Как и до колко часа можем да гласуваме на изборите днес? Снимка: © Булевард България

Начинът за гласуване на изборите на 14 ноември ще е малко по-различен в сравнение с тези през април и юли, тъй като вотът ще е 2 в 1 – за парламент и президент.

Избирателите отново ще гласуват с машини, като сами ще изберат дали да участват в двата вида вот, само за Народно събрание или само за президентска двойка.

Работното време на секциите започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

Картата се поставя в устройството с чипа нагоре, след което на екрана се появяват три опции:

1. Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители;

2. Избори за президент и вицепрезидент;

3. Избори за народни представители.

Важно е да се отбележи, че ако бъде избрана опцията гласуване за парламент, след това няма да можете да се върнете назад и да гласувате за държавен глава, както и обратното.

При избор на всяко едно от трите менюта, на дисплея на устройството се появява прозорец, който предлага опции за потвърждаване на избора или за връщане назад. Така че всеки, който е по погрешка е натиснал даден бутон, ще възможност да се поправи в самото начало.

При натискане на менюто за двата вида избори, първо се появява бюлетината с кандидатите за президент и вицепрезидент. Двойките са общо 23, разпределени на две страници. Най-отдолу е опцията „Не подкрепям никого“.

След отбелязване в квадратчето срещу съответния кандидат, се натиска бутонът „Към избори за НС“. Той ви отпраща към бюлетината с кандидати за народни представители за 47-ия парламент. Участват общо 27 партии и коалиции. Вдясно са и бутоните за преференции – избирателят може да даде предпочитанията си за съответен кандидат, който е по-назад в листата в съответния МИР.

След избор на формация гласоподавателят преминава напред с бутон „Преглед“, намиращ се в долната дясна част на дисплея. Така се появява меню, в което се показват двата направени избора. Ако избирателят е сгрешил, има възможност да се върне и да поправи гласа си с опцията „Промени избора“, като трябва да повтори цялата процедура от начало. Ако няма грешка, трябва да натисне бутона „Гласуване“.

Тогава изчаква отпечатването на двете разписки – една за изборите за парламент, а другата за президент, поставят се в една кутия.

Гласуването само за президент или само за депутати е същото като процедура, с разликата, че накрая гласоподавателят получава една отпечатана разписка.

Всеки може да направи пробно гласуване със симулатора на платформата „Ти броиш“ или този на ЦИК.

Избирателите, които искаха да гласуват на настоящ адрес в населено място, различно от мястото на постоянния им адрес, трябваше да подадат заявление за вписване в избирателен списък до 30 октомври.

Срокът за заявление за гласуване в подвижна секция за хора с увреждания беше до 8 ноември.

Тъй като третите избори за годината се провеждат по време на поредната вълна на коронавируса, избирателите под карантина ще могат да гласуват в мобилни секции на адреса, на който са поставени под изолация. Те могат да подават заявления и в самия ден на вота – 14 ноември, чрез интернет страниците на общините и ЦИК, по имейл, в писмена форма чрез пълномощник, по пощата или факс.

На места има по 2 подвижни урни за двата вида избори. Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК - обясни, че карантинираните ще се подписват в отделни графи за гласуването за президент и за народни представители.

Ако сте български гражданин и се намирате извън страната, може да гласувате в избрана от вас секция, дори да не сте подали предварително заявление. Нужно е само да представите документ за самоличност и декларация по образец, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място. Комисията ще ви включи в списъка за гласуване. Ако сте вече в него, не представяте декларация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024