Как DJ от Москва се оказа начело на "Газпром Германия" за една нощ

Може ли бизнес за милиарди да се окаже в ръцете на човек, който се занимава с ремонт на автомобили и пускане на електронна музика в клубове в Москва?

Отговорът не е изненадващ за властите в Берлин, които следят маневрите на Кремъл от последните седмици.

Русия се опита да ликвидира подизпълнителя на "Газпром" в Германия и да прекъсне договорите за евтини доставки на природен газ към най-големия си клиент в ЕС. За тази цел компанията "Газпром Германия" смени собствеността си в серия от стъпки, за да се окаже най-после под контрола на "сламен човек".

Това накара и правителството в Берлин да вземе спешни мерки и да задейства извънредна законова опция, която разрешава на Министерството на икономиката да национализира дружеството, осигуряващо доставките и съхранението на газ в Германия, както и в Чехия и Швейцария.

Последният фиктивен собственик на "Газпром Германия" преди национализацията се нарича Дмитрий Владимирович Цепляев.

Няма нищо общо с енергийния бизнес, още по-малко - с междудържавните отношения между Москва и Берлин.

Цепляев е вписан на 30 март като генерален директор на акционерно дружество "Палмери" с уставен капитал от 3 млн. рубли (около 32 000 евро по текущия курс). Регистрирано е в покрайнините на Москва в един от кабинетите на административна сграда. Основният му предмет на дейност според Търговския регистър на Русия е "покупко-продажба на собствено недвижимо имущество".

До този момент Дмитрий Цепляев е участвал в няколко търговски дружества, които са се занимавали с техническо обслужване и ремонт на автомобили, търговия с леки коли и др. Четири от тези дружества вече са ликвидирани.

Spiegel използват мейла, който той е посочил за връзка в Търговския регистър, и откриват, че Цепляев всъщност се изявява като DJ в дискотеки в Москва.

Руснакът отказва да отговори на въпросите на германската медия, изпратени до мейла, телефона и профилите му в социалните мрежи.

На 31 март "Газпром Холдинг" обявява, че напуска собствеността на "Газпром експорт бизнес сървисис" - дъщерното предприятие, което притежава "Газпром Германия". Руските регистри обаче показват, че 0,1% от акциите му се предават на "Палмери" - компанията, която току-що е оглавена от московския DJ и автомонтьор. Останалите 99,9% стават собственост на самото "Газпром експорт бизнес сървисис".

Делът на "Палмери" от ГПЕБС се оценява на около 100 рубли (около 1 евро) Въпреки това мажоритарният собственик предава пълен контрол на "Палмери" върху правата за вземане на решения. Така DJ-ят се оказва действителен притежател на "Газпром Германия" - дружество, което генерира около 12,7 млрд. евро от продажби и контролира критично важна инфраструктура в Германия.

Малко след промените "Палмери" решава да ликвидира "Газпром Германия" - с прекратяването на нейната дейност ще се анулират и договорите за доставки, благодарение на които местните клиенти купуват евтин газ.

Правителството на Олаф Шолц обяви, че сделката противоречи на германското законодателство и Министерството на икономиката не разреши приключването ѝ.

Засега плановете на Кремъл са спрени, но Берлин ще трябва да реши какво да прави с ключовото дружество след края на септември, докогато държавата ще го контролира. Според Boersen Zeitung правителството вече търси потенциални купувачи на "Газпром Германия" или на някое от дъщерните ѝ дружества, сред които е газоснабдителят Wingas и операторът на най-голямото газохранилище в Германия Astora.

Не е изключено и части от "Газпром Германия" да бъдат национализирани окончателно, но това се описва като решение за крайни случаи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024