Как фирма обучава спасители по Черноморието, без да има лиценз за това Снимка: © Getty Images

Докато хотелиери, ресторантьори и власти се опитват да убедят туристите, че водата по българското Черноморие е чиста, на повърхността изплува друг проблем.

Това лято вероятно ще остане като едно от най-черните в статистиките за броя на удавените.

По официални данни от МВР за целия сезон миналата година, от юни до септември, в Черно море в България са се удавили 26 души. Това лято - от юни до 30 август - загубилите живота си в морето вече са 27. Докато пишем този текст, идва и новината за нов случай в Приморско.

В сезон като този през 2023 г., когато има особено силно мъртво вълнение и студени течения, реакцията на обучените водни спасители е ключова за това дали човек ще се прибере жив след почивката си.

Оказва се, че за спасителните дейности на голяма част от плажовете по българското черноморско крайбрежие отговаря фирма, която също така и обучава и спасители. Сертификатите, които им издава след завършения курс, на практика обаче нямат стойност.

У нас лицензирани центрове за професионално обучение на водни спасители няма, става ясно от отговор на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) до "Булевард България".

Единствените, които според наредбата за водноспасителните дейности, легитимно могат да обучават водни спасители за открити водни площи, са инструктурите от Българският червен кръст (БЧК).

По закон концесионерите и наемателите на морските плажове са длъжни да осигуряват осъществяването на дейностите по водно спасяване от 1 юни до 30 септември.

За целта те могат да сключват с договори с компании, които да организират водноспасителната дейност и да осигурят спасителите.

Именно тази услуга предлага водноспасителната служба KNG. Компанията представя дейността си като „цялостна интегрирана услуга, включваща предоставяне на висококвалифицирани спасители, старши спасители, мениджъри, най-новите съоръжения и оборудване за спасяване на море, както и предоставяне на място за обучение".

Проверка на „Булевард България“ установи, че "Институт по водна безопасност на KNG" наистина има издаден лиценз от Националната агенция за професионално образование и обучение, но за обучение на спасители при бедствия, аварии и катастрофи.

Водно спасяване не фигурира сред специалностите, за които институтът на KNG има лиценз.

Потърсихме Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), за да разберем каква стойност имат сертификатите за спасител, които Институтът на KNG издава на преминалите обучение по водно спасяване.

Оттам ни отговориха, че „в актуалния Списък на професиите за професионално образование и обучение не съществува професия с наименованието „Воден спасител“, следователно в страната няма лицензирани центрове за професионално обучение (ЦПО) по тази професия".

Сертификатите, които ЦПО имат право да издават, са само за придобита квалификация единствено по професии и специалности, които са включени в издадената лицензия.

В случая на KNG - тя е спасител при бедствия, аварии и катастрофи със специалност търсене, спасяване и извършване на аварийно-възстановителни дейности.

Коя е водноспасителната служба KNG?

Водноспасителната служба KNG се рекламира като „най-големия доставчик на спасителни услуги на българското Черноморие“. Справка на "Булевард България" показва, че фирмата е регистрирана през 2017г., а собственици са Иван Николаев Георгиев и фирма "Патс 22".

След поредния инцидент, при който 42-годишен мъж от Враца се удави, докато се опитва да спаси дете край плаж "Харманите в Созопол", управителят на водноспасителната служба KNG, Иван Георгиев заяви по Нова ТВ, че „основната грижа на плажуващите е преди всичко на самите тях."

По думите му, "функцията на спасителите е преди всичко наблюдение и при нужда предприемат спасителна акция. Но за съжаление, не може на 100% всяка акция да е успешна“.

От сайта на компанията става ясно, че КNG обезпечава със спасители голяма част от плажовете на Южното Черноморие – посочени са централният плаж в Царево, Лозенец, Аркутино, Дюни – Юг, плажовете „Хармани“ и "Централен" в Созопол, "Златна рибка", "Градина" централен 1 и 2, къмпинг „Черноморец“ и "Черноморец Юг", къмпинг „Ахелой“ - част 3, Несебър – Южен, Слънчев – бряг ЮГ, Централен и северен, Шкорпиловци централен, както и на север в "Аспарухово".

Самата KNG провежда обучения за водни спасители чрез собствен Институт по водна безопасност. На сайта е упоменато, че „центърът е обособено, предметно специализирано, структурно звено в състава на Института за водна безопасност към KNG Водноспасителна служба и e създадено по смисъла на чл. 20 и чл. 22, ал. 3 от Закона за професионалното образование и обучение".

Според посочените текстове центровете за професионално обучение осъществяват професионално обучение на лица, навършили 16 години. Такива центрове могат да се откриват от частни дружества след получаване на лицензия за осъществяване на професионално обучение.

Компанията твърди, че дава сезонна заетост на повече от 320 спасители на година. Колкото от наетите са спасителите обучени от Института към KNG не е ясно.

Колкото точно са обучените от института на КNG спасители и колко са издадените удостоверенията за завършено професионално обучение също не ясно. Подобни данни лиспват и в Информационната система на НАПОО.

След въпросите на „Булевард България“ от НАПОО заявиха, че ще направят проверка за дейността на „Института по водна безопасност“ към KNG.

„Поради високата обществена значимост на професията и рисковете при нейното упражняване, както и поради направените констатации, център за професионално обучение „Институт за водна безопасност“ към „KNG Водноспасителна служба“, е включен в плана за осъществяване на последващ контрол на дейността на лицензираните ЦПО от НАПОО за текущата година", казват в отговора си от НАПОО.

Според Закона за устройство на българското Черноморие, контролът дали се спазват концесионните договори, в това число и дали плажът е обезпечен със спасители и медицински пункт, се осъществява от министъра на туризма чрез длъжностни лица от съответната администрация. За целта те трябва да осъществяват периодични проверки. Отговор от министерството по казуса до момента не е получен.

Очевидци разказват за неадекватна медицинска помощ на плажа в Созопол

Плаж спасител red flag Само мъртвото течение ли е виновно за големия брой удавени това лято?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024