Как лъжата на един пицар вкара австралийски щат в седмичен локдаун Снимка: © Getty Images

Властите в Южна Австралия се уплашиха от нов щам на коронавируса и наложиха пълна блокада, за да предотвратят разпространението му. Няколко дни след решението за локдауна обаче стана ясно, че всичко е базирано на една лъжа.

Мъж, който бил отговорен за клъстър от заболели, излъгал властите за контактните си лица. Той заявил, че влязъл в местна пицария, закупил парче пица от заведението и си тръгнал, а после се заразил с Covid-19. Заради краткото му посещение в ресторанта, властите смятали, че случаят е сериозен и става въпрос за щам на коронавируса, който се разпространява изключително бързо.

Оказа се обаче, че мъжът работел в заведението и случаят му бил свързан с негов колега, който дал положителна Covid-проба - тоест, бил е изложен на заразата много дълго време, пишат BBC и The Guardian.

Стриктната блокада започна в сряда, след като в щата Южна Австралия бяха регистрирани 36 инфекции с коронавирус. Това бяха и първите „вътрешни“ случаи от април насам. Локдаунът можеше и да не се случи, ако мъжът бе казал истината – че работи на смени в пицарията.

„Ще бъде меко казано да заявя, че съм гневен“, каза в петък премиерът на щата Стивън Маршал, отбелязвайки, че Австралия разчита много на блокади, масово тестване и агресивно проследяване на контактите, за да снижи максимално разпространението на заразата. „Вбесени сме от действията на този човек и внимателно ще обсъдим какви ще бъдат последиците“.

Те обаче няма да включват действия на полицията срещу него, тъй като „няма наказание за лъжа“, обяви комисионерът на служителите на реда Грант Стивънс.

„Работехме по версията, че този човек просто е влязъл в пицарията, прекарал е там много малко време и е излязъл вече заразен с вируса. Той е имал контакт с друг човек - негов колега, който е дал положителна проба за Covid. Това изведнъж промени нещата. Ако беше казал истината за контактните му лица, нямаше да влизаме в шестдневна блокада“, добави той.

Локдаунът ще бъде премахнат в събота – три дни по-рано от предвиденото, тъй като в петък са били отчетени само три нови случая на коронавирус.

Полицията не споменава името на мъжа, но съобщава, че той работи в заведението Woodville в Аделаида. Според Sydney Morning Herald . той работел заедно с охранител, който се заразил с вируса в хотел в града, където бил отчетен клъстър на инфектирани.

Всичко това идва на фона на успешната борба на властите в щата Виктория срещу пандемията. Те овладяха втората вълна, като в 21 поредни дни няма нито един случай на Covid в Мелбърн – това е следствие на стриктен четиримесечен локдаун. Общо в Австралия регистрираните инфекции от началото на епидемията са 28 хиляди, а смъртните случаи – около 900.


Прочетете още:

Благородната мисия на Брад Пит: Доброволец в разгара на пандемията

Япония - там, където извънбрачните връзки са табу дори за звездите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024