Как е организиран хазартът в Германия? Снимка: © Getty Images

За 2018 г. приходите на "Националната лотария" са над 1 млрд лева, обяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова по БНР. В момента парламентът гледа закон, който ще отнеме лиценза на частните оператори на лотарийни игри и ще направи този тип хазартни игри държавни. Според Менда Стоянова такава е практиката в другите европейски държави, както и позицията на Европейския съд.


Законът за хазарт в Германия е документ между всички 16 германски федерални провинции, който създава единна федерална рамка за организиране на хазартни игри. Той влиза в сила на 1 януари 2008 г. Действието му в първоначалния му вариант е до 31 декември 2011 г. Независимо от това, основните му разпоредби продължават да се прилагат в провинциите като разпоредби на държавното право до влизането в сила на нов държавен закон. С едно изключение - Шлезвиг-Холщайн.

Изменения в Закона за хазарта се правят през 2012-та и 2018 г. Влизането му в сила през 2018 г. обаче не успява, защото не всички федерални провинции го ратифицират.

Законът за хазарта в Германия извежда като приоритет на защитата на здравето пред либерализацията на хазарта.

Целите на нормативния акт са:

- да се предотврати развитието на хазартна зависимост и пристрастяването към залаганията и да се създадат условия за ефективен контрол на зависимостта,

- да се ограничи обхватът на хазартните игри и да насочи естествения хазартен инстинкт на населението в регламентирани и контролирани канали, за да се предотврати преминаването към незаконни хазартни игри,

- да се гарантира защитата на непълнолетните,

- да се гарантира, че хазартните игри се провежда честно, играчите са защитени от измами, които съпътстват хазарта.

В своята първоначална версия законът предвижда монопол за държавния доставчик на спортни залагания Oddset. По този начин се спазват изискванията на Федералния конституционен съд, който казва, че държавният монопол върху игрите на късмета може да бъде оправдан само чрез последователна държавна превенция на зависимостта.

През на 2010 г. някои казина са за първи път на загуба, тъй като законът е толкова рестриктивен, че изисква възпиращи проверки за самоличност, защита на непушачите в залите и др. Първите поправки в закона засягат специално игралните зали с парични и предметни награди. Германската лотарийна асоциация многократно критикува свръхрегулирането на лотариите в сравнение с други форми на хазарт.

В своето решение от 8 септември 2010 г. Европейският съд постановява, че държавният монопол върху спортни залагания, залегнал в първоначалния закон за хазарта е в нарушение на европейското законодателство. Съдът казва, че интензивните рекламни кампании от страна на държавните доставчици на игри, са в противоречие с идеята за превенцията на пристрастяването, която е аргументът за държавния монопол на играта.

На 15 декември 2011 г. всички федерални провинции, с изключение на Шлезвиг-Холщайн, ратифицират закон, която спира забраната върху онлайн лотариите в Интернет и дава възможност за лотария с общ джакпот между отделните провинции, както и рекламирането на казина.

Освен това тази първа поправка на Закона за хазарта дава на частни оператори на спортни залагания седемгодишно изключение от държавния монопол (така наречената експериментална фаза). За този 7-годишен период могат да се лицензират максимум 20 държавни и частни доставчици на спортни залагания.

В настоящата си версия, законът за хазарта е в действие от 1 юли 2012 г.

Пазарът на спортни залагания е отворен за частни доставчици с клауза за експериментални седем години, като процедурата за възлагане на 20-те съответни концесии е открита на 8 август 2012 г.

Провинция Хесен е първа. Всички решения в процеса на лицензиране се вземат от комисия по хазарта, която се състои от административни представители на всички провинции. По отношение на игралните машини е въведено изискване за допълнително разрешително. Онлайн залаганията обаче са либерализирани.

През 2011 г. и 2012 г. на ниво провинции се приемат различни нормативни актове, свързани с прилагането за Закона за хазарта. Всяка провинция регулира игралните зали, като се въвеждат редица рестрикции - например забраната за продажба на храни и напитки вътре, вечерен час, забрана за външна реклама и минимални отстояния от други игрални зали и от училища.

Шлезвиг-Холщайн първоначално е единствената федерална провинция, която отказва да подпише първото изменение на Закона за хазарта и изготвя местно законодателство. То оставя монопола на държавните фирми за лотарията, но до голяма степен премахва ограниченията върху продажбите и рекламата. На частни доставчици на спортни залагания и онлайн казина е разрешено да си купуват лицензи за пет години.

Законът е приет противоречиво. Местното правителство, ръководено от Християн-демократическия Съюз (ХДС), оправдава новата регулация с аргумента, че лицензите ще генерират допълнителни годишни приходи от 40 до 60 милиона евро, ще бъдат създадени нови работни места, както и че хазартът не може да се ограничи нито в чужбина, нито в Интернет. Другите провинции обаче критикуват регламента. Опозицията в Шлезвиг-Холщайн също обвинява местната власт, че следва предложения от лобито на частни доставчици на хазарт, без да обмисля опасностите от пристрастяването към хазарта.

В резултат, на местните избори през 2012 г. коалицията на ХДС и Свободната партия на Германия губи мнозинството си в Шлезвиг-Холщайн. Новоизбраната власт първоначално предостави няколко лиценза, а в края на януари 2013 г. ратифицира първата поправка на Закона за хазарта и така слага край на специфичния за провинцията специален режим.

През юли 2014 г. Европейската комисията публикува препоръки, свързани със защитата на потребителите на онлайн хазартни услуги, както и за изключване на непълнолетни лица от онлайн хазарт. Това е първи, макар и необвързващ, импулс от страна на ЕС за обща регулация, която включва либерализация на закона за хазарта, но и строга концепция за защита на потребителите.

През октомври 2015 г. правителството на Хесен предлага Комисията по хазарта да се замени от нов надзорен орган с национална отговорност.

Ключова причина за новата промяна в Закона за хазарта се оказва съдебната практика: През 2015 г. Конституционният съд на Бавария потвърждава, че ограниченията за частните хазартни игри, въведени с първия Закон за хазарта са съвместими с баварската конституция. С решение на Административния съд във Висбаден (Хесен) процедурата по възлагане на 20-те концесии е спряна през 2015 г. През септември 2014 г. съдът решава, че процедурата за възлагане на спортни залагания е непрозрачна и нарушава свободата на ЕС за предоставяне на услуги. В свое решение от 5 май 2015 г. административният съд потвърждава това решение. Провинция Хесен обжалва решението пред Административния съд. Жалбата обаче е отхвърлена. Административният съд също така критикува процедурата по възлагане на лицензи като непрозрачна и обявява предоставените лицензи от Комисията по хазарта за противоконституционни. Освен това на 4 февруари 2016 г. съдът се произнася и че промяната в закона за хазарта е несъвместима с правото на ЕС поради некохерентната му концепция за защита в сектора на спортните залагания.
Установената европейска закононесъобразност на Закона за хазарта изисква промяната му. Така на 16 март 2017 г. министър-председателите на федералните провинции подписват в Берлин проекта за второто изменение на Закона за хазарта.

Лицензът на досегашните 20 притежатели на разрешителни за хазарт е удължен, даден е нов и на 15 други доставчици на спортни залагания, които са кандидатствали за лиценз, отговарят на минималните изисквания и са депозирали гаранционен депозит в размер на 2,5 милиона евро. Решено е, че ограничението до 20 или 35 лиценза за спортни залагания вече не трябва да се прилага в бъдеще, тъй като Европейската комисия е възразила срещу ограничението при разглеждане на проекта за вторите изменения и допълнения в Закона за хазарта. Провинция Северен Рейн-Вестфалия поема националното лицензиране, докато се създаде офис на Комисията по хазарта в Саксония-Анхалт.

За да влезе в сила второто изменение в Закона за хазарта на 1 януари 2018 г. обаче, местните парламенти трябва да го гласуват единодушно. Член 2 от 2-рия Закона за хазарта изисква всички 16 федерални провинции да ратифицират закона до края на 2017 г., изменението не успява поради съпротива от страна на Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия.

В края на октомври 2017 г. Федералният конституционен съд решава, че неравностойното третиране на онлайн спортните залагания и онлайн казината, предвидени в първата и втората версия на закона е съвместимо с конституционното и с правото на ЕС.

Ако конституционният съд беше излязъл с обратното тълкуване, това щеше да е равнозначно на пълна или частична либерализация на хазарта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024