Елън Пейдж - актрисата, която познаваме от филми като "Juno", "Inception", "To Rome with Love" и др. - обяви, че е трансджендър. Смяната на пола е съпътствана и със смяна на самоличността - занапред ще носи името "Елиът Пейдж" и ще ползва местоименията "той/него" или "те/тях". 

Новината беше съобщена през официалните профили на Пейдж в социалните мрежи. 

"Имам късмет, че мога да го напиша. Да бъда тук. Да стигна до този етап от живота ми. Изпитвам огромна благодарност към хората, които ме подкрепяха в това приключение. Не знам как да изразя колко забележително е усещането най-после да обичам себе си толкова много, че да открия автентичната си самоличност. Благодаря за куража, щедростта и непрекъснатата работа за превръщането на света в по-отворено и състрадателно място", пише Елиът Пейдж в съобщението си. 

Преди да обяви смяната на пола си, 33-годишната актриса стана световноизвестна с главната си роля на бременна тийнейджърка във филма "Juno", за който получи номинация за "Оскар". Последваха няколко големи роли във филми като "Inception" на Кристофър Нолан, участие във франчайза "X-Men" и в "To Rome with Love" на Уди Алън (роля, за която Пейдж се извини след избухването на движението #MeToo и подновените обвинения срещу режисьора за сексуален тормоз). 

Пейдж е веган, атеист и феминист. Обяви, че е хоомсексуална през 2014 г., а четири години по-късно сключи брак с партньорката си Ема Портнър. 

"Моля за търпение. Радостта ми е истинска, но и крехка. Истината е, че макар да изпитвам пълно щастие в момента и макар да знам каква привилегия ползвам, аз се страхувам. Страхувам се от навлизането в личното ми пространство, от омразата, от "шегичките" и от насилието. Не ме разбирайте погрешно - не се опитвам да потисна момента, в който би трябвало да се радвам и да празнувам, но искам да погледна пълната картина. Статистиката е поразителна. Дискриминацията срещу транс-хората е широко разпространена, коварна и жестока, като води до ужасяващи последствия. Само през 2020 г. са регистрирани поне 40 убийства на трансджендър хора, повечето от които са чернокожи или латино транс-жени", пише Пейдж. 

От "Генезис" до "The Umbrella Academy": Къде да гледаме Елън Пейдж

Актьорът се обръща към всички политически лидери, които "отричат правото ни на съществуване", и към консервативните активисти, като заявява, че "ръцете им са изцапани с кръв". 

"Провокирате яростна вълна на подъл и унизителен гняв върху гърба на транс-общността - общност, сред която 40% от пълнолетните хора споделят, че са правили опит за самоубийство. Достатъчно. Никой не ви "отлъчва", но вие наранявате хората. Аз съм един от тях и няма да мълчим, докато ни атакувате", пише Шйедж. 

Писмото завършва с послание до всички хора, които "страдат от тормоз, себеомраза, насилие и заплаха от агресия всеки ден" - "Виждам ви, обичам ви и ще направя всичко възможно да променя света към по-добро". 

Елиът Пейдж е сред малкото транссексуални звезди в Холивуд, сред които попадат актьори като Лавърн Кокс, Брайън Майкъл Смит или режисьорите Лана и Лили Уашовски.  


Прочетете още: 

Чечня: държавата, в която няма гейове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2