Как Кремъл се опитва да се меси в изборите в Италия Снимка: © Getty Images

Русия се опита да провокира нов политически скандал в Европа - този път в Италия, която се намира в разгара на предизборната си кампания - но срещна сериозен отпор.

Всичко започна с публикация на небезизвестната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова, според която "Рим е тласкан към икономическо самоубийство заради евроатлантическата мания по санкциите".

В резултат на това, според Захарова италианската индустрия ще бъде "унищожена от задокеанските братя", тъй като американските фирми "плащат седем пъти по-евтино електричество от италианците". "Санкциите - продължава тя - се превърнаха в инструмент на нелегална конкуренция спрямо италианските производители, a когато италианските фирми фалират, те ще бъдат изкупени на добри цени от янките".

Повод за заплахите на Захарова е италианският план за намаляване на потреблението на природен газ, който беше подготвен още преди да се оправдаят прогнозите, че "Газпром" ще спре напълно доставките на горивото до Европа.

На 2 септември руският монополист обяви безсрочно прекратяване на работата на "Северен поток" заради предполагаема "техническа" повреда. Италия беше сред държавите, които получават намалени обеми на природен газ още от юли - въпреки че формално Eni изпълнява исканията на "Газпром" за плащания в рубли. Рим обаче започна да намалява зависимостта си от Москва, като внася газ от Алжир.

Реакция на провокациите на Захарова дойде веднага от правителството в оставка на Марио Драги.

"Това е логиката на представител на една тоталитарна държава, който си мисли, че може да наложи нещо на друга страна. Представете си как Италия приема заповеди от който и да е", коментира италианският министър на екологията Роберто Чинголани.

Той описва мерките по плана като "осъзнато решение" и "разумно спестяване" на енергия, като посочва, че някои от гражданите на Италия дори няма да усетят ограничаване на потреблението.

Намесата на Мария Захарова в италианския политически живот се случва в деликатен момент. Страната е в разгара на кампанията преди парламентарните избори на 25 септември, на които се очаква дясната коалиция около "Братята на Италия", "Северната лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Берлускони да получи най-голям резултат.

Марио Драги, който заемаше твърда позиция срещу военната агресия на Русия в Украйна, беше принуден да подаде оставка през юли, след като Салвини и движението "Пет звезди" се обединиха срещу него.

Салвини е един от най-близките до Путин европейски партийни лидери. Северната лига имаше споразумение за сътрудничество с "Единна Русия" още от 2017 г., а председателят ѝ се снимаше с фланелка на руския президент по време на посещение на Червения площад.

Председателят на "Северната лига" Матео Салвини

Преди няколко месеца около Матео Салвини избухна нов скандал, след като се оказа, че руското посолство в Рим е платило самолетния билет за планирано негово пътуване до Москва като "мисия за помиряване". Пътуването така и не се случи, но следите на Кремъл са доста видими във всички политически сътресения в Италия.

Затова италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо е сигурен, че "Русия е решила да влезе директно в предизборната кампания на една суверенна държава и играе роля, която си е чиста намеса".

Според него "спирането на газа по Северен поток "е чиста проба руски рекет спрямо Европа", заради което Италия трябва да се намеси, като намали бремето на сметките за енергия.

Остра реакция дойде и от страна на италианския колега на Захарова - говорителят на Външното министерство Джузепе Маричи.

Той определи изявленията ѝ като "поредното доказателство, че руските власти разпространяват пропаганда".

"Едно е сигурно - днес италианските семейства и италианските фирми рискуват да бъдат икономически задушени от поскъпването на природния газ. А това поскъпване, на свой ред, идва от руската спекула и от войната, която Путин продължава, причинявайки смъртта на хиляди невинни хора", казва още Маричи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024