Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия Снимка: © Getty Images

"Германия на германците. Чужденците - вън" - този слоган звучи във видеоклип от парти на младежи в градината на скъпо заведение на известния туристически остров Зюлт.

Посетителите скандират тези думи, докато танцуват в ритъма на "L'Amour Toujour" на DJ Джиджи Д'Агостино на по чаша вино и шампанско на фона на залеза.

Един от празнуващите гости имитира мустаците на Хитлер и си тактува с високо вдигната ръка като нацистки поздрав.

Видеоклипът от бар "Pony" провокира масови реакции на възмущение в Германия. Службите за сигурност започнаха разследване, а канцлерът Олаф Шолц нарече случилото се "отвратително и неприемливо".

Ръководителят на регионалното правителство на Шлезвиг-Холщайн, към която спада и островът, Даниел Гюнтер обяви, че прояви на крайнодесен екстремизъм няма да бъдат толерирани, и призова замесените в скандала да бъдат наказани с "цялата строгост на закона".

Местните власти, както и бизнес асоциацията и туристическата асоциация на Зюлт публикуваха обща позиция, в която осъждат остро случилото се. Те подчертават, че на острова живеят и работят граждани на 113 различни държави в мир и разбирателство.

В позицията те предупреждават участниците в инцидента, че повече не са добре дошли.

Според предварителната проверка - партито се е провело миналия уикенд, когато в Германия се пада Петдесетница. Трите почивни дни около религиозния празник често се използват за туристически пътувания до острова в Северно море.

BILD посочва, че кувертът за партито в "Pony" в този период стига до 150 евро без напитките.

Собствениците на бара се разграничиха от скандала, веднага щом записът започна да се разпространява в социалните мрежи.

"Ние сме дълбоко шокирани. Всеки гост, независимо от етническия му произход, е добре дошъл при нас. Ако бяхме разбрали за този инцидент, веднага щяхме да изгоним въпросните хора от заведението. Тук няма място за расизъм", се казва в тяхна позиция.

По-късно те съобщават в Instagram, че са успели да идентифицират участниците в партито и са предали информацията на службите.

"Ще докладваме това безобразно поведение и ще използваме всички законови средства", казват още от "Pony".

Въпреки масовите осъдителни реакции - случилото се на остров Зюлт е "реалност за много хора от мигрантски произход", пише в коментар в "Stern" журналистката Жаклин Хададиян.

"От ранна възраст се запознаваме с расизма и се страхуваме от него. Първият ми спомен за расизъм датира от началното училище. Учителката ми - студена жена, която винаги носеше чанта Louis Vuitton, се отнасяше отявлено по-зле към децата с по-тъмна кожа. Не мога да изброя колко често са ни карали да стоим в ъгъла, без да сме направили нищо. В по-горните класове и гимназията расизмът беше широко разпространен - обиди, физически нпадения и плюнки в лицето ми", пише тя.

"Расизмът не е проблем на бедните в Германия. Купонджиите от Зюлт, които пият Moët не са неграмотни, нито се боят за социалните си жилища. Омразата им не се дължи на страх. Те са от висшата класа, която има топла постеля, носи пуловер Ralph Lauren върху раменете и слънчеви очила Gucci. Те са онези, които печелят от нашата расистка и класово разделена система", пише Хададиян.

Тя завършва с призив: изгонете расистите от парламента с гласа си, защото "Instagram-активизмът ви не е достатъчен".

Максимилиан Крах от "Алтернатива за Германия" Крайнодясното в ЕС се разцепи седмици преди европейските избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024