Как да шофираме по-безопасно и икономично в горещите дни?

Лятото постепенно върви към своя край, но пред нас има още горещи дни, които да използваме за ваканция и приключения. Най-лесният и бърз начин да сменим обстановката е да се качим в колата и просто да потеглим нанякъде.

Дори не ни е нужна конкретна посока понякога, което прави тръпката от пътуването още по-голяма. С предварителна организация или без, трябва да шофираме преди всичко внимателно и да не подценяваме капризите на времето. И тъй като жегите са все още тук, сме подготвили няколко практични съвета за по-икономично и безопасно шофиране под жаркото слънце.

Икономичното шофиране в при такива условия изисква интелигентно използване на системите на вашия автомобил, за да сведете до минимум разхода на гориво. Опитайте се да следвате тези стъпки:

Оптимизирайте използването на климатика. Той може значително да увеличи разхода на гориво, особено при движение със спиране и тръгване. При по-ниски скорости помислете за спускане на прозорците, вместо да използвате климатик.

Паркирайте на сянка, когато е възможно, и задължително използвайте сенник за предното стъкло, за да поддържате колата си по-хладна.

Карайте плавно. Агресивното шофиране с бързо ускоряване и рязко спиране, може да увеличи разхода на гориво и не е никак безопасно.

Проверете налягането в гумите. Горещото време може да доведе до повишаване на налягането в гумите, което води до прекомерно напомпване. Уверете се, че гумите ви са надути до нивата, препоръчани от производителя, тъй като правилно напомпаните гуми намаляват съпротивлението, подобрявайки горивната ефективност.

За родителите на малки деца. Освен че таблото, воланът и коланите често са твърде горещи, ако са нагрети от слънцето, не забравяйте за децата на задната седалка. Техните столчета също се затоплят доста, защото повечето колани имат метални или черни пластмасови катарами, които привличат слънцето. Покривайте детското столче с непрозрачен, светъл плат за да осигурите максимален комфорт на децата си.

Всяко тръгване на път е свързано и с разходи за гориво, които често могат да натежат на бюджета. Имаме решение, което ще помогне и тук. Още един начин да намалите разхода си за гориво е, ако сте регистрирани потребители на приложението Lidl Plus, имате възможност да участвате в специална кампания, с която да натрупате значителни спестявания.

От 5 август до 1 септември при всяка покупка в Lidl на стойност над 40 лв. получавате точки в приложението. Събирането на три точки ви дава шанс да спечелите един от 1000 ваучера за гориво на стойност 150 лв. от OMV.

Печелившите ще се теглят в началото на всяка седмица в рамките на кампанията и ще бъдат уведомени чрез известие в приложението. Печелившите ще бъдат обявявани и в сайта www.lidl.bg/igra.

С приложението Lidl Plus потребителите могат да спестяват над 100 лв. месечно, като използват всички налични промоции и купони. То позволява лесно добавяне на промоции и купони в списъка за пазар, както и проследяване на покупките чрез дигитална касова бележка. А секциита „Партньори“ и "Допълнителни активации" предоставят възможности за спестявания и извън магазините на Lidl.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Борисов все пак ще даде интервю преди изборите за разлика от Делян Пеевски

Лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане" ще дадат интервюта за "Дарик"

18:47 - 22.10.2024
Култура

Излязоха мемоарите на Навални от затвора, в които той предвижда смъртта си

Мемоарите оглавиха книжните класации още в първия ден от излизането им

18:02 - 22.10.2024
Важно днес

Верижна катастрофа затвори част от магистрала "Тракия" до Пазарджик

При инцидента има пострадали

17:06 - 22.10.2024