Как "L'Amour Toujours" на Джиджи Д'Агостино беше превърната в неонацистки химн?

Чували сте тази музика хиляди пъти: "L'Amour Toujours" е едно от най-известните и запомнящи се парчета на италианския DJ Джиджи Д'Агостино.

23 години след пускането на песента обаче тя беше взета "на въоръжение" от неонацистки привърженици в Германия, за да се превърне в техен неофициален химн.

Скандалът, при който група младежи пееха "Германия на германците, чужденците вън" на парти в скъпия курортен бар на остров Зюлт, не е единственият случай, в който мелодията на Д'Агостино става фон на подобни смущаващи слогани.

Същото се случва и по време на локални фестивали на различни места в Германия. Според разследване на баварската новинарска програма BR24 - "L'Amour Toujours" e използвана и от членове на младежката организация на "Алтернатива за Германия" по време на парти след конференция в Грединг.

След инцидента прокуратурата в Нюрнберг-Фюрт започва разследване срещу четирима души за разпространение на омраза.

Видеото от остров Зюлт вече провокира възмущение на национално ниво, а някои организатори на музикални събития обявиха, че повече няма да пускат песента.

Участниците в клипа бяха идентифицирани, а поне една от тях е загубила работата си заради скандирането на "Германия на германците". Нейната работодателка е 28-годишна инфлуенсърка на име Милена Карл, която е от мигрантски произход. Карл обяви, че е уволнила момичето незабавно.

Самият Джиджи Д'Агостино е изненадан от злоупотребата с музиката му.

56-годишният италианец публикува своя позиция пред RedaktionsNetzwerk Deutschland, в която казва, че иска хората да свързват песента му само с едно послание - и то е точно обратното на неонацистките фрази.

В отговора той пише, че дори не е разбрал за инцидентите. За да "се грижи за психическото си здраве", Д'Агостино не използва редовно социални мрежи.

"L'Amour Toujours" разказва за едно прекрасно, великолепно и силно чувство, което обединява хората - това е любовта. Силата на любовта е това, което ме мотивира. Желанието да прегърна семейството си и да кажа "Благодаря", желанието да пеем заедно думи за любов и да танцуваме. Любовта на моята съпруга. Желанието да накарам хората да се смеят или да плачат заради красотата на взаимното чувство", пише в позицията му.

Той посочва още, че използва текстовете и музиката си, за да опише любов, която "не може да се събере в няколко момента, в един ден, месец или година", защото е вечна. На финала той декларира еднозначно, че това е единственото послание на песента му.

Не е ясно дали Д'Агостино смята да заведе дело срещу хората, които използват "L'Amour Toujours" за пропагандни цели.

Но музикалните му разпространители в Германия ZYX вече предупредиха, че ще го направят. Те вече са подали жалба до прокуратурата в провинция Хесен срещу неизвестни лица за нарушаване на авторски права и за насаждане на омраза.

Младите хора вероятно не осъзнават колко сериозен проблем е това, казва пред BR24 Руперт Грюбл от Баварската служба за гражданско образование.

Той посочва, че използването на разпознаваем попкултурен хит вероятно е част от стратегия на крайната десница за омаловажаване на проблема и за нормализиране на подобни послания. Това повишава вниманието към радикални възгледи, докато екстремистката идеология, върху която стъпват, може да остане незабелязана.

"Така могат да кажат: Ние само се шегувахме. Но по този начин, разбира се, се внушават определени идеи в обществото чрез изречените думи. Силата на думите се използва, за да се счупи табуто", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВКС връща в съда делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТ активист

Софийският апелативен съд ще трябва отново да се произнесе по делото срещу Расате

18:27 - 17.06.2024
Спорт

УЕФА има проблем с руските знамена на мачовете от Европейското по футбол

УЕФА прави всичко по силите си, за да ограничи вкарването на руски знамена за мача на Украйна

18:15 - 17.06.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев: Правителство ще има по настояване на Пеевски, а не на Борисов

Според него ИТН ще направи завой и ще подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

17:25 - 17.06.2024
Важно днес

Ген. Мутафчийски, Борис Велчев и Теодора Димова сред кандидатите за член-кореспондент на БАН

Недялко Йорданов и Иван Гранитски са в списъка с предложения за академици

16:16 - 17.06.2024
Важно днес

И БСП отказа да участва в преговорите за кабинет с ГЕРБ

Решението на партията е окончателно и няма да бъде преразглеждано

16:16 - 17.06.2024
Важно днес

Атанас Атанасов остава председател на ДСБ поне още месец

ДСБ отчита "сериозната загуба" на изборите и ще насрочи Национално събрание

15:27 - 17.06.2024