Covid-19 несъмнено причини най-голямата виртуализация в света на бизнеса. В рамките на денонощие цели организации, екипи и  отделни личности  трябваше да се приспособят към новия начин на работа. От средата на март 2020 година, повече от 90% от работещото население в света  беше принудено да работи от вкъщи, като през 2019 година едва 20% от служителите са работили дистанционно, показват данни от глобално проучване и наблюдение върху работната сила.

Ключовият въпрос в момента е как ще изглежда бъдещето на работата оттук нататък?

След повече от два месеца на работа от вкъщи, редица анализи показват три основни стълба за дългосрочен и безопасен бизнес: 

- трансформация на организационната култура и приспособяване към новосъздалата се ситуация,

- повишаване нивото на сигурност чрез въвеждане на нови мерки,

- адаптация на технологични решения за сътрудничество

Липсата на директен контакт и неудобството, свързано с различните форми на електронна комуникация, могат да възпрепятстват и затруднят екипната работа и бизнес процесите. Има обаче лесно лекарство - това са  различните решения за виртуални срещи, включващи цялостна организация, проследяемост на срещите, както и такива за групова работа, които дават на всички членове на екипа необходимата информация и  насоки, така че да са максимално свързани един с друг.

Това е заключението на проучване, проведено от компанията Freedom Dynamics чрез интервюирането на повече от 1,500  IT лидери. За продължаването на бизнеса е важно да се осигури технологично решение за служителите, което да има позволи интерактивен начин на работа  дори и от отдалечени места.

Нещата никога няма да бъдат както преди

Работата от разстояние и екипността са само началото на дългосрочни тенденции, оформящи бъдещето на бизнеса. Същността на работата се променя, служителите желаят повече гъвкавост - интегрирането на потребителския и екипния опит, независимо къде се намират, в офиса или у дома.

Наред с кооперативността, сигурността във виртуалния бизнес се превръща в един от най-важните елементи.

Въпреки че компаниите започват поетапно отваряне на офисите, новият начин на работа има много предимства: повишена продуктивност на служителите, оптимизация на разходите, гъвкавост и ефективност на бизнеса, които удовлетворяват служителите повече от стандартното работно време.

Близо 87% от хората се чувстват по-свързани с останалите си колеги, докато работят от вкъщи и комуникират онлайн, както и по-ангажирани с процесите и културата на компанията. 54% желаят да продължат работата от вкъщи, а 75% от х предпочитат да редуват работата от офиса и от вкъщи

Бъдещето е сега

Новата ситуация изисква приспособяването на всички бизнеси, независимо от мащаба им. Въпреки че не можем да приписваме такива предимства пряко или единствено на усъвършенствани възможности за отдалечена работа, не е много трудно да  предположим, че виртуалните екипи и решения за сътрудничество са помогнали значително за постигане на по-добри резултати, комуникация и производителност.

Когато се замислим за ерата след пандемията, не е нужно много въображение, за да  разберем колко безопасни и ефективни възможности за работа от разстояние може да има, които да спомогнат за намаляване на разходите за пътуването в бъдеще.

Максималната адаптивност и комбинация от най-добрите практики на традиционния и новия начин на работа са необходими, докато трансформацията на бизнеса може да бъде значително насърчена и подпомогната от сигурни и висококачествени колаборационни решения като Cisco Webex.

Уникално хардуерно и софтуерно решение

Cisco Webex е модерна платформа за сътрудничество, която позволява безпроблемна комуникация от всяко място. Webex е вашата връзка с офиса, колегите и клиентите. През последните 4 работни седмици са регистрирани  повече от 450 милиона активни потребители. Изтеглете безплатния Webex и вижте защо това е най-сигурната платформа за сътрудничество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед