Как любовната афера на кмета на Берлин се превърна в политическа драма Снимка: © Getty Images

Рядко се случва любовният живот на политик в Германия да е по-важен от решенията, които взима - но точно това става с кмета на Берлин.

Кай Вегнер (51 г.) е под силен медиен натиск да признае за връзката си с 40-годишната Катарина Гюнтер-Вюнш - негова съпартийка в Християндемократичния съюз и сенатор по образованието, назначена лично от Вегнер.

Аферата между двамата, за която съобщи немското издание BILD, провокира сериозни дебати в политическите среди заради съмненията в конфликт на интереси.

Едва след няколко дни на последователни политически и медийни призиви за реакция, адвокатът на Вегнер потвърди "публичната тайна" - кметът има връзка със своята подчинена от есента на 2023.

  • 51-годишният бивш застраховател Кай Вегнер е управляващ кмет на немската столица от април 2023 г. Той е лидерът на консервативния ХДС в Берлин от 2019 г., дългогодишен член на Бундестага.
  • Баща е на три деца от две жени, с които е имал дългогодишни връзки. Първият му брак се разпада през 2015 г., а по същото време Вегнер заживява с личната си асистентка Катлийн Кантар.
  • Изненадващо - точно преди Нова година стана ясно, че Вегнер и Кантар са се разделили след 8 години съвместно съжителство. А причината отново е неговата изневяра.

Катарина Гюнтер-Вюнш е част от екипа на Вегнер и заема поста на сенатор по въпросите на образованието от самото начало на мандата му.

Тя е нескритата му фаворитка за поста. В предизборната кампания той я нарича "силна жена" и "абсолютен експерт" в областта на образователната политика.

Когато наскоро Вегнер изиска от всички ресори в регионалната администрация на Берлин да „затегнат финансите си“, той изрично направи изключение за две служби - полицията и образователния отдел на Гюнтер-Вюнш.

Днес суперлативите и двойният стандарт се оказват проблем, провокирал обвиненията срещу Вегнер в прикриване на личната си връзка с нея.

Адвокатът на кмета твърди, че "тази констелация не противоречи на никакви правни норми", но двамата "стриктно разделят личните и професионалните въпроси" при изпълнението на служебните си задължения.

Все още нито един от двамата не е коментирал публично темата, аргументирайки отказа си с „неприкосновеността на личния живот“ чрез медийния адвокат Кристиан Шерц.

Потайността на Вегнер и Гюнтер-Вюнш обаче подхранва още повече вече възникналите съмнения, които прераснаха и в политическа драма.

Лидерът на „Свободните демократи“ в Берлин Кристоф Майер беше сред първите, които настояха да се хвърли повече светлина върху въпроса.

"Все още не искам да давам оценка на информацията, но прозрачността е минимумът, който може да се очаква от един ръководител на правителство", казва той пред немското издание SPIEGEL.

Атака срещу Вегнер дойде дори от председателя на младежкия съюз на ХДС

Подобна история на назначаване на съпруги или любовници на политически позиции под прякото ръководство на партньора им е рядкост в следвоенната история на Германия.

Сходен случай може да се открие в примера с бившия лидер на комунистическата ГДР Ерих Хонекер, чиято съпруга Маргот е била и министър на образованието на държавата.


Зонеберг, местни избори Прецедент: Немското "Възраждане" за първи път спечели изборите в област в Тюрингия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024