Снимка: © Getty Images

Властите в Южна Австралия се уплашиха от нов щам на коронавируса и наложиха пълна блокада, за да предотвратят разпространението му. Няколко дни след решението за локдауна обаче стана ясно, че всичко е базирано на една лъжа.

Мъж, който бил отговорен за клъстър от заболели, излъгал властите за контактните си лица. Той заявил, че влязъл в местна пицария, закупил парче пица от заведението и си тръгнал, а после се заразил с Covid-19. Заради краткото му посещение в ресторанта, властите смятали, че случаят е сериозен и става въпрос за щам на коронавируса, който се разпространява изключително бързо.

Оказа се обаче, че мъжът работел в заведението и случаят му бил свързан с негов колега, който дал положителна Covid-проба - тоест, бил е изложен на заразата много дълго време, пишат BBC и The Guardian. 

Стриктната блокада започна в сряда, след като в щата Южна Австралия бяха регистрирани 36 инфекции с коронавирус. Това бяха и първите „вътрешни“ случаи от април насам. Локдаунът можеше и да не се случи, ако мъжът бе казал истината – че работи на смени в пицарията.

„Ще бъде меко казано да заявя, че съм гневен“, каза в петък премиерът на щата Стивън Маршал, отбелязвайки, че Австралия разчита много на блокади, масово тестване и агресивно проследяване на контактите, за да снижи максимално разпространението на заразата. „Вбесени сме от действията на този човек и внимателно ще обсъдим какви ще бъдат последиците“.

Те обаче няма да включват действия на полицията срещу него, тъй като „няма наказание за лъжа“, обяви комисионерът на служителите на реда Грант Стивънс.

„Работехме по версията, че този човек просто е влязъл в пицарията, прекарал е там много малко време и е излязъл вече заразен с вируса. Той е имал контакт с друг човек - негов колега, който е дал положителна проба за Covid. Това изведнъж промени нещата. Ако беше казал истината за контактните му лица, нямаше да влизаме в шестдневна блокада“, добави той.

Локдаунът ще бъде премахнат в събота – три дни по-рано от предвиденото, тъй като в петък са били отчетени само три нови случая на коронавирус.

Полицията не споменава името на мъжа, но съобщава, че той работи в заведението Woodville в Аделаида. Според Sydney Morning Herald . той работел заедно с охранител, който се заразил с вируса в хотел в града, където бил отчетен клъстър на инфектирани.

Всичко това идва на фона на успешната борба на властите в щата Виктория срещу пандемията. Те овладяха втората вълна, като в 21 поредни дни няма нито един случай на Covid в Мелбърн – това е следствие на стриктен четиримесечен локдаун. Общо в Австралия регистрираните инфекции от началото на епидемията са 28 хиляди, а смъртните случаи – около 900.


Прочетете още:

Благородната мисия на Брад Пит: Доброволец в разгара на пандемията

Япония - там, където извънбрачните връзки са табу дори за звездите

Прочети