• 26 специалисти по икономика, право, философия и етика, социология и психология, химия и др. са изработили единен доклад, в който изтъкват, че е важно да се разработят критерии и стратегии за постепенно завръщане на Германия към нормалността
  • Основните им препоръки са постепенно отваряне на училищата, задължителна дистанция и предпазни маски, и ясна позитивна комуникация
  • Да се помисли за данъчни стимул и на гражданитеда се представи перспектива за излизането от кризата

Постепенно отваряне на училищата, задължителна дистанция и предпазни маски, и ясна позитивна комуникация между властите и гражданите за ползата от взаимната грижа за здравето - това са част от препоръките на група изследователи от германската национална академия на науките "Леополдина", публикувани в понеделник.

Докладът се очакваше с много висок интерес в Германия, тъй като канцлерът Ангела Меркел посочи, че ще се съобрази със съветите на академията при бъдещите си решения за мерките за безопасност в страната.

26 специалисти по икономика, право, философия и етика, социология и психология, химия и др. са изработили единен доклад, в който изтъкват, че в важно да се разработят критерии и стратегии за постепенно завръщане към нормалността след строгите ограничения на основни права, включително свободата на движение.

"Искахме да подходим със спокойно и балансирано отношение към разгорещения политически дебат, като в същото време покажем оптимистична перспектива на гражданите", казва президентът на "Леополдина" Гералд Хауг пред "Шпигел". Хауг е и председател на центъра за химически изследвания към института "Макс Планк" в Майнц.

Първият приоритет на властите трябва да остане защитата на всеки отделен гражданин от опасността да се зарази с коронавирус.

"Трябва да избягваме появата на втора вълна от инфекции на всяка цена. Основното правило за пазене на дистанция и поддържане на хигиена трябва да продължи да се спазва", предупреждава той. И все пак ситуацията ще позволи отслабване на част от мерките, ако се спазва основното изискване - пазене на 2-метрова дистанция и носене на предпазни маски там, където е невъзможно да се избягва близък контакт.

Фокусът на изследването пада върху три основни области - образование, обществен живот и бъдеща икономическа политика.

Учените от "Леополдина" смятат, че е добре училищата да се отворят, колкото може по-скоро, тъй като дистанционното обучение само задълбочава съществуващото социално неравенство в образованието.

Поради характера на началните училища, където обучението се провежда чрез колективен подход, авторите на анализа призовават най-малките ученици да бъдат върнати първи в класните стаи. Този процес трябва да се провежда постепенно, като първата вълна ще са учениците от последния клас на началното ниво, на които предстои да преминат към следващата образователна степен - основното образование.

Децата трябва да носят задължително предпазни маски на устата и носа, и за начало да се обучават основно по базовите предмети - немски език и математика - в групи от максимум 15 ученици, препоръчват авторите на анализа. Междучасията трябва да бъдат разпределени така, че групите да не се засичат по коридорите на училищата.

По-големите ученици от основното ниво на образование също трябва да се връщат в класните стаи на етапи, като се приоритизират учениците, на които предстои да се разпределят в гимназии или професионални училища.

Средното образование може да продължи да се самообучава с помощта на дигитални инструменти. Същата препоръка се дава и на университетите. Във всички случаи е важно да се запазят опциите за провеждане на изпити във всички нива на образователната система - независимо от пандемията.

Детските градини и центровете за работа с малки деца не бива да се отварят за масови посещения преди лятната ваканция заради високия риск от пренасяне на вируса от най-ниската към най-високите възрастови групи.

Учените от "Леополдина" предлагат на германското правителство да следва стратегия за излизане от най-строгите мерки за безопасност.

Изрично обаче се подчертава, че трябва да се въведе правило за ползване на предпазни маски.

"В бъдеще всеки гражданин трябва да носи подобно средство за защита със себе си и да го слага на лицето си винаги когато не е възможно да се спазва минималната дистанция", казва Гералд Хауг. Това означава, че маската (или друг тип предпазно средство за носа и устата) ще трябва да се носи в супермаркети с голям брой клиенти, в публични институции или в офиси.

Хауг препоръчва дистанционната работа да се продължи там, където е възможно. Ако професията не го позволява, то служителите трябва да се разделят на групови смени с постоянен персонален състав, и да се осигури по-голямо разстояние между работните места.

Същите условия трябва да се спазват и при възстановяването на свободното пътуване - както по работа, така и по лични поводи. Пътниците във влаковете, самолетите и автобусите трябва да спазват колкото се може по-голяма дистанция и да носят защитни средства на носа и устата.

Хауг предлага на пътническите ЖП-превози да разработят система за резервации, която да гарантира, че между пътниците ще остава достатъчно свободно пространство.

При провеждането на концерти или спортни събития също трябва да се прилага правилото за максимално избягване на физическия контакт между хората. Предложението на учените от "Леополдина" е ограниченията за театрите да се вдигнат по-рано, отколкото за рокконцертите например.

Препълване на трибуните на футболните стадиони не бива да се допуска, докато не бъде разработена ваксина срещу новия коронавирус, смятат учените от "Леополдина".

Икономическата част от анализа призовава за допълнителни данъчни облекчения за по-скоростно съживяване на икономиката. Изследователите предупреждават, че мерките за опазване на околната среда и борбата с климатичните промени не бива да се изоставят заради кризата с коронавируса. Хауг препоръчва да се положат всички усилия за възстановяването на растежа на икономиката, но "водени от принципите на устойчивото развитие, което има огромен потенциал".

Авторите на доклада защитават консервативна позиция по отношение на европейската финансова помощ за най-засегнатите страни от Covid-19. Според документа, държавите от еврозоната могат да се справят с евтини заеми и помощи от Европейската инвестиционна банка и Европейския механизъм за стабилност, но не споменават нищо за предложението на Италия и Франция за т.нар. "коронаоблигации".

Анализаторите призовават да не се подценяват огромните последици върху психическото и физическото здраве от строгите мерки за социално дистанциране.

На гражданите трябва да се представи перспектива за това по какъв начин може да се организира излизането от кризата. Това не само ще намали психическото натоварване на хората, но и ще увеличи мотивацията им да продължат да спазват хигиенните правила и ограниченията за контактите.

"Оптималните мерки за защита на здравето и бързото възстановяване на социалния живот не си противоречат - те са взаимозависими процеси", казват членовете на "Леополдина". И ако драстичните мерки са оправдани в първоначалния етап на епидемията, дори без наличието на данни за ефектите от тяхното прилагане, преминаването на пика на болестта може да се съчетае с подобряване на икономическите условия.

Чрез изследването на представителни извадки от населението може да се установи "статусът на инфектираност и имунитет", за да се разбере колко души са болни и колко са успели да преболедуват Covid-19 и да добият защита срещу вируса. Епидемията трябва да се наблюдава в реално време, по възможност; прогнозите трябва да се правят за следващите 1 до 2 седмици. Само така може да се прецени дали броят на заразените е в мащаб, подлежащ на контрол, и дали мерките могат да бъдат допълнително отслабени.

Учените призовават да се използват приложения за проследяване на заболеваемостта, подобно на практиката в Южна Корея. Председателят на "Леополдина" обаче предупреждава, че данните за движението на потребителите трябва да се събират само с тяхно разрешение и да се изтрива след 4 седмици (това е максималният инкубационен период на вируса).

Смисълът от използването на мобилното приложение трябва да се обясни пред хората, за да бъдат мотивирани и спокойни, че с данните им няма да се злоупотребява.

Тези приложения ще са от ключово значение за диференцираната прогноза на пандемичното развитие, смятат Хауг и неговите колеги.

Очаква се докладът на "Леополдина" да бъде обсъден от федералното правителство в близките дни. Ангела Меркел ще проведе разговори и с министър-президентите на германските провинции, преди да обяви първите стъпки за евентуално вдигане на част от ограничителните мерки в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024