Как да избегнем капаните на свръхпотреблението и да спестяваме с грижа за природата Снимка: © ПроКредит Банк

Отношението ни към природата има пряко отражение и на начина ни на живот – избягваме капаните на „бързата мода“ и свръхпотреблението, някои спират консумацията на месо, а други сменят колата с електромобил.

Ако досега не сте се замисляли за по-устойчив начин на живот, ето няколко съвета от къде да започнете:

Инвестирайте в качество, а не в количество

Създайте си собствен стил и не следвайте сляпо тенденции. „Бързата мода“ генерира повече вредни емисии от всички международни полети за една година и това я превръща в един от най-големите замърсители на природата.

Всяка година в Европейския съюз се изхвърлят над 5 милиона тона текстилни отпадъци от дрехи и обувки. Това означава, че според данните на Eurostat, на човек се падат средно 12 кг. текстилни отпадъци годишно.

Затова помислете преди да посегнете към поредния чифт обувки в мола.

Как да избегнем свръхпотреблението?

Важно да избягваме импулсивните покупки. Не пазарувайте стоки, само защото са евтини.

Дайте си време да прецените дали това, което искате отговаря на реална нужда или е резултат от модни тенденции и маркетингови стратегии. Обикновено 24 часа са напълно достатъчни, за да си дадете отговор на въпроса "Имам ли наистина нужда от това?".

Грижата към природата и средата, в която ще отраснат децата ни, са въпрос на ценности и на бъдеще. Можем да направим този избор дори със собствените си спестявания и така да дадем ясен знак на икономиката какво е важно за нас.

За част от нас тези стъпки са естествени, но може би не се замисляме, че влиянието ни върху околната среда не се изчерпва само дотук.

Ефект върху природата имат дори решенията ни къде да държим спестяванията си.

И ако логичният отговор тук е депозит в банка, тъй като това е най-дългосрочно сигурният метод за спестяване, не е без значение и как ще изберем банката, на която да поверим средствата си.

Финансовите институции на практика инвестират средствата, които депозираме при тях, като отпускат кредити. С решенията си кой бизнес да финансират и кой не, банките оказват огромно въздействие върху природата и социалната среда.

Затова, когато сме започнали да правим осъзнати избори в грижата за природата, добре е да проучим и политиките в тази посока на отделните банки.

Освен, че предлага фиксирана лихва от 1,75% за тригодишен депозит, ПроКредит Банк е и една от най-зелените финансови институции у нас.

Отговорността и грижата за околната и социалната среда е част от ДНК-то ѝ далеч преди зелената тема да стане модерна.

През последните 10 години в ПроКредит Банк постепенно дигитализират процесите си - така 80% от банковите услуги, които предлагат, включително откриването на депозитна сметка - вече не изискват ходене до офис.

С течение на времето им се налага да поддържат все по-малко офиси, а в резултат на това изчисляват, че са спестили 80% от електроенергията, която иначе биха ползвали, както и 73% от хартията.

През тези 10 години са намалили и със 70% и употребата на горива, тъй като по-голямата част от автопарка на ПроКредит Банк е електрифициран.

По-големият ефект от дейността на банката върху природата, всъщност идва от решенията за кредитиране.

Повече от 1/3 от всички кредити, които банката отпуска, са в подкрепа на зелената трансформация на отделните граждани или бизнеса.

Изчисляват, че ефектът от спестените емисии чрез финансиране, е 3000 пъти по-голям, отколкото от дейността на самата банка – като поддръжка на офиси и пътуванията на служителите, например, затова имат разработена методология и внимателно подбират проектите, които да финансират.

„30% от кредитите, които в момента имаме отпуснати са със зелена насоченост. За всеки един кредит, правим оценка какво влияние има конкретната фирма върху околната среда, както по отношение на самата инвестиция, която финансираме, така и цялостно на бизнеса. Стимулираме компаниите да правят инвестиции, които са по-щадящи към околната среда, макар и те да не са абсолютно задължителни за дейността им,” казва Константин Киров, който отговаря за отдела за „Опазване на околната среда и Зелени проекти“ в ПроКредит Банк.

Дори първоначално да изискват инвестиции, решенията, които пестят природни ресурси, в дългосрочен план и спестяват средства както за бизнеса, така и за домакинствата.

Така например енергийно ефективните уреди могат да имат по-висока начална цена, но спестяват значителни суми от сметките за електроенергия в дългосрочен план.

Немската банка е на пазара у нас от 20 години и е известна с това, че не залага на агресивното кредитиране, а предпочита устойчивата възвръщаемост на инвестициите.

Твой е изборът в какво ще бъдат инвестирани парите ти – в каква кауза, в какво производство или с каква цел. Твое е решението какъв смисъл ще придадеш на средствата си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024