Как да забраним на Meta да използва снимките и постовете ни за трениране на AI Снимка: © Getty Images

Meta планира да използва споделените снимки и публикации на потребителите във Facebook, за да тренира собствения си изкуствен интелект.

В България вече се получават известия от платформата за новите AI-функции и за начина, по който моделът им ще се обучава.

"Подготвяме се да разширим достъпа до AI at Meta към вашия регион. AI at Meta e нашата колекция от функции и възможности за използване на генеративен изкуствен интелект - като Meta AI и AI Creative tools, наред с моделите, върху които те стъпват", се казва в съобщението за промяна в условията за ползване на Facebook.

Тя ще влезе в сила от 26 юни 2024 г., като всеки човек има правото да подаде формуляр за несъгласие с новите правила.

Какво означава промяната за потребителите?

Meta уточнява, че за да може да приложи тези инструменти и да подобрява AI-моделите си, "разчита на правно основание, наречено легитимни интереси за употреба на информация".

Компанията използва публично достъпна информация, където понякога могат да попаднат и лични данни (например името и контактите на автор на блог). Когато се получат такива лични данни и се използват за трениране на AI, те не се свързват към евентуално съществуващ профил в Meta, твърдят от компанията.

Сред информацията, с която се тренира AI на Meta, са и споделените данни на потребителите на Facebook като:

  • Постове
  • Снимки и писмените им описания
  • Съобщения, които потребителят изпраща на AI (например чатбот)

Meta изрично подчертава, че не използва съдържанието на лични съобщения, които потребителите разменят помежду си с приятели или роднини през платформите ѝ, при тренирането на моделите си с изкуствен интелект.

Как да забраня на Meta да използва мои данни в своите AI-модели?

Компанията е длъжна да предостави правото на всеки потребител да изрази несъгласие с обработването на неговата споделена информация за други цели от Meta.

Това може да се направи през формуляр в сайта на Facebook, в който се попълва държавата по местожителство, email адрес и кратко писмено обяснение за "начина, по който обработването на данни ви засяга".

След попълването на формуляра ще получите шестцифрен код по мейла, за да потвърдите заявлението си.

Отговорът от Facebook след тази стъпка идва автоматично и бързо: "Прегледахме вашето заявление и ще уважим възражението ви. Това означава, че искането ви влиза в сила занапред".

Цялата операция отнема около 2 минути, и все пак не е ясно защо Facebook изисква подобна комуникация, вместо да направи отказа много по-лесен с обикновена отметка в настройките за лични данни на всеки потребител.

Правото на възражение е гарантирано за всеки гражданин на ЕС и Великобритания през GDPR - Общия регламент относно защитата на данните.

Дори ако нямате личен профил във Facebook / Instagram, теоретично е възможно информация за вас да достигне до базата данни, които Meta смята да ползва - например, ако познат човек е качил ваша снимка в профила си или ви споменава в публикация в социалните мрежи. Компанията запазва правото си да употреби за тренирането на моделите си в тези случаи.

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024