Как без собствен флот Украйна успя да унищожи повечето руски десантни кораби в Черно море? Снимка: © Въоръжени сили на Украйна

Moже ли Русия да остане без бойните си кораби в Черно море? Този въпрос се появи, след като стана ясно, че само в неделя украинските военноморски сили са успели да поразят четири руски десантни кораба, подготвени за завладяване на южното крайбрежие на страната.

Украйна не разполага със собствен флот, но използва ракети и морски дронове срещу скъпо струващите руски кораби - и то с отличен резултат. Володимир Зеленски заяви наскоро, че "руските терористи в Черно море няма къде да се скрият".

По официални данни на украинските власти от 22 февруари 2022 г. до 26 март тази година са ликвидирани общо 26 руски кораби и катери и една подводница.

Първи в този списък беше ракетният крайцер "Москва", участвал в ключовото за началото на войната нападение на Змийски остров. През април 2022 г. той е ударен от две противокорабни украински ракети "Нептун", изстреляни от сушата, и потъва. Загиват най-малко 18 моряци на борда му, според официалните признания на Кремъл.

Последно в тази статистика беше вписан корабът "Константин Олшански", за когото беше потвърдено, че е бил поразен на 26 март.

Ударът е нанесен с ракета "Нептун", преди ремонтираният кораб да бъде използван за атаки срещу украинската територия.

"Украйна порази с ракета "Нептун" десантния кораб "Константин Олшански", който Русия ѝ отне през 2014 г., когато окупира Крим и установи контрол върху по-голямата част от украинския военноморски флот", заяви тази сутрин говорителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук, цитиран от Ройтерс.

Още в неделя Киев обяви, че са били поразени корабите "Ямал" и "Азов", разузнавателния кораб "Иван Хурс", както и комуникационен център и друга инфраструктура на руския Черноморски флот край Севастопол.

"Ако щетите на десантните кораби на Черноморския флот на Руската федерация се окажат сериозни, това би била тежка загуба за окупаторите", заяви Плетенчук, след ударите върху плавателните съдове "Ямал" и "Азов".

Тогава той изчисли, че след всички загуби Русия ще разполага само с три десантни кораба.

Украинското издание Defense Express припомня, че на практика руският Черноморски флот остава само с два кораба от проект 1171 "Тапир" и те са най-старите плавателни съдове в Черноморския флот.

Два други плавателни съда пък са извън строя след предишни атака - това са "Минск" и "Оленогорски горняк", част от проект 775.

Освен това нанесените удари по главния комуникационен център на Черноморския флот означават, че могат да се очакват проблеми с управлението му, пише още Defense Express.

Според изданието дори временното му изкарване от строя дава нови възможности за нападение от страна на Украйна, тъй като по този начин се нарушава цялата верига на командването.

Това се дължи на реформата, обявена през декември 2023 г. от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, с която Черноморският флот вече е на негово пряко подчинение.

"Това е така, защото става дума едновременно за управление по "хоризонтала" (корабния състав), така и по "вертикала" Черноморският флот сега не е на подчинение на Южния военен окръг в Ростов на Дон, а на Москва", допълва още Defense Express.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024