекта започва още на 9 юни 2017 г. със сформирането от българска страна на междуведомствена работна група с цел прилагане на принципа "едно гише".

Описани са серия от стъпки с цел съкращаване на сроковете за реализирането на проекта, както и прехвърлянето на активите на проектната компания за нереализирания „Южен поток“ към бъдещия оператор на „Турски поток“ през България.

Според пътната карта газопроводът е трябвало да заработи до края на 2019 г., но заради "проблема" с възлагането на строителството на "правилната" фирма "Турски поток" е завършен година по-късно в края на 2020 г.

Всички последващи действия, опаковани като "прозрачни" търгове за строител, за резервиране на капацитет през тръбата от "Газпром" и свързани дружества (90% на входа и 80% на изхода до 2039 г.), и т.н. са следвали плана от "изчезналия" документ, става ясно от изтеклата кореспонденция.

Документите от хакната поща на Евгений Зобнин показват, че Русия е бързала с реализацията на газопровода, чрез който може да доставя газ, като заобикаля Украйна, а властите в България са съдействали за това.

Още през лятото на 2023 година екип на Антикорупционния фонд (АКФ) разкри информация от хакнатия имейл на Бабаков, която съдържаше данни за тайни срещи и договорки по строежа на „Турски поток“ през България. Те са се случвали както в Турция, така и в България.

На среща, която не е била официално обявена в България, са се водили преговори между София, Москва и саудитския изпълнител на строителството за конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението на "Турски поток" през страната.

От разследването на АКФ тогава става ясно, че двамата основни кандидати за изпълнители на тръбопровода вероятно са се договаряли предварително под руско ръководство.

В документите се обсъжда директно споразумяване между саудитския консорциум "Аркад" и другия участник - ТМК-Бонатти-Щрайхер.

Новата порция документи, потвърждава, че в периода 2018 - 2020 г., по време на последния кабинет на ГЕРБ, са се правили тайни договори за финализирането на проекта, който премахва Украйна от пътя на руския газ.

В края на май 2019 г. се разбира, че въпреки че "Аркад" от Саудитска Арабия първоначално печели търга за строителство, "Булгартрансгаз" сменя победителя с втория в конкурса.

Започва битка чрез КЗК и съда. Докато текат дела, видимо текат и преговори.

„В настоящата ситуация е необходимо да се намери вариант за подписване на договора през юли 2019 г. (което би запазило възможността за изграждане на газопреносен капацитет в България до края на 2019 г. в размер, необходим за доставка на газ за Сърбия от 1 януари 2020 г. по газопровода "Турски поток"),“ пише в един от документите.

В друг документ от кореспонденцията, от руската страна заявяват: „Вярваме, че арабската страна от своя страна ще се съобрази с интересите на руската страна, които се състоят в реализирането на първата фаза на проекта до края на 2019 г.“.

Спроед руската страната "в настоящата ситуация приемливият начин за постигане на целите, поставени от заинтересованите страни, е":

  • Подписването на договор между "Булгратрансгаз" и консорциума TMK като главен изпълнител с участието на „Аркад" „по договор за подизпълнение за втората фаза на проекта (160 км), за чието изпълнение са предвидени 615 дни. Това по същество е в съответствие с предложението на арабската страна относно разпределението на обхвата на работата;
  • В случай, че "Аркад" откаже да участва в българския търг, руската страна е готова да предостави на арабската страна договори за подизпълнение за други проекти на територията на Руската федерация, за да компенсира пропуснатите ползи;
  • "Разчитаме на бързото разглеждане на горното предложение от арабската страна, след което експертите ще могат незабавно да започнат обсъждането на подробностите, предвид необходимостта от подписване на договора до средата на юли", пише кореспонденцията от 2019 година.

Решенето на "Булгартрансгаз" за подмяна на изхода от търга бе обжалвано от "Аркад".

Докато тече делото след обжалване на последното решение в полза на "Аркад", един от участниците в недоволния втория консорциум се оттегля от иска. Съдът няма какво друго да направи, освен да прекрати делото.

След това се разбира, че дружеството "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България" от загубилия обществената поръчка за строеж е сключило договор с "Аркад" за доставка на тръбите за газопровода.

Самото дружество е регистрирано в България непоследствено преди обявяването на търга за тръбопровода през България, предназначен за транзит на газ към Европа.

Нещо повече - "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България" е пряко свързано с руския производител на тръби ТМК, показват справки в Търговския регистър. Още докато тече обществената поръчка за изпълнител, в руските медии се появи информация, че именно ТМК ще достави въпросните тръби. Въпреки че официално руската компания не фигурираше никъде в документацията и подадените документи по търга.

Още докато цялата сага тече, на 31 август 2020 г. премиерът тогава Бойко Борисов анонсира, че договор за изграждането на "Балкански поток" ще бъде подписан на 5 септември. Тогава така и не става ясно с кого ще се подписва договор, при положение, че към конкретния момент тече съдебна битка - прекратяването на делото е с по-късна дата.

Кой печели от "Турски поток"?

Въпреки уверенията на тогавашния премиер Бойко Борисов, "Турски поток" не доведе до значими ползи за България, нито до обещаваната диверсификация от руския газ, нито до увеличение на транзитните такси, способни да покрият инвестициите от 3 млрд. лева в проекта.

Той в крайна сметка носи преимущества предимно за Русия, като осигурява алтернативен маршрут за руския газ към Европа.

"Турски поток" практически обезсмисля Трансбалканския газопровод от Русия през Украйна, Румъния и България до Турция, по който преди това се доставяше и транзитираше газ по тази линия.

България дори се отказа предсрочно от доходи за транзит през тази инфраструктура по дългосрочен договор с руската страна, като сама се съгласи дори и собствените ѝ доставки на руски газ допреди началото на войната в Украйна да влизат в България през Турция, а не от север, както гласеше договорът


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024