Може ли бизнес за милиарди да се окаже в ръцете на човек, който се занимава с ремонт на автомобили и пускане на електронна музика в клубове в Москва?

Отговорът не е изненадващ за властите в Берлин, които следят маневрите на Кремъл от последните седмици. 

Русия се опита да ликвидира подизпълнителя на "Газпром" в Германия и да прекъсне договорите за евтини доставки на природен газ към най-големия си клиент в ЕС. За тази цел компанията "Газпром Германия" смени собствеността си в серия от стъпки, за да се окаже най-после под контрола на "сламен човек". 

Това накара и правителството в Берлин да вземе спешни мерки и да задейства извънредна законова опция, която разрешава на Министерството на икономиката да национализира дружеството, осигуряващо доставките и съхранението на газ в Германия, както и в Чехия и Швейцария. 

Последният фиктивен собственик на "Газпром Германия" преди национализацията се нарича Дмитрий Владимирович Цепляев. 

Няма нищо общо с енергийния бизнес, още по-малко - с междудържавните отношения между Москва и Берлин. 

Цепляев е вписан на 30 март  като генерален директор на акционерно дружество "Палмери" с уставен капитал от 3 млн. рубли (около 32 000 евро по текущия курс). Регистрирано е в покрайнините на Москва в един от кабинетите на административна сграда. Основният му предмет на дейност според Търговския регистър на Русия е "покупко-продажба на собствено недвижимо имущество". 

До този момент Дмитрий Цепляев е участвал в няколко търговски дружества, които са се занимавали с техническо обслужване и ремонт на автомобили, търговия с леки коли и др. Четири от тези дружества вече са ликвидирани. 

Spiegel използват мейла, който той е посочил за връзка в Търговския регистър, и откриват, че Цепляев всъщност се изявява като DJ в дискотеки в Москва.

Руснакът отказва да отговори на въпросите на германската медия, изпратени до мейла, телефона и профилите му в социалните мрежи.

На 31 март "Газпром Холдинг" обявява, че напуска собствеността на "Газпром експорт бизнес сървисис" - дъщерното предприятие, което притежава "Газпром Германия". Руските регистри обаче показват, че 0,1% от акциите му се предават на "Палмери" - компанията, която току-що е оглавена от московския DJ и автомонтьор. Останалите 99,9% стават собственост на самото "Газпром експорт бизнес сървисис". 

Делът на "Палмери" от ГПЕБС се оценява на около 100 рубли (около 1 евро) Въпреки това мажоритарният собственик предава пълен контрол на "Палмери" върху правата за вземане на решения. Така DJ-ят се оказва действителен притежател на "Газпром Германия" - дружество, което генерира около 12,7 млрд. евро от продажби и контролира критично важна инфраструктура в Германия. 

Малко след промените "Палмери" решава да ликвидира "Газпром Германия" - с прекратяването на нейната дейност ще се анулират и договорите за доставки, благодарение на които местните клиенти купуват евтин газ. 

Правителството на Олаф Шолц обяви, че сделката противоречи на германското законодателство и Министерството на икономиката не разреши приключването ѝ. 

Засега плановете на Кремъл са спрени, но Берлин ще трябва да реши какво да прави с ключовото дружество след края на септември, докогато държавата ще го контролира. Според Boersen Zeitung правителството вече търси потенциални купувачи на "Газпром Германия" или на някое от дъщерните ѝ дружества, сред които е газоснабдителят Wingas и операторът на най-голямото газохранилище в Германия Astora. 

Не е изключено и части от "Газпром Германия" да бъдат национализирани окончателно, но това се описва като решение за крайни случаи.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори